2023.02.10 Dialogurile BusinessMark

#dialogurileBusinessMark. Valentin Albu (ROCA Industry): „Acționând într-un context cu un grad de incertitudine ridicat constituie o mare provocare, care trebuie să ducă la o transformare de mindset”

Valentin Albu a acordat un interviu pentru BusinessMark Blog, în care a vorbit despre rolul CFO-ului în procesul de digitalizare, soluțiile digitale ce nu ar trebui să lipsească din portofoliul unui departament financiar modern, provocările aduse de anul 2022, cât și oportunitățile de dezvoltare pentru 2023.

CFO de generație nouă, Valentin Albu reprezintă în echipa de management un CFO cu o vedere largă, care redefinește rolul și execuția sa prin raportare nu la piața și economia locală, ci la nevoile lumii în schimbare. Cu o experiență de peste 8 ani în consultanță în afaceri, fiscalitate, contabilitate și analiză financiară, Valentin este parte din ecosistemul ROCA de mai mult de 4 ani, și parte din ROCA Industry încă de la înființare, având ocazia să-și demonstreze abilitățile atât la nivelul fondului de investiții, cât și la nivelul societăților din portofoliu, ocupând anterior poziția de CFO interimar la Electroplast SA.

Valentin s-a alăturat echipei Roca Industry cu obiectivul de a contribui la procesul de transformare, de schimbare a mindset-ului în companiile din portofoliu. Această schimbare presupune o privire de ansamblu, care leagă indicatorii cheie de performanță de esența business-ului, examinând fundamentul real al activităților și contribuind cu perspectiva financiară la deciziile importante ale companiilor.

BusinessMark: Să vorbim puțin despre rolul CFO-ului în procesul de transformare digitală a unei organizații. Este digitalizarea un trend sau o necesitate la nivel de business?

Valentin Albu: Trăim într-o epocă a vitezei, în care avem nevoie de informații complete într-un timp cât mai scurt, nu mai suntem în punctul în care trebuie să așteptăm finalul de lună ca să putem face o analiză a business-ului, ci trebuie să fim la curent zi de zi cu direcția în care se duce afacerea, piață. De aceea, rolul CFO-ului în organizație devine cel de promoter, dacă nu chiar driver de digitalizare, dat fiind că, de obicei, companiile pleacă în acest demers de la un ERP care, din punctul meu de vedere, ar trebui să devină un sistem standard în fiecare organizație.

Suntem în punctul în care trebuie să luăm decizii bazate pe date și nu pe percepții. Iar digitalizarea are un rol extrem de important în luarea unei decizii. Dat fiind că noi operăm într-o zona industrială, vorbim de industrializare prin digitalizare, de sisteme digitale de urmărire și coordonare a producției, sisteme în care nu doar oamenii de la birou, ci și cei din fabrică devin utilizatori avansați de soluții digitale.

Cred cu tărie în binomul CEO-CFO și mai cred că directorii financiari ajută CEO-ul în luarea deciziilor strategice, ca atare prin implementarea soluțiilor digitale, activitatea CFO-ului va fi mai eficientă și va putea aloca timp lucrurilor care aduc plus valoare.

BusinessMark: Care crezi că sunt soluțiile digitale care nu ar trebui să lipsească dintr-un departament financiar orientat spre viitor și spre succes?

Valentin Albu: Așa cum menționăm mai sus, ERP-ul devine din ce în ce mai mult un standard minimum de digitalizare în companii. Soluții precum BI (business intelligence), planificarea producției, business analytics, sisteme de eficientizare producție, de planificare și management al depozitelor, sunt tool-uri care îți pot arăta sub formă de dashboard-uri, grafice, variații, situația în timp real a vânzărilor, a cash flow-ului, bugetului de venituri și cheltuieli, defalcat pe fiecare departament în parte.

Evident că discuțiile vor ajunge curând în zona de AI – pentru că predictibilitatea și eficiența în producție sunt cheie.

BusinessMark: Anul trecut a fost unul dificil – după doi ani de pandemie, a venit războiul la granițele noastre, confruntându-ne, totodată, cu inflație, creșteri de prețuri la energie, materii prime, carburanți. Care ai spune că sunt concluziile anului 2022 la nivelul departamentului financiar pe care îl coordonezi în ROCA Industry din punct de vedere al provocărilor și oportunităților?

Valentin Albu: Într-adevăr, anul 2022 a fost un an complex, a fost un an cu război, inflație, dobânzi și energie scumpă, iar toate aceste provocări au adus incertitudine. Acționând într-un context cu un grad de incertitudine ridicat constituie o mare provocare, care trebuie să ducă la o transformare de mindset.

Un astfel de proces de transformare duce la schimbări și în zona de structura organizațională, astfel încât să avem oamenii potriviți la locul potrivit, să punem specialiști pe pozițiile cheie și să nu grupăm la un singur om mai multe roluri. Roca Industry, fiind un holding care grupează mai multe companii din domeniul materialelor de construcții, operează prin intermediul echipelor din aceste companii, cele financiare fiind conduse la nivel de Holding de către mine.

Transformarea de mindset a adus cu ea în 2022 și oportunitatea – de a găsi soluții mai repede, mai eficient, de a crea o rețea de informații la nivel de departamente financiare care să dezvolte împreună best practices și să poată realiza proiecte precum cele de finanțare, de aplicare pentru fonduri europene, etc. mult mai repede și cu rezultate mai bune.

