2024.06.12 Dialogurile BusinessMark

#dialogurileBusinessMark. Cristian Chirigiu, Rețeaua de sănătate Regina Maria: „Grija față de bunăstarea angajaților este noul normal pentru companii”

Cristian Chirigiu, Manager National Vânzări Divizia Abonamente, Rețeaua de sănătate Regina Maria, a acordat un interviu pentru BusinessMark, în care a vorbit despre folosirea de către organizații a pachetelor medicale ca beneficiu ce contribuie la motivarea angajaților, dar și despre tendința românilor de a accesa într-un număr cât mai mare serviciile de medicină de prevenție.

Absolvent al programului de Marketing al Universității Wales și cu activitate de peste 14 ani în domeniul de servicii medicale private, dar și cu un background în industria Telecom, Cristian Chirigiu conduce echipa New Business Corporate în cadrul Rețelei de sănătate Regina Maria, din poziția de Manager Național Vânzări Divizia Abonamente.

S-a alăturat echipei Regina Maria în 2017 și este responsabil de dezvoltarea și implementarea strategiei naționale pentru atragerea și menținerea clienților corporate.

Cristian este implicat în evaluarea și îmbunătățirea bunăstării din fabricile din România, partenere Regina Maria, și susține sănătatea orală ca parte a conceptului One Health – o abordare integrată a sănătății angajaților din companii. Crede că aceste inițiative pot îmbunătăți sănătatea și bunăstarea partenerilor corporate și a angajaților acestora, contribuind în același timp la creșterea și durabilitatea afacerii.

 

BusinessMark: Ai vorbit, în cadrul conferinței „Magnetico” ce a avut loc la Craiova pe 23 aprilie 2024, despre trendurile care se observă în piață la început de 2024, unul fiind legat de faptul că angajatorii din anumite sectoare, precum zona de producție, au început să acorde beneficii medicale angajaților blue collar. Reprezintă acest beneficiu un instrument de atragere și retenție a candidaților din acest sector?.

Cristian Chirigiu: Nu există nicio îndoială: beneficiile extrasalariale medicale, așa cum sunt abonamentele, oferite angajaților din producție sunt la fel de importante pentru atragerea și retenția candidaților la fel ca în toate celelalte domenii. Iar companiile au înțeles, deja, acest lucru, după cum confirmă datele noastre. În acest moment, aproape 50% din portofoliul de abonamente REGINA MARIA este format din lucrători în producție.

Am putea chiar spune că beneficiile medicale sunt cu atât mai importante pentru blue collars, care au nevoi specifice, adesea diferite de cele ale white collars. De exemplu, angajații din producție se pot confrunta într-o mai mare măsură cu probleme privind accesul la servicii medicale – multe fabrici fiind plasate în afara localităților mari. Tocmai de aceea, inițiativele pe care le desfășurăm alături de partenerii noștri din zona de producție, de a aduce serviciile medicale cât mai aproape de angajații lor, prin deschiderea de cabinete on-site sau mini policlinici cu mai multe specialități direct la sediile companiilor, sunt extrem de apreciate. Avem peste 80 de locații deschise la sediile companiilor noastre partenere, dar și caravane mobile prin care oferim servicii medicale pe tot teritoriul României.

BusinessMark: Totodată, începem să vorbim tot mai mult despre tendința de a preveni, mai degrabă decât despre a combate. Este această preocupare pentru medicina preventivă un efect al pandemiei asupra oamenilor sau ai spune că și organizațiile încep să vadă medicina de prevenție ca parte din cultura lor organizațională, încurajând angajații să ducă un stil de viață cât mai sănătos?

Cristian Chirigiu: Cu siguranță pandemia de COVID-19 ne-a determinat să fim mai conștienți de propria sănătate, însă orientarea către prevenție este sprijinită, de mult timp,  în companii. Cum? În primul rând, prin abonamentele medicale, oferite ca beneficii extrasalariale. Acestea sunt instrumente care susțin, direct, prevenția, iar adoptarea lor pe scară largă a fost primul pas făcut în această direcție bună. Apoi, companiile au înțeles că starea de bine a angajaților cuprinde atât sănătatea fizică, cât și sănătatea psihoemoțională. Astăzi, abonamentele medicale oferite angajaților din companii sunt completate de servicii de psihoterapie, programe de wellbeing și screening, dar și servicii stomatologice care integrează sănătatea orală cu cea a corpului.

BusinessMark: Crezi că această preocupare pentru medicina de prevenție va avea un impact pe termen lung asupra modului în care oamenii își gestionează sănătatea?

Cristian Chirigiu: Fără îndoială. Preocuparea pentru prevenție este semnul clar că ești un actor activ și implicat în propria sănătate. Este punctul de plecare pentru toate schimbările în bine pe care trebuie să le facem atunci când vine vorba de bunăstarea noastră și a celor dragi.

BusinessMark: Și, pentru că ne uităm la abonamentele medicale din punct de vedere al beneficiilor, de ce crezi că aleg angajații pachetele de sănătate în detrimentul altor beneficii, precum tichetele de vacanță, culturale, abonamentele de fitness, etc.?

