Cesiunea de creanțe europene depășește pentru prima oară din 2008 suma de 100 miliarde €
Vânzarea portofoliilor de credite de către băncile europene aflate în procesul de reducere a dimensiunii bilanțului a atins anul trecut un nivel record de 104 miliarde Euro, mai mult de o treime din totalul tranzacțiilor având loc în Marea Britanie, reiese dintr-un nou studiu realizat recent de KPMG.
Compania a constatat, de asemenea, că interesul investitorilor de a achiziționa portofolii de credite pe continent a rămas la cote ridicate, cu tranzacții în derulare în valoare de peste 32 miliarde Euro pană în prezent anul acesta. Raportul observă că este probabil că această activitate să continue în același ritm și în 2017, pe măsură ce așa numitele ”bănci de active neperformante” (bad banks) continuă să își reducă portofoliile de credite, în special în Marea Britanie și Irlanda.
Cea mai mare tranzacție în 2015 a fost vânzarea de către UK Asset Resolution (UKAR) a portofoliului de credite Project Granițe în valoare de 18 miliarde Euro către Cerberus Capital Management. Aceste credite, achiziționate de la bancă nationalizată Northern Rock, au reprezentat aproape jumătate din tranzacțiile finalizate în Marea Britanie în valoare de 39 miliarde Euro.
Speranța Munteanu, Partener, Deal Advisory, KPMG România, vede în țara noastră o revenire a pieței de tranzacții cu portfoliii de credite: „In România, după anul 2013, în care Royal Bank of Scotland (RBS) asistat de către KPMG a vândut un portofoliu de credite neperformante garantate de aproximativ 100 de milioane de euro, activitatea în piață a încetinit. Anul 2015 însă a fost unul în care volumul tranzacțiilor a crescut semnificativ, prin semnarea de tranzacții cu portofolii de peste 1,6 miliarde Euro spre finalul anului.”
În alte țări, Irlanda a avut un alt an record, cu vanzări de 25 miliarde Euro. ”Banca de active neperformante” (Bad bank), Agenția Natională pentru Gestionarea Activelor (the National Asset Management Agency) (NAMA), a fost unul dintre cei mai activi vanzători și urmează să își finalizeze programul de vânzare a creditelor înainte de încheierea mandatului său în 2020.
Cu toate acestea, concurența intensă între cumpărători pentru portofolii de credite în aceste două țări reorientează interesul investitorilor către alte piețe, în special către economiile în redresare din Spania (vanzări finalizate de credite în valoare de 15,8 miliarde Euro) și Italia (vanzări în valoare de 13,3 miliarde Euro) pe măsură ce cumpărătorii și finanțatorii sunt tot mai interesați în activele imobiliare.
Evoluția a fost mai puțin spectaculoasă în tările central și est-europene, dar acestea continuă să se maturizeze, având în vedere că pe piața creditelor au avut loc 40 de tranzacții cu toate clasele de active în 2015.
Răzvan Nan, Director Asociat, Deal Advisory, KPMG România, constată o revenire în țara noastră a investitorilor instituționali: „In piața din România au fost în cursul anului 2015 portofolii de credite neperformante scoase la vânzare de peste 5 miliarde de euro. Pe parcursul anului au existat o serie de tranzacții semnificative care nu s-au finalizat, acest lucru ducând la un scepticism al marilor investitori în a analiza astfel de active în România. În cele din urmă, finalul anului a dus la o revenire a pieței prin anunțarea semnării unor tranzacții importante, în care KPMG a fost implicat ca și consultant: BCR vinde un portofoliu de 1,2 miliarde Euro de credite neperformante ale clienților corporativi și IMM-urilor către un consorțiu format din Deutsche Bank, APS și IFC iar UniCredit vinde un portofoliu de 400 milioane de euro către Kredyt Inkaso. De asemenea, alte tranzacții sunt în curs de finalizare și semnare în primul trimestru din 2016”.
Pentru mai multe informații vă invităm să accesați următorul link: http://www.kpmg.com/RO/ro/articole-publicatii/publicatii-recente/presa/Pagini/Cesiunea-creante-europene-2016.aspx .