2023.03.08 Dialogurile BusinessMark

#dialogurileBusinessMark. Corina Stanciu (Toff Dominium): „Mulţi români amână decizia de a-și cumpăra o locuință în acest moment și soluția mai sigură este de a închiria în funcție de proximitatea față de zona de interes”

Corina Stanciu, Managing Director, Toff Dominium, a acordat un interviu în exclusivitate pentru BusinessMark Blog, în care a vorbit despre trendul creșterii închirierii de locuințe in Romania vs. achiziția unei proprietăți, un curent care este tot mai preferat de tinerii ce mizează pe eficiența timpului și a bugetului, despre oportunitățile de dezvoltare ale companiei in acest context și despre provocările din aceasta perioada, pe care vă invităm să le descoperiți in interviul de mai jos.

Corina Stanciu și-a ȋnceput cariera ȋn Altex Group in 1996, iar după câțiva ani, a trecut de la partea de retail, la cea de imobiliare, din cadrul grupului. Din 2017, timp de sase ani, și-a asumat rolul de director dezvoltare proiecte imobiliare rezidențiale. Ȋn prezent, este Managing Director al companiei REAL ESTATE, care activează sub brandul Toff Dominium și care alege să investească pe piața de rezidențiale, oferind spre închiriere pe termen lung și în regim hotelier numai apartamente premium, aflate în proprietatea noastră, utilate și mobilate „la cheie”.

BusinessMark: Trăim o perioadă plină de provocări – cei doi ani de pandemie au fost urmați de instabilitatea regională provocată de războiul de la granițele noastre, inflație, creșteri de costuri la utilități, la carburanți, la materii prime. Cu siguranță că a fi la „cârma” unei organizații într-o astfel de perioadă reprezintă o provocare uriașă. Cum au fost pentru Toff Dominium acești ultimi trei ani?

Corina Stanciu: Niciun loc nu e ca acasă. Iar situația globală generată de COVID-19 ne-a demonstrat asta.

Principala consecință pe termen lung a pandemiei este faptul că lucratul de acasă s-a extins și după ridicarea restricțiilor, spațiile noastre de locuit s-au restructurat în spații de lucru, cu efecte imediate asupra psihicului și comportamentului nostru.

În România, piața rezidențială a fost lovită de pandemie în cel mai prolific moment al său din ultimii 30 de ani. Însă, segmentul imobiliar și-a continuat evoluția, sectoarele rezidențial și industrial depășind chiar și cele mai optimiste previziuni.

Suntem o companie de top de real estate din România, care activează sub brandul Toff Dominium și care alege să investească pe piața de rezidențiale, oferind spre închiriere pe termen lung și în regim hotelier numai apartamente premium, aflate în proprietatea noastră, utilate și mobilate „la cheie” , într-un stil modern și funcțional.

Ne propunem sa investim în continuare în piața imobiliara de rezidențial, astfel încât în următorii ani să ajungem la un portofoliu de peste 5.000 de apartamente. Pentru a reuși să ne menținem această poziție, ne orientăm investițiile doar spre zone cu puternic potențial economic, care să ofere clienților ce închiriază apartamentele noastre oportunități de dezvoltare profesională și personală, bucurându-se de o locuință sigură, confortabilă, poziționată strategic și situată la cele mai înalte standarde de calitate.

Promisiunea noastră este că ne vom păstra poziția de investitor inteligent și vom oferi clienților noștri aceeași calitate și eleganță, același lux și același confort, indiferent de apartamentul ales de către ei.

Ne axăm  doar pe investiții pe piața de rezidențiale, oferind spre închiriere numai apartamente la cheie, utilate și mobilate într-un stil modern și funcțional. Designul apartamentelor noastre va oferă căldură și intimitate, confort și stare de bine, fiind primitoare și relaxante.

Mai mult, în 2023, volumul proiectelor anunțate indică o mare capacitate de adaptare la noile condiții.

BusinessMark: Dacă ar fi să te uiți în urmă la anul 2022, cum l-ai descrie din punct de vedere al realizărilor?

Corina Stanciu: Piața imobiliarelor din România este extrem de dezvoltată, iar contractorii și agențiile imobiliare se află zilnic la „vânătoare de clienți”. Decizia de a achiziționa un apartament nu este însă tocmai ușoară. Aceasta depinde de foarte mulți factori: locație, dotări, apropiere de stațiile de transport, preț, credibilitatea vânzătorului etc.