Cristian Chirigiu: Nu aș putea spune că oamenii aleg pachetele de sănătate, ci, mai degrabă, că deja le așteaptă. Spre deosebire de tichete de vacanță sau accesul la sala de fitness, beneficiile extrasalariale dedicate sănătății, așa cum sunt abonamentele medicale, sunt percepute ca un element implicit, care ar trebui să se regăsească automat în orice ofertă de angajare. Această percepție există pentru că angajații (și angajatorii) au înțeles de mult avantajele unui astfel de instrument: abonamentele medicale nu îi determină doar să aibă un comportament preventiv, ci îi și ajută să economisească. De ce? Pentru că le facilitează accesul gratuit sau cu reduceri semnificative, la servicii medicale. Datele REGINA MARIA ne arată că un abonat economisește, în medie, 3.500 lei pe an.

BusinessMark: Pandemia a transformat modul în care lucrăm, astfel că acum proximitatea este acum cuvântul cheie. Angajații se uită cât de departe este sediul unei companii înainte să aplice la un nou job, se uită la cât timp ar petrece în trafic, își doresc în continuare un regim de muncă flexibil, adaptat nevoilor lor. Cum se transpune acest trend în ceea ce privește serviciile medicale? Ai spune că mai sunt pacienții dispuși să străbată orașul pentru a ajunge la un consult medical sau se aplică și aici nevoia proximității?

Cristian Chirigiu: Ne dorim flexibilitate și proximitate nu pentru că pandemia ne-a determinat să fim mai „comozi”, ci pentru că suntem presați de o lipsă acută de timp. Prinși între muncă și viața personală, în ritmul rapid al societății de astăzi, vrem să rezolvăm cât mai multe probleme, cât mai repede. Prin urmare, și când vine vorba de sănătatea noastră, accesul cât mai facil la servicii medicale rămâne extrem de apreciat și ne încurajează să avem grijă de noi. Da, un pacient ar putea traversa orașul pentru a ajunge la un anumit doctor, însă va amâna momentul mult mai mult decât ar fi făcut-o dacă doctorul său era în apropiere sau chiar la un click distanță, de exemplu, prin Clinica Virtuală. La REGINA MARIA, dezvoltăm permanent soluții care să faciliteze accesul pacienților la servicii medicale, concomitent cu extinderea teritorială a rețelei.

BusinessMark: În pandemie voi ați implementat și serviciile de telemedicină. Cum sunt acestea percepute de către  abonați, la aproape 4 ani de la debutul pandemiei? Ce alte instrumente digitale folosiți pentru a ajuta pacienții să fie în control asupra sănătății lor? Aveți soluții care vizează și specialiștii de HR?

Cristian Chirigiu: Am dezvoltat Clinica Virtuală în pandemie în doar 10 zile de la momentul în care ne-am propus acest proiect, iar ea rămâne un serviciu la care pacienții noștri apelează și 4 ani mai târziu – peste 1 milion de români s-au programat prin Clinica Virtuală până în prezent. Adesea, consultațiile au loc chiar și la doar 24 de ore după efectuarea programării.

Pentru partenerii noștri din zona resurselor umane, am dezvoltat aplicația Portal HR, un instrumentul digital creat special pentru a veni în sprijinul lor. Prin intermediul Portal HR, departamentele de HR pot administra mai simplu și transparent întreaga situație de medicina muncii a angajaților, precum și cea a abonamentelor medicale oferite ca beneficii extrasalariale.

BusinessMark: În contextul în care tehnologia și digitalizarea au devenit omniprezente în viața noastră, cum crezi că acestea pot fi folosite pentru a îmbunătăți accesul la serviciile de sănătate și pentru a personaliza experiența pacienților?

Cristian Chirigiu: Instrumentele digitale ajută pacienții să fie în control și le permit acestora să acceseze serviciile medicale de care au nevoie mai simplu. Vedem acest lucru în cadrul REGINA MARIA, analizând modul în care oamenii folosesc instrumentele noastre digitale. Clinica Virtuală permite efectuarea unei consultații de specialitate online, de oriunde ai fi. Prin aplicația de mobil te poți programa la medic, îți poți accesa dosarul medical complet sau vezi exact cât ai economisit pe abonament – totul online, de pe telefon.

BusinessMark: Cum se transpune această grijă față de angajat, la nivel de departament de HR și la nivel de cultură organizațională, din perspectiva ta și care crezi că va fi trendul pentru perioada următoare?

Cristian Chirigiu: Grija față de bunăstarea angajaților este noul normal pentru companii. Este o tendință pornită de la nivel organizațional și transmisă mai departe de noile generații, în special de tinerii din generația Z. Studiile arată că aceștia sunt cei mai preocupați de echilibrul dintre muncă și viața personală dintre toate generațiile de până acum. Departamentele de HR vor continua să susțină inițiativele de wellbeing, să găsească în permanență noi soluții, alături de specialiști, pentru a răspunde tuturor nevoilor din cadrul echipelor interne, fără a compromite profitabilitatea companiilor.

 

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.