În contextul economic actual, e important ca firmele/companiile să fie pregătite să-și desfășoare activitatea într-un mediu global dinamic și complex.

BusinessMark: Trăim într-un mediu cu un grad ridicat de incertitudine. Sunt economiști care vorbesc despre o posibilă recesiune. Care sunt calitățile și abilitățile pe care un CFO trebuie să le aibă pentru a face față situațiilor de instabilitate?

Valentin Albu: Incertitudinea devine, și în cazul departamentelor financiare, un factor cu care se poate lucra. Este un challenge și pentru rolul de CFO să integreze acest concept în sistemele și modelele de raportare, dar este important să devii adaptabil și flexibil, să înțelegi nevoia partenerilor tăi de business, să înțelegi piața și încotro se îndreaptă.

Toate aceste lucruri te duc într-o zonă de planificare, de stabilirea a premiselor cu impact în buget format din Balance Sheet, P&L și cash flow. E important să lucrezi pe mai multe scenarii și să fii dispus să te adaptezi din mers, să poți identifica măsuri de diminuare a oricărui impact.

Nu contează că planul A nu mai e realizabil, important e să faci din planurile următoare cea mai bună versiune a lor și să ajungi să le implementezi. Printre elementele cruciale care definesc succesul unei astfel de abordări se numără încrederea și coeziunea echipelor de management.

Cu această flexibilitate și agilitate în minte – care sunt și ele noi trăsături ale rolului de CFO, da, avem planuri, avem limite de risc, dar avem și această abordare open minded de a exploata oportunitatea și de a schimba ce nu funcționează mai degrabă mai devreme decât mai târziu.

BusinessMark: Spuneai în cadrul CFO Conference București că trebuie să fim atenți la mediul înconjurător și să facem ceva în acest scop. Ne poți vorbi puțin despre obiectivele de ESG pe care le are ROCA Industry?

Valentin Albu: Încă din momentul formării Roca Industry ne-am pus problema dezvoltării unui model de business sustenabil, motiv pentru care primul obiectiv major al anului 2023 este definitivarea strategiei de sustenabilitate, mai exact un set de acțiuni și obiective bazate pe datele furnizate de companiile noastre Această abordare metodică ne va permite să aderăm la standardele internaționale de sustenabilitate și să urmărim, totodată, progresul făcut în timp real.

Tot în 2023 urmărim să lansăm și primul Raport de Sustenabilitate al Roca Industry, o sumarizare a tuturor acțiunilor făcute în cursul anului 2022 și al impactului pe care îl avem în comunitățile locale, dar și în mediul înconjurător.

Nu în ultimul rând, în 2023 continuăm procesul de învățare început în 2022, un proces continuu în care analizăm, măsurăm, alocăm resurse, identificăm riscuri, constrângeri și oportunități în egală măsură, reușind totodată să ne îmbunătățim comunicarea și transparența cu toți partenerii.

BusinessMark: Ce trenduri crezi că vor domina anul 2023 la nivelul departamentelor financiare în 2023?

Valentin Albu: E extrem de important că firmele/companiile să fie pregătite să-și desfășoare activitatea într-un mediu global dinamic și complex.

Cred că în zona financiară se va pune mult accent pe automatizare/digitalizare, eliminarea de task-uri care sunt time consuming și pot desfășura activități suplimentare, de impact, care la rândul lor vor adăuga valoare organizației.

Dacă multe companii se raportau doar la buget, cred cu tărie că au învățat lecția ultimilor ani și, începând cu 2023, or să lucreze pe mai multe scenarii și or să se adapteze din mers, astfel putând identifica măsuri de diminuare a oricărui impact.

Pentru oricine s-ar uita într-o organizație, instituția CFO-ului are de-a face, în primul rând, cu trecutul, chiar dacă vorbim de un trecut recent – prin  analize lunare/trimestriale de afaceri, raportări și monitorizări ale performanței. Principalul trend pe care îl văd aici este orientarea către viitor, prin felul în care interacționăm cu managerii din toate departamentele, examinând fundamentul real al activităților, propunerile lor și asigurându-ne că deciziile lor de investiții sunt în conformitate cu prioritățile generale ale companiei.

Având în spate experiența anilor trecuți, consider că și în 2023, rolului de director financiar îi revine sarcina de transformare a echipei financiare, și nu în ultimul rând, fiind un lider la nivelul organizației, trebuie să fie orientat către oameni și dezvoltarea lor.

BusinessMark: Cum prevezi că va fi anul 2023 pentru ROCA Industry, la nivel de obiective și proiecte?

Valentin Albu: Sunt de părere că firmele românești au trecut prin multe transformări de-a lungul anilor, prin accesul la piață și capital, contextul economic și forța de muncă. Am trecut prin pandemie, criză supply chain, război, inflație, schimbări de paradigmă a utilității.

Noi, la Roca Industry, avem mare încredere în companiile românești, în dezvoltarea lor și aducerea la următorul nivel, de aceea, în 2023 menținem obiectivele noastre de creștere fără a subestima dificultatea anului care tocmai a început.

Mizăm pe consolidarea și extinderea regională a companiilor din portofoliu, pe modernizarea tehnologică și focus pe dezvoltare sustenabilă.

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.