Noi am înțeles perfect acest proces, am ținut cont de factorii decizionali ce-i influențează pe clienți și ne-am adaptat nevoilor clienților noștri.

În 2022, am înregistrat o creșteri procentuală de 10-15% la prețul apartamentelor de închiriat și ne-am dublat portofoliul, ajungând în acest moment la peste 200 de apartamente în București, în cele mai cunoscute complexe rezidențiale din nordul Capitalei , dar și la mare, în nordul stațiunii Mamaia.  

Toffdominium.ro

BusinessMark:  Economiștii vorbesc tot mai mult despre o posibilă recesiune. Cum afectează această perioadă de instabilitate interesul clienților de a se muta în noi locuințe?

Corina Stanciu: Reechilibrarea este cuvântul de ordine pentru piață de investiții imobiliare din România.

Anul 2023 începe cu o reticență în rândul celor interesați de achiziția unei locuințe, însă consultanții imobiliari estimează că al doilea semestru aduce o stabilizare pe piața rezidențială.

Costurile de construcție se vor stabiliza, ceea ce va determina și o stabilizare a prețurilor finale. Vom vedea corecții la prețurile terenurilor. Începând din a două jumătate a anului, cererea își va relua trendul ascendent. 

Descoperiți apartamentele Premium din portofoliul TOFF Dominium situate în: 

 • ONE Mircea Eliade Floreasca
 • ONE Herastrau Towers
 • ONE Herastrau Park
 • ONE Herastrau Plaza
 • ONE Mamaia Nord
 • În curând și în One Verdi Park!
 • Upground Residence
 • Aviatiei Park
 • 4 City North
 • Cortina Residence
 • Luxuria Residence
 • Marmura Residence

BusinessMark:  De ce este mai bine să închiriem o locuință mai degrabă decât să achiziționăm una în această perioadă?

Corina Stanciu: Dreptul de proprietate este adesea mult prea promovat în România, însă tinerii sunt mai degrabă axați să își închirieze o locuință aproape de birou sau de facultate, în funcție de ce interes au într-o anumită zonă, mizând pe eficiența timpului și a bugetului.   

Mulţi români amână decizia de a-și cumpăra o locuință în acest moment și soluția mai sigură este de a închiria în funcție de proximitatea față de locul de muncă, față de anumite instituții de învățământ, parcuri sau alte criterii. 

Ce e mai rentabil, așadar: să fii chiriaş sau proprietar? 

Dacă în 2022 mulţi proprietari care aveau locuinţele închiriate reuşeau încă să îşi plătească ratele, în bună măsură, cu ceea ce primeau din chirii, în 2023 situaţia s-a schimbat. Costul chiriilor nu mai acoperă nivelul la care au ajuns ratele din cauza majorărilor de dobânzi. 

Un prim avantaj este faptul că, atunci când închiriezi o proprietate, costul inițial este mult mai mic. Astfel, dacă ai disponibilă o sumă mai mare de bani, poți cu ușurință să plăteșți o parte mai mică pentru un loc în care să stai  și să investești diferența în alte instrumente financiare care pot să-ți aducă un randament mai bun. Sau să-ți deschizi o afacere unde ai posibilitatea să-ți dublezi profitul de la an la an. Mai ales la început.

Un alt avantaj al închirierii, care e tot legat de costuri, este faptul că ele sunt destul de predictibile. Obligația ta lunară este să plăteșți chiria și utilitățile.

Un al treilea avantaj îl reprezintă faptul că ai mai multă flexibilitate, este relativ ușor să te muți, eșți mult mai deschis la ideea de a te muta în alt oraș, sau chiar în altă țară, dacă se ivește o oportunitate financiară mai bine plătită.

BusinessMark:  În contextul scumpirilor utilităților și al transformărilor economice, își doresc oamenii locuințe mai sustenabile?

Corina Stanciu:  Din ce în ce mai mulți oameni își doresc să trăiască într-un mediu sustenabil și fiecare încearcă să facă eforturi în ceea ce privește acest proces.

TOFF Dominium se alătură acestui demers prin promovarea proprietăților sustenabile, cu consum redus de energie și materiale blânde cu natura. Încercăm în fiecare zi să fim parte din procesul acesta mare de protejare al planetei și al resurselor, asumându-ne responsabilitatea prin aducerea unor locuințe ”𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐇𝐨𝐦𝐞” în portofoliul nostru.

