2016.03.11 Articole

Femeile din UE au câștigat cu 16% mai puțin decât bărbații

Diferența de remunerare dintre femei și bărbați din Uniunea Europeană (UE) este în medie  de 16,1%, potrivit celor mai recente date ale Eurostat, care analizează anul 2014. Cu alte cuvinte, femeile au câștigat în medie 84 de cenți pentru fiecare euro pe care un bărbat îl câștigă într-o oră.

La nivelul statelor membre, diferența de remunerare dintre femei și bărbați a variat de la mai puțin de 5% în Slovenia și Malta, la peste de 20% în Estonia, Austria, Republica Cehă, Germania și Slovacia.

Diferențele dintre bărbați și femei pe piața forței de muncă nu privesc doar discrepanțele salariale ci și tipul de contract de muncă. În 2014, 20% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între  25-49, fără copii, au lucrat part-time, în vreme ce doar 8,2% dintre bărbați au lucrat cu acest tip de contract.

Iar diferența devine uriașă odată ce în calcul se ia și numărul de copii: aproape jumătate dintre femeile cu cel puțin trei copii (45,1%) au lucrat part-time, comparativ cu 7% dintre bărbații aflați în aceeași situație.

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.