2016.05.18 Articole

Cum sunt afectați tinerii europeni de criza economică?

Mai mult de jumătate dintre tinerii europeni cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani se simt marginalizați în ţările lor, ca urmare a efectelor crizei economice, dar puțini vor să emigreze din acest motiv, arată cel mai recent sondaj Eurobarometru, realizat la comanda Parlamentului European.

O majoritate absolută dintre respondenții din 20 de state membre au declarat că se simt marginalizaţi, media la nivel european fiind de 57 (cu un maxim de 93% în Grecia şi un minim de 27% în Germania). Deloc surprinzător, numărul celor care se consideră excluşi a fost foarte ridicat în țările cele mai afectate de criza economică. În România, 71% dintre respondenţi au această părere.

Deși se simt excluși, doar 15% dintre tinerii europeni se simt motivați să-și părăsească țara de origine din cauza crizei, deși răspunsurile variază considerabil la nivel național și pe acest subiect (1% – Germania, 51% – Cipru, 34% – România).

De asemenea, 61% dintre tinerii europeni (51% în cazul României) nu doresc să studieze sau să lucreze într-o altă țară UE, în timp ce 32% (44% în cazul României) ar dori să facă acest lucru. La nivelul întregii Uniuni Europene, 88% dintre cei cu vârsta între 16 și 30 de ani (85% în cazul României), nu au călătorit niciodată într-o altă țară UE pentru a studia sau pentru a munci.

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.