Credem cu tărie că este de datoria fiecăruia dintre noi, prin alegerile pe care le facem zilnic, să protejăm planeta și resursele ei.

Deși prețul utilităților nu a avut un impact direct și imediat asupra prețurilor locuințelor, evoluția conflictului din Ucraina și obiectivele Uniunii Europene de reducere a consumului de resurse naturale neregenerabile, precum și liberalizarea pieței de furnizare a energiei electrice au generat creșteri alarmate la energie electrică, gaze naturale și energie termică pentru consumatorii casnici.

Creșterea facturilor la utilitățile publice conduce la nevoia de locuințe cu un înalt grad de eficiență energetică în vederea reducerii cât mai mult a costurilor pentru utilități.

În acest sens, așa cum menționam, deși prețurile locuințelor vechi neeficiente energetic au crescut proporțional cu prețurile locuințelor noi, atractivitatea acestora va scădea având în vedere costurile mari necesare asigurării serviciilor de utilităților publice, cât și a celorlalte costuri de întreținere a acestora.

BusinessMark:  Cum preconizezi că va evolua piața imobiliară în 2023? Ce planuri și obiective aveți voi pentru acest an?

Corina Stanciu: Prețurile cerute pe apartamentele date spre închiriere au crescut în ultimul an din cauza presiunii venite din creșterea cererii. Ne așteptăm la chirii mari și în 2023 sub impactul inflației, dar și a modificărilor fiscale.

Am preferat să activăm pe o piață nișată, preferând poziționarea premium în defavoarea volumului de vânzări lipsit de calitate. Cumpărăm apartamente doar in zone cu înalt potențial de investiții. care s-au dezvoltat datorită existenței locurilor de muncă și a unor reali investitori, in complexe rezidențiale bine poziționate în raport cu posibilitățile de dezvoltare profesională.

În curând, vom lansa un nou proiect, în exclusivitate în portofoliul nostru, pentru închiriere pe termen lung și în regim hotelier, în cel mai nou complex din partea de nord a capitalei  – ONE Verdi Park – format din cele mai înalte două turnuri rezidențiale din București cu vederi panoramice atât asupra Lacului Tei, cât și către Floreasca.

Suntem momentan în curs de amenajare a 46 Apartamente Premium alături de cele mai cunoscute echipe de designeri din București. Vom avea în oferta TOFF Dominium apartamente tip studio, cu 2, 3 și 4 camere – utilate și mobilate „la cheie”, atât pentru contracte pe termen lung cât și pe regim hotelier – TOFF Apart Hotel https://www.toffdominium.ro/toff-apart-hotel/

Principalul nostru obiectiv este acela de a ne dezvolta în zona de închirieri premium, cu procese rapide de acomodare și îmbunătățirea experienței clienților noștri. Creștem într-o zonă în care există loc de extindere! 

BusinessMark: Ce trenduri crezi că vor domina viitorul sectorului imobiliar în următorii ani?

Corina Stanciu: Cu siguranță, locuințele multifuncționale sunt soluția viitorului!

Orientarea spre segmentul rezidențial premium si preferințele românilor spre alt tip de confort pe care îl poate oferi o locuință, spațiile interioare ample, multifuncționale și luminoase, cu terase sau grădini generoase au devenit foarte importante odată cu reconfigurarea stilului de viață.

Noi deținem in portofoliu, pentru închiriere sau vânzare, și Apartamente Premium la mare, utilate si mobilate „la cheie”, poziționate chiar pe plajă, în ONE Mamaia Nord!

Ce poate fi mai plăcut decât să îți începi ziua pe malul mării, fără să fii neapărat în concediu?

Să îți bei cafeaua în fiecare dimineață de pe propria terasă și să vezi răsăritul live, nu dintr-un story, pe Instagram. Să îți organizezi agenda de pe plajă și să îți ții call-urile din living-ul tău cu vedere la mare, fără să îți instalezi un cover de meeting.

Este timpul să te gândești mai mult la tine, la cum îți petreci timpul și mai ales unde.

Aici este noua ta reședință de la mare!

Maturizarea pieței se reflectă și în orientarea tinerilor de a căuta soluții flexibile de locuit, care să ridice standardul de confort.

Prin urmare, toate aceste schimbări fac din segmentul rezidențial premium unul din ce în ce mai atractiv, iar ofertele sunt deja prezente pentru a împlini așteptările viitorilor locatari.

Make TOFF Your Home!

Material de opinie semnat de
 • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.