2021.02.21 Articole

Analiză EY România: Randamentele așteptate de investitori au atins nivelul anterior crizei provocate de pandemie în mai multe industrii din România

  • Sectorul IT și cel al telecomunicațiilor au înregistrat valori minime ale costului capitalului la finalul anului 2020
  • Sectorul bunurilor de consum a fost cel mai afectat de fluctuațiile din piață

Costul capitalului a urmat o tendință descrescătoare în ultimul trimestru din 2020 pentru majoritatea industriilor, după fluctuațiile înregistrate în prima parte a anului trecut, conform analizei sectoriale EY România.

Analiza trimestrială a valorii de piață a companiilor se bazează pe datele financiare pentru anul trecut, recent publicate de companiile listate din principalele 10 sectoare de activitate din România: bunuri de consum și de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informației, materii prime, proprietăți imobiliare și servicii de telecomunicații.   

 “Pentru majoritatea industriilor analizate, perspectiva unor programe de relansare economică și a unor scheme de fonduri nerambursabile a redus volatilitatea din piață și a determinat ca randamentele așteptate de investitori să fie similare celor observate anterior crizei provocate de Covid-19”, declară Ileana Guțu, Partener Asociat și Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiară și analize economice, EY România.

Sectorul bunurilor de consum, unul dintre sectoarele cele mai expuse la incertitudinea provocată de criza Covid-19, a înregistrat cele mai mari fluctuații ale costului capitalului pe parcursul anului 2020. Dacă după primul semestru al anului piața indica o creștere a costului capitalului pentru această industrie de peste 2 puncte procentuale, comparativ cu începutul anului, luna decembrie 2020 a arătat indicatori comparabili cu aceeași perioadă a anului 2019.

Sectorul proprietăților imobiliare, precum și cel de IT au înregistrat creșteri accelerate ale randamentelor așteptate de investitori în prima parte a anului 2020, urmate de scăderi semnificative în trimestrele III și IV 2020.

Astfel, prin comparație cu ultimii cinci ani acoperiți de analiza EY România, la finalul anului 2020, sectorul IT și cel al telecomunicațiilor au atins valori minime ale costului capitalului, marcând gradul de adaptabilitate al acestor sectoare la noul mediu de afaceri. Nivelul atins de cele două industrii în decembrie 2020 se situează cu aproximativ 0,5 – 1,5 puncte procentuale mai jos față de perioada anterioară crizei provocate de pandemie (decembrie 2019) și cu 2 – 3 puncte procentuale sub valorile maxime înregistrate până acum (iunie 2020).

Atât în trimestrul al IV-lea 2020, cât și pe toată perioada analizată (5 ani), sectoarele ale căror randamente înregistrează valori scăzute și au o evoluție relativ constantă rămân cele ale materiilor prime și produselor industriale, precum și cel al energiei.

  • Tendința ascendentă a multiplicatorilor financiari în a doua parte a anului 2020 indică revenirea și normalizarea pieței

Dacă în prima parte a anului 2020 evenimentele au determinat o stagnare a pieței prin amânarea tranzacțiilor, multiplicatorii financiari pentru toate industriile fiind la minime istorice, finalul anului a reflectat un reviriment al pieței.

Începând cu trimestrul al III-lea 2020, optimismul investitorilor a revenit, iar multe tranzacții au fost reluate. Activitatea de pe piața de fuziuni și achiziții a continuat să crească în trimestrul al IV-lea 2020, iar interesul pentru viitoare investiții și nivelul de lichiditate din piață pot deschide orizonturi pentru noi oportunități și în 2021. 

Companiile cu o poziție financiară istorică stabilă au beneficiat în mod particular de contextul actual al pieței. Investitorii sunt dispuși să plătească suplimentar pentru acele companii care au avut resursele să depășească cu bine șocul inițial provocat de debutul pandemiei, care au un plan de afaceri sustenabil și o poziție bilanțieră robustă. Pentru majoritatea industriilor, multiplicatorii de piață se situează la un nivel comparabil cu finalul anului 2019”, spune Ileana Guţu.

Revenirea din a doua jumătatea a anului 2020 generează valori ridicate ale multiplicatorilor financiari din sectorul serviciilor medicale și cel al proprietăților imobiliare, marcând gradul de oportunitate și de atractivitate al acestor piețe.

O evoluție ascendentă constantă și susținută poate fi observată pentru sectorul IT pe toată perioada analizată, iar restricțiile cauzate de Covid-19 au contribuit la accelerarea creșterii cererii pentru active și soluții digitale.

 “Având în vedere contextul generat de pandemia Covid-19, ne așteptăm ca investitorii să fie și mai mult interesați de evoluția sectoarelor și de valoarea de piață actualizată a companiilor. Instrumentul dezvoltat de echipa EY oferă estimări utile atât investitorilor interesați, cât și reprezentaților companiilor pentru dezvoltarea și convertirea viziunii strategice a acestora în planuri concrete”, concluzionează Ileana Guțu.

 Dezvoltată de echipa de evaluare, analiză economică și modelare financiară (Valuation, Modeling and Economics – VME) din cadrul departamentului de Strategie și Tranzacții al EY România, analiza sectorială poate fi accesată în secțiunea site-ului EY “Valuation Insights”/”Perspective de Evaluare”, baza de date fiind actualizată trimestrial.

[divider height=”30″ line=”1″]

 

 

 

 

 

Ileana Guțu, Partener Asociat și Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiară și analize economice, EY România

[divider height=”30″ line=”1″]

Studiu EY & Eurelectric: Electrificarea flotelor poate ajuta Europa să-și atingă țintele de reducere a emisiilor de carbon

Georgiana Singurel, Reff & Asociații | Deloitte Legal: Schimbări în regimul investițiilor străine în UE. Care va fi impactul asupra investitorilor?

Studiu EY România: Angajații români doresc un program de lucru mai flexibil, iar instabilitatea pieței muncii îi determină să nu își schimbe angajatorul

Studiu Deloitte: industria hotelieră europeană estimează că va ajunge din nou la nivelurile de performanță din 2019 începând din 2023

Dan Fleşariu, EY România: Poate deveni sectorul imobiliar un vector de creștere pentru investițiile străine directe?

Radu Derscariu & Simona Bădoiu, Deloitte România: Declarația unică, ediția 2021 – ce se schimbă față de anii trecuți și ce neclarități rămân

Studiu EY: Activitatea IPO globală încheie în forță anul 2020, depășind așteptările pieței

Andreea Geacu, Deloitte România: Relațiile comerciale România-Turcia, puse în pericol de o prevedere nou introdusă în Codul Fiscal

Alex Milcev, EY România: Mesaj către noul Guvern: Relansarea depinde de noi toți și trebuie să înceapă chiar acum

Studiu Deloitte: Siguranța angajaților și revenirea la locul de muncă sunt principalele preocupări din perspectiva juridică ale organizațiilor, care anticipează reluarea unui nivel obișnuit de funcționare în prima jumătate a lui 2021


Dați-ne un follow, pentru a rămâne la curent cu toate noutățile privind evenimentele organizate de BusinessMark:

➡️ www.facebook.com/BusinessMark/
➡️ www.linkedin.com/company/businessmark
➡️ www.instagram.com/business.mark/
➡️ blog.business-mark.ro
➡️ business-mark.ro/


Sursă foto: Unsplash.com

[divider height=”30″ line=”1″]

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.