2022.07.13 Articole

ATIPIC Solutions: 1 din 5 mari contribuabili sunt deja sau urmează a fi vizitați de ANAF în 2022

În perioada următoare se vor desfășura inspecții fiscale la peste 555 de mari contribuabili reprezentând aproximativ 17% din numărul total de mari contribuabili, conform unui comunicat de presă publicat de ANAF.

Acest demers a fost declanșat ca urmare a analizelor de risc iar pentru a putea face posibilă o desfășurare de forțe de o asemenea amploare „conducerea ANAF a suplimentat numărul inspectorilor și a delegat competențe inspectorilor fiscali de la Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice”, conform aceluiași comunicat de presă emis de ANAF.

Reamintim că în luna martie a anului curent conducerea ANAF a fost preluată de către domnul Lucian Heiuș de la predecesorul său Mirela Călugăreanu care s-a mutat la Curtea de Conturi. De la numirea în funcție a domnului Lucian Heiuș, cel puțin la nivel declarativ, pare că anul 2022 va fi anul inspecțiilor fiscale pe toate fronturile.

Având în vedere subperformanțele din 2021 în ce privește numărul de inspecții fiscale și sumele suplimentare aduse la bugetul de stat, puteam anticipa cu ușurință că vor veni iată și astfel de mutări, aș putea spune îndrăznețe și chiar agresive din partea ANAF, în acest an 2022. Anul 2021 a fost spre exemplu primul an în care nivelul ajustărilor de prețuri de transfer a scăzut după o serie de trei ani de creșteri.” declară Viorel Sbora, expert specializat în domeniul prețurilor de transfer și Managing Partner ATIPIC Solutions.

Intenția acestor acțiuni de inspecție fiscală este declarată ca fiind eliminarea sau cel puțin minimizarea evaziunii fiscale.

ANAF își canalizează resursele către zonele cu risc ridicat de încălcare a legii. Evaziunea fiscală nu va fi ignorată la niciun nivel, începând acolo unde riscurile sunt mai mari.” declară președintele ANAF, domnul Lucian Heiuș.

În orice caz, cert este că acest anunț vine într-o perioadă de cumpănă pentru marii contribuabili, în care aceștia se luptă la propriu să reușească să implementeze numeroasele tipuri de raportări noi introduse în ultimul an de ANAF precum SAF-T, e-factura, e-transport si altele.

Ne-am fi așteptat la puțin fair-play din partea ANAF și să nu se fi inițiat aceste acțiuni de inspecție fiscală fix la marii contribuabili și tocmai în perioada în care tot aceștia sunt obligați să finalizeze implementarea a de departe celei mai complexe raportări fiscale de la apariția Codului Fiscal încoace, respectiv  SAF-T. Practic, după ce o mare parte dintre acești contribuabili și-au epuizat energia pentru un an întreg ca să poată depune raportările SAF-T la timp, află iată în toiul verii că intră în calvarul inspecției fiscale.” mai declară Viorel Sbora, partener al ATIPIC Solutions.

Rămâne însă în cele din urmă de urmărit în ce măsură personalul ANAF va reuși să ducă și la îndeplinire tot ceea ce declară mai ales având în vedere că în aproape fiecare dintre ultimele luni s-au remis comunicate care mai de care mai amenințătoare și mai ambițioase.

Oare chiar are ANAF atâtea resurse la dispoziție încât să poată controla și veniturile din criptomonede și persoanele cu averi mari și evazioniștii și pe deasupra să mai controleze și 555 de contribuabili mari care este bine știut sunt mult mai greu de verificat?


Citește și:

EY Payroll Survey 2022: Tot mai multe companii iau în calcul externalizarea activităților de resurse umane și salarizare

Opinie EY România: Saga cotelor reduse de TVA – care sunt implicațiile pentru România

Opinie EY România: Prețurile de transfer și relocările de investiții. Șapte puncte de atenție pentru companii

Săptămâna de lucru de patru zile este deja permisă de legislația muncii și se poate implementa în orice companie

Opinie EY România: Sistemul RO e-transport – impact asupra importatorilor şi exportatorilor menționați în declarațiile vamale

Respectarea obligațiilor de mediu, un efort tot mai complex și mai greu de gestionat pentru companii. Avantajele colaborării cu OIREP

Laura Ciornei, Let’s talk HR: Criza resursei umane din sectorul IT&C se va accentua

Crowe România și DeclaratiaUnica.ro se angajează împreună în automatizarea declarației unice și oferirea de consultanță personalizată

Opinie Wise Finance Solutions: Finanțări nerambursabile pentru energie solară și eoliană

Opinie EY România: „Amenzi pentru nedepunerea declarațiilor fiscale și neplata impozitelor aplicate în cadrul inspecției fiscale. Ce trebuie să știe contribuabilii”


Dați-ne un follow, pentru a rămâne la curent cu toate noutățile privind evenimentele organizate de BusinessMark:

 www.facebook.com/BusinessMark/
 www.linkedin.com/company/businessmark
 www.instagram.com/business.mark/
 blog.business-mark.ro
 business-mark.ro/


Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.