Clădirile viitorului mai aproape de prezent
Suntem în 2018 și deja este cunoscut faptul că există așteptări mari în ceea ce privește tehnologiile din categoria ‘smart building’. Oamenii sunt gata să îmbrățișeze inovații și schimbări semnificative, mai ales atunci când vine vorba de clădiri comerciale, pe măsură ce industria IoT se maturizează.
Conceptul „clădirilor inteligente” nu este o noutate în industrie, această idee fiind susținută și promovată ca o soluție pentru conservarea energiei – valabilă pentru spațiile comerciale, cât și pentu cele rezidențiale. Acest lucru se datorează faptului că economisirea energiei a devenit un subiect de importanță majoră pentru economia în ansamblu. Conceptele ‘smart building’ și ‘smart cities’ transformă inclusiv modul în care oamenii își desfășoară activitățile zilnice: ne așteptăm ca 2018 să fie începutul inovației în ceea ce privește orașele smart. Tehnologii precum lumina stradală și contoare de parcare conectate la clădiri comerciale, conectate la Internet sunt doar câteva dintre exemplele inovațiilor deja prezente pe piața clădirilor inteligente. În prezent, multe dintre companii încearcă să creeze o rețea de dispozitive conectate care cu ajutorul diverselor tehnologii să conecteze informația și internetul. Un exemplu pot fi companiile de tehnologie precum Cisco și Philips, care deja colaborează cu Guvernele altor țări și liderii din industrie pentru a dezvolta tehnologii care să contribuie la modalități de eficientizare a consumului de resurse în contextul clădirilor comerciale.
Iată câteva dintre tendințele practicate în industria clădirilor smart:
Întreținerea predictivă O nouă tendință așteptată în 2018 este mentenanța predictivă, care utilizează senzori IoT și alte dispozitive hardware pentru a obține un raport de audit al clădirii, al tehnologiilor și al echipamentelor integrate. Astfel de tehnologii oferă cu precizie momentul în care trebuie efectuat procesul de întreținere. Un alt avantaj este faptul că întreținerea predictivă face dificilă întreruperea activităților comerciale, întrucât aceasta este implementată în așa fel încât asigură continuitatea activității obișnuite în orice context.
Măsurarea calității aerului Un alt trend asupra căruia comunitatea tehnologiilor smart pare să pună accent este măsurarea și îmbunătățirea calității aerului – cu un impact puternic asupra productivității angajaților. Un studiu realizat de Environmental Health Perspectives arată că angajații sunt cu 101% mai eficienți în activitatea lor zilnică când lucrează ditr-un mediu corect ventilat și aerisit decât dacă ar lucra în medii de lucru convenționale.
Cognitive Function scores across Green conditions. Sursa: Environmental Health Perspectives.
Dispozitivele IoT pot fi utilizate pentru verificarea și măsurarea calității aerului, precum și a nivelului de CO2 în aer, utilizând diferiți senzori care sunt interconectați. Aceste dispozitive sunt conectate și acoperă întreaga suprafață a clădirilor, ceea ce ajută la menținerea mediului de lucru în parametri normali.
Gestionarea tehnologiilor IoT din aplicațiile mobile De exemplu, utilizarea imaginilor termice va permite celor care gestionează sistemele de instalație să verifice echipamentele aflate în afara indicatorilor de temperatură. Astfel, acestea pot fi ușor detectate și întreținerea poate fi făcută înainte ca echipamentul să perturbe sistemul. Un alt exemplu poate fi detectarea zgomotelor ultrasonice, care în cazuri obișnuite pot trece nedetectate, însă tehnologia IoT permite identificarea cu ușurință a hibelor din sistem care necesită a fi rezolvate.
IoT în managementul eficient al construcțiilor
IoT face posibilă înlocuirea echipamentelor de construcție învechite cu senzori care pot fi controlați cu ajutorul unor indicatori care semnalizează vibrațiile și fluctuațiile de temperatură. Odată cu utilizarea eficientă a energiei, costurile de întreținere sunt reduse, iar IoT promite să îmbunătățească managementul construcțiilor prin furnizarea următoarelor funcții:
- Monitorizarea și repararea echipamentelor care prezintă senzori
- Inspecția echipamentelor cu procese electronice
- Gestionarea stocurilor și comandarea acestora cu ajutorul alertelor IoT
- Urmărirea prin GPS prin etichetarea și cu ajutorul sistemelor de tracking al materialelor
- Sistemul de siguranță este implementat cu ușurință cu ajutorul sistemelor RFID și senzorilor IoT
Un lucru e cert: IoT promite clădiri sustenabile din punct de vedere energetic, influențează proiectarea clădirilor și le permite să fie eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor. Gestionate de la orice distanță, echipate cu sisteme de măsurare și verificare, tehnologiile IoT optimizează gestionarea resurselor și în același timp, contribuie semnificativ la calitatea vieții comunității.