
#dialogurileBusinessMark. Tudor Goicea, Aqurate: „Comerțul online va deveni tot mai competitiv, astfel că focusul comercianților ar trebui să fie în permanență pe îmbunătățirea experienței clienților”
Tudor Goicea, CRO & Co-founder Aqurate, a acordat un interviu pentru BusinessMark în care a vorbit despre potențialul pieței de e-commerce din România, așteptările într-o continuă schimbare a consumatorilor și ce impact ar putea avea inteligența artificială asupra comerțului electronic.
Pasionat de tehnologie, Data Science și cu experiență în start-up-uri, Tudor a fost anterior Chief Revenue Officer la TypingDNA (susținut de Google), un start-up pe bază de AI ce oferă securitate suplimentară soluțiilor, prin intermediul datelor biometrice.
Cariera sa include roluri de analiză, cercetare și consultanță la Flexperto GmbH, Horváth & Partners, GECAD Ventures, Procter and Gamble. Tudor este absolvent al Școlii de Management din Rotterdam, unde cercetarea sa a inclus procesarea limbilor naturale și analiza sentimentelor pentru evaluarea produselor digitale.
BusinessMark: Uitându-ne la piața din România, care considerați că este gradul de dezvoltare din zona e-commerce și cum credeți că va evolua în următorii ani? Într-un context de competitivitate, posibil tot mai mare, pe ce credeți că ar trebui să mizeze comercianții?
Tudor Goicea: Piața eCommerce din România se află într-un moment de expansiune rapidă. Dacă ne uităm la ultimii ani, vedem o creștere accelerată în numărul de comercianți online și în diversitatea produselor oferite. Perioada pandemiei a accelerat adoptarea comerțului online, determinând mulți consumatori să se obișnuiască cu avantajele oferite. Acum, observăm că această tendință de creștere continuă, susținută de îmbunătățirea infrastructurii digitale și de accesul tot mai larg la internet și dispozitive mobile.
În acest context, comerțul online va deveni tot mai competitiv, astfel că focusul comercianților ar trebui să fie în permanență pe îmbunătățirea experienței clienților. Așadar, o experiență cât mai personalizată, adaptată comportamentului și preferințelor individuale ale clienților, va fi de mare importanță.
BusinessMark: Vedem, în ultimii ani, o deschidere tot mai mare la nivelul business-urilor din zona comerțului electronic, pentru a integra soluții bazate pe AI. Este un trend normal, având în vedere dezvoltarea din această zonă. Care considerați voi că sunt cele mai importante instrumente AI disponibile în acest moment pentru partea de eCommerce și cum preconizați că se va dezvolta în următorii ani, această zonă?
Tudor Goicea: Există o mulțime de instrumente AI care se adresează industriei eCommerce. Dacă ar fi să numesc câteva, motoarele de recomandări de produse (Aqurate.ai), chatboții AI și instrumentele AI de generarea automată a descrierilor de produse sunt câteva dintre exemplele cu potențial.
BusinessMark: Privind din perspectiva consumatorilor, care sunt așteptările lor la nivel de CX? Care sunt principalele aspecte care fac diferența între o experiență pozitivă și una negativă pentru cumpărătorii online?
Tudor Goicea: Pentru o experiență pozitivă atunci când vine vorba de CX, am identificat câțiva factori importanți: recomandări de produse similare/complementare afișate cât mai sus pe pagina de produs și pe coșul de cumpărături, un proces de check-out cu un număr redus de pași și o viteză bună de încărcare a paginilor de produse.
Pentru cei curioși de aceste aspecte, la Aqurate am lansat anul trecut un studiu de piață – Aqurate Map – care analizează competitivitatea si maturitatea digitală a jucătorilor eCommerce din piața românească, unde am analizat și aspecte legate de CX.
BusinessMark: Ați lansat platforma Aqurate într-o a doua etapă de dezvoltare a companiei, în 2022. După doi ani, cum priviți înapoi la acel moment? Ce s-a schimbat de atunci? Există ceva ce ați face diferit?
Tudor Goicea: Privind înapoi, ce am reușit să facem bine este să construim o cultură bazată pe agilitate. Cu alte cuvinte, ce s-a schimbat este că am învățat să dezvoltăm funcționalități foarte rapid, am verificat cu clienții noștri dacă le sunt utile și doar dacă răspunsul a fost pozitiv am investit timp în optimizarea lor. Un start-up se rezumă la o validare continuă a multor ipoteze – cu cât poți să validezi sau invalidezi o ipoteză mai rapid, cu atât te vei mișca mai repede și îți crești șansele de succes. Nu cred că există ceva ce am face diferit.
