2014.10.24 Dialogurile BusinessMark

Cum impacteaza personalitatea performanta la locul de munca

Hogan Assessments si-a dedicat peste 40 de ani de activitate incercarii de a demonstra ca personalitatea prezice performanta la locul de munca si ajuta semnificativ companiile sa reduca fluctuatia de personal si sa maximizeze performanta organizatiilor prin angajarea persoanelor adecvate, dezvoltarea talentelor cheie si evaluarea potentialului de leadership. Ryan Ross, VP al Hogan Assessments ne-a acordat in exclusivitate un interviu in care ne povesteste despre rolul jucat de personalitate la locul de munca.

Ryan Ross va fi speaker in 12 noiembrie la Bucuresti, in cadrul celei de-a VII-a editii a HART HR Strategic, Master Class – Leadership Versatility. Mai multe detalii regasiti accesand www.hart.ro

BusinessMark: Ce rol joaca personalitatea in performanta unui angajat la locul de munca?

Ryan Ross: Un volum urias de date sustin afirmatia ca masuratorile BINE VALIDATE ale personalitatii prezic performanta la locul de munca mai bine decat orice alta metoda de evaluare cunoscuta, incluzand interviurile si testele de inteligenta.  Dar, spre deosebire de interviuri si testele de inteligenta, masuratorile bine validate ale personalitatii nu fac discriminare in cazul femeilor, minoritatilor sau persoanelor in varsta.   In plus, un volum imens de date sustin afirmatia ca, atunci cand angajatorii folosesc corespunzator masuratorile bine validate ale personalitatii in cadrul proceselor de selectie, acestia inregistreaza venituri superioare deoarece angajeaza oameni mai productivi, reduc fluctuatia si absenteismul si cresc productivitatea si satisfactia clientilor.

BM: Ce importanta ar trebui sa joace personalitatea atunci cand o companie ia in considerare pe cine sa angajeze, concedieze si/sau promoveze?

RR: Apelarea la masuratori bine validate ale personalitatii pentru a angaja, concedia si promova angajati prezinta doua avantaje.  In primul rand, deciziile vor fi obiective – deseori acestea sunt politice.  In al doilea rand, deciziile se vor baza pe date si nu pe intuitia personala.  A convinge companiile sa ia decizii in baza metodelor pertinente din punct de vedere empiric este, in mod surprinzator, dificil.  Pentru a raspunde direct la intrebarea dumneavoastra, personalitatea ar trebui sa fie unicul factor major luat in calcul pentru adoptarea de decizii de HR – in masura in care aveti incredere in date.

BM:Exista anumite tipuri specifice de personalitate pe care angajatorii ar trebui sa le evite cu ocazia angajarii?

RR: Angajatorii ar trebui sa evite angajarea de „asasini ai echipei” – persoane extrem de talentate care distrug de asemenea moralul, prin altercatii cu subordonatii, nemultumiri, testarea limitelor si un comportament volatil.  Aceste persoane sunt angajate pentru ca sunt inteligente si „atractive” si par sa detina un potential ridicat.  Angajatorii le acorda o mare libertate pentru ca sunt in mod evident atat de talentati, dar in timp, impactul lor negativ asupra membrilor echipei afecteaza performanta intregul grup.  Acesta este un fenomen bine cunoscut in atletism, de unde si termenul de „asasin al echipei”.

BM: Exista anumite tipuri specifice de personalitate mai predispuse la obtinerea unei promovari?

RR: In terminologia contemporana de resurse umane, persoanele mai predispuse la obtinerea unei promovari sunt denumite cu potential ridicat.  Un volum semnificativ de date empirice sustin opinia conform careia persoanele cu potential ridicat sunt caracterizate prin trei atribute de personalitate.  In primul rand sunt placute, sarmante si colaborarea cu ele este profitabila; clientii, colegii si superiorii le apreciaza.  In al doilea rand, sunt suficient de inteligente pentru a invata rapid la locul de munca.  Si in al treilea rand, sunt dispuse sa isi indeplineasca indatoririle – vin cu regularitate la locul de munca si muncesc din greu cat timp se afla acolo.  Acest tip este denumit “RAW model”, unde RAW inseamna:  (1) Recompensator (in raporturile de munca); (2) Apt (sa invete); si (3) Dornic (Willing) (sa indeplineasca indatoririle).

Ryan Ross este o autoritate recunoscuta international in domeniul evaluarii talentelor, atat in procese de selectie cat si de dezvoltare a liderilor. Cu o experienta de peste 20 ani in diferite domenii de activitate, Ryan gestioneaza pentru Hogan Assessments divizia Global Alliance de parteneri la nivel mondial. El a dezvoltat si a implementat programe ample de selectie la scara larga, la nivel international, oferind companiilor servicii de consultanta in acest sens. Are deasemenea o bogata experienta in validarea si utilizarea evaluarilor de personalitate in contextul proceselor de pre-angajare si in procese de dezvoltare a liderilor, management al talentelor si planificare a succesiunii. Este considerat un expert in ceea ce priveste studiul comportamentelor exagerate in leadership si utilizarea instrumentelor pentru identificarea acestora la liderii actuali si viitori.

 

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.