Biriș Goran: Termenul pentru depunerea raportărilor contabile semestriale a fost data de 19 august. Companiile riscă amenzi pentru raportările întârziate, fără posibilitatea de a le mai plăti la jumătate
Raportările contabile pentru primul semestru din anul 2024 se depun până la 19 august de către toți operatorii economici care au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de un milion de euro în exercițiul financiar precedent, indiferent dacă au obligația legală de a aplica reglementările contabile naționale sau cele conforme IFRS și indiferent de anul financiar ales.
Companiile trebuie să se grăbească cu depunerea acestor situații financiare, sancțiunile pentru netransmiterea lor crescând gradual în funcție de perioada de întârziere, astfel că orice zi în plus de depășire a termenului legal poate aduce cu sine amenzi mai consistente. Mai mult, amenzile nu mai pot fi achitate la jumătate, așa cum se întâmplă cu alte sancțiuni contravenționale sau cum se întâmpla până anul trecut, ci ele vor trebui plătite obligatoriu integral.
După 19 august 2024, pentru depunerea raportărilor contabile semestriale, companiile din România trebuie să fie extrem de atente la cerințele legale impuse de Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 3.100/2024 prin care s-au stabilit regulile de transmitere a acestor raportări contabile pentru primul semestru din an. Respectarea cerințelor din actul normativ nu doar că asigură conformitatea legală, dar evită și sancțiunile care pot afecta bugetul și reputația unei companii.
Cine trebuie să depună raportările contabile?
Obligația de a depune raportările contabile la 30 iunie 2024 revine tuturor entităților care au depășit pragul de un milion de euro (aproximativ 4.974.600 lei) în cifra de afaceri aferentă anului financiar 2023. Aceasta vizează atât companiile care aplică reglementările contabile naționale conform Ordinului MFP 1.802/2014, cât și pe cele care urmează standardele IFRS reglementate prin Ordinul MFP 2.844/2016 (indiferent de exercițiul financiar ales). De asemenea, raportările sunt obligatorii pentru subunitățile din România, respectiv sediile permanente, ale societăților străine, indiferent de exercițiul financiar ales.
În schimb, nu sunt obligate să depună aceste raportări contabile pentru primul semestru al anului entitățile care nu au desfășurat activitate de la data înființării până la 30 iunie 2024 sau cele care s-au aflat în inactivitate temporară în toată această perioadă. Nici entitățile înființate în 2024 nu au niciun fel de obligație în privința raportărilor contabile semestriale, o excepție fiind stabilită de asemenea și pentru persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România.
Ce se întâmplă dacă nu depuneți raportările la timp?
Conform legislației în vigoare, nerespectarea termenului de 19 august 2024 atrage sancțiuni diferențiate în funcție de perioada de întârziere cu care s-a făcut raportarea. Dacă raportările sunt depuse cu o întârziere de până la 15 zile de la termenul legal, amenda aplicată poate fi cuprinsă între 300 și 1.000 de lei. Pentru întârzierile de 16-30 de zile, amenda poate varia de la 1.000 la 3.000 de lei, iar dacă întârzierea depășește 30 de zile, amenda începe de 1.500 de lei și poate ajunge până la 4.500 de lei.
Perioadele de întârziere se vor calcula pe zile lucrătoare (nu calendaristice) și încep să curgă din 20 august, în condițiile în care 19 august este considerată ultima zi pentru transmiterea în termenul legal a acestor raportări.
Vă reamintim și că, începând din noiembrie 2023, regimul juridic al amenzilor contabile și fiscale s-a modificat substanțial, fiind eliminată posibilitatea ca acestea să fie achitate la jumătate din valoarea lor minimă când sunt plătite în 15 zile de la impunere. Practic, amenzile pentru depunerea cu întârziere a raportărilor contabile semestriale vor trebui achitate integral, ceea ce obligă companiile la o și mai mare atenție în privința transmiterii lor, care trebuie făcută preferabil în termenul legal sau, în cel mai rău caz, cu întârzieri cât mai mici.
Ce formulare trebuie depuse?
Tipul de raportare necesar se stabilește în funcție de dimensiunea companiei: microentitate, entitate mică, mijlocie sau mare, categorisirea fiind făcută pe baza indicatorilor financiari din exercițiul precedent (totalul activelor, cifra de afaceri netă și numărul mediu de salariați).
De principiu, raportările contabile semestriale includ trei categorii de formulare: Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii – cod 10, Contul de profit și pierdere – cod 20 (pentru entitățile mai mici fiind obligatorii doar Contul prescurtat de profit și pierdere) și Date informative – cod 30.
Formularele electronice pentru depunerea bilanțurilor la 30 iunie 2024 sunt disponibile pe site-ul ANAF, la această adresă: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/1027_1050_2024.html.
Modalități de depunere și semnături necesare
Raportările contabile din acest an pot fi depuse în format electronic, documentele fiind transmise prin portalul www.e-guvernare.ro, cu o semnătură electronică calificată.
Raportările trebuie semnate fie de directorul economic, contabilul-șef sau o persoană împuternicită să îndeplinească o astfel de funcție, fie de către o persoană care are studii economice superioare și atribuții privind conducerea contabilității entității. De asemenea, acestea trebuie să fie contrasemnate de administratorul sau persoana responsabilă de gestionarea entității.