BusinessMark: Uitându-ne la începuturile companiei, ce provocări ați întâmpinat? Au fost mai degrabă din zona de business, din zona de percepție și receptivitate a pieței sau din zona de inovație și product development?
Tudor Goicea: Provocări au fost de ambele parți. Atunci când oferi servicii software, partea ușoară este faptul că specificațiile vin de la client. Pe de altă parte, atunci când construiești un produs, este job-ul companiei să decidă specificațiile și direcția de dezvoltare, iar miza este mare. Trebuie să iei adesea decizii grele, pentru că o cerință de la un client al produsului poate să nu se aplice celorlalți, iar fiecare funcționalitate dezvoltată reprezintă un pariu costisitor.
BusinessMark: Odată cu accentul crescând pe confidențialitatea datelor, cum vă asigurați, la Aqurate, că echilibrați personalizarea cu confidențialitatea și securitatea datelor?
Tudor Goicea: La Aqurate, confidențialitatea și securitatea datelor sunt o prioritate. Ne aliniam normelor GDPR și colectăm doar datele strict necesare pentru a furniza serviciile noastre. De exemplu, folosim IP-uri, cookie-uri și alte identificatoare pentru a personaliza experiențele utilizatorilor. Centrele noastre de date sunt în Germania, asigurând că datele nu părăsesc UE. Accesul la date este foarte bine izolat, fiecare client având acces doar la propriile date, și nu vindem niciodată aceste informații către terți.
BusinessMark: Colaborați cu mai multe platformele românești de comerț electronic. Ce rol au aceste parteneriate la nivelul business-ului vostru? Considerați că acestea au un rol în consolidarea ecosistemului de e-commerce din România?
Tudor Goicea: Vedem că parteneriatele sunt un canal strategic de creștere atât pentru noi, cât și pentru alte companii din industria eCommerce. Este bine că în piață există o deschidere pentru astfel de colaborări, deoarece beneficiile sunt comune.
BusinessMark: Care sunt planurile voastre de extindere dincolo de România și ce impact vedeți că ar putea avea Aqurate în peisajul global al comerțului electronic?
Tudor Goicea: Ținta noastră pentru 2024 este să atragem cât mai mulți clienți în piețele internaționale pe care le vizăm, precum si consolidarea pieței din Romania. După experiența pe care am acumulat-o, am văzut ce funcționează bine sau ce funcționează mai puțin bine și ne adaptăm strategia pentru fiecare țară în parte.
Extinderea în afara țării este un plan strategic important pentru noi, ținând cont de aspirațiile noastre de a deveni o companie globală. Momentan ne concentrăm atenția pe Grecia, acolo unde am și semnat deja un parteneriat important și unde am început să avem și primii clienți. Este important pentru noi să reușim, deoarece internaționalizarea este una dintre cele mai provocatoare sarcini pentru un start-up românesc.
BusinessMark: Ce sfaturi ați da aspiranților antreprenori din zona de tech, din România?
Tudor Goicea: Domeniul tech este unul extrem de ofertant, plin de oportunități pentru inovare și creștere rapidă. Tehnologia schimbă constant modul în care trăim și lucrăm (exemple recente fiind și “remote work” sau “home office”, adoptate la scară tot mai largă de către marile companii), oferind antreprenorilor șansa de a crea soluții care pot avea un impact global.
Recomandarea mea pentru aspiranții antreprenori din tech este să rămână curioși și să învețe continuu. Identificați o problemă reală pe care o puteți rezolva și concentrați-vă eforturile asupra creării unei soluții scalabile. Cel mai important, amintiți-vă că problema pe care o rezolvați contează cu adevărat și nu vă îndrăgostiți prea tare de idee – fiți pregătiți să pivotați și să vă adaptați pe parcurs.
Tudor a fost prezent la conferința anuală „reTAG – a Retail, FMCG & e-Commerce Conference for the Modern World” ce a avut loc pe 17 aprilie 2024 la București. Iată despre ce a discutat în cadrul evenimentului.
Aqurate este o platformă SaaS pe bază de AI, ce crește conversiile e-commerce și valoarea medie a coșului de cumpărături, prin recomandări personalizate de produse și segmentare comportamentală.