Florentina Șușnea, PKF Finconta: Tehnologia susține reducerea riscurilor fiscale
Criza din ultimele 18 luni a făcut ca legislația fiscală să fie modificată într-un ritm alert în multe țări, ceea ce a condus la o accelerare a modificărilor Codurilor și Legislației Fiscale. Companiile se pregătesc deja pentru o perioadă de amplificare a controverselor fiscale cu posibile consecințe asupra bazelor impozabile. Disputele care încep să apară între organele de control fiscal și contribuabili sunt foarte diferite de cele de acum 3 ani. Tehnologia aplicată în analizele fiscale de risc își aduce contribuția din plin la soluționarea sau chiar la evitarea acestor consecințe fiscale și implicit a litigiilor de natura fiscală.
Transparență și claritate cu ajutorul tehnologiei
Prin investiții în tehnologia utilizată mai ales în departamentul financiar-contabil, companiile pot comunica într-un mod mai eficient cu administrațiile fiscale care au avansat pe drumul digitalizării. Astfel companiile pot planifica și răspunde proactiv Fiscului in cazul controverselor fiscale, fie prin îmbunătățirea răspunsurilor în timpul derulării controalele fiscale- din punct de vedere tehnic, fie prin îmbunătățirea timpilor de răspuns, fie prin valorificarea la maximum a programelor de prevenire și soluționare a litigiilor.
Importanța tehnologiei în evaluarea riscurilor fiscale trebuie bine înțeleasă. Astăzi există platforme care le permit experților fiscali și financiari să gestioneze eficient orice tip de contact cu autoritățile fiscale – de la simple cereri de date până la audituri fiscale și actualizări ale evoluției litigiilor. Tehnologia dedicată poate urmări fiecare tip de contact, permite adresarea cu prioritate a litigiilor și aduce claritate în relația cu autoritățile fiscale.
Instrumente și platforme pentru aspectele fiscale
Practicile consacrate se transformă într-un argument al utilizării unei varietăți de instrumente fiscale și juridice disponibile online pentru a ajuta la formularea răspunsurilor în cazul controalelor și auditurilor fiscale; din ce în ce mai amănunțite și mai complexe. Aceste instrumente și tehnologii complexe permit accesul autorităților fiscale la datele contribuabililor afiliați din mai multe țări și ale întregului grup de companii. De aceea companiile pot acum să creeze fișiere complete de documentație fiscală, cu rolul de a îmbunătății administrarea bazelor impozabile și a impozitelor plătite în mai multe jurisdicții fiscale ,fișiere ce conțin informații despre activități comerciale și care detaliază tranzacții, structuri sau potențiale riscuri fiscale.
În situația în care firma primește o cerere de informații de la autoritatea fiscală, este esențial ca departamentul financiar-contabil să aibă un proces tehnologic deja implementat prin care să clasifice în mod clar și rapid aceste informații, să evalueze nivelul de risc pe care îl poate prezenta și de ce nu să aplice proceduri convenite în prealabil prin care să se poată adresa diferitelor niveluri ale controlului realizat de autoritățile fiscale.
Managementul auditului fiscal în timp real
Este foarte clar că tehnologia joacă un rol important în managementul controalelor fiscale și chiar al auditurilor interne de natură fiscală. Instrumentele tehnologice sofisticate permit departamentelor de taxe să înregistreze și să urmărească fiecare etapă a controlului sau auditului fiscal respectiv a procesului de gestionare a litigiilor într-o platformă centrală, permițând decidenților să obțină vizibilitate atât asupra status-ului, cât și a expunerii financiare totale. Bunele practici arată că datele legate de soluționare trebuie stocate, deoarece oferă elemente valoroase cu privire la costul potențial al oricărei dispute viitoare pe același subiect.
Datorită vitezei de adopție a tehnologiei la nivelul autorităților fiscale un nou mod de lucru încep să se cristalizeze deja și observăm cum autoritățile fiscale ajung să cunoască mai multe despre problemele fiscale de ansamblu ale unei companii decât însăși compania în cauză.
În loc de concluzie
Este de așteptat ca societățile comerciale să furnizeze dovezi mult mai amănunțite pentru a-și susține pozițiile fiscale. Se conturează tot mai pregnant multilateralismul în materie fiscală, atât în ceea ce privește aplicarea legii în sine, cât și în ceea ce privește oportunitățile disponibile de soluționare a litigiilor. Așadar, în condițiile în care multe companii nu s-au adaptat la schimbările aduse de tehnologie, digitalizarea vine să le perturbe ciclul de viață al proceselor de conformitate fiscală învechite.
[divider height=”30″ line=”1″]
Autor: Florentina Șușnea, Managing Partner, PKF Finconta
[divider height=”30″ line=”1″]
Citește și:
Florentina Șușnea, PKF Finconta: Este directorul financiar al doilea CEO?
Dați-ne un follow, pentru a rămâne la curent cu toate noutățile privind evenimentele organizate de BusinessMark:
➡️ www.facebook.com/BusinessMark/
➡️ www.linkedin.com/company/businessmark
➡️ www.instagram.com/business.mark/
➡️ blog.business-mark.ro
➡️ business-mark.ro/
Sursă foto: Pexels.com
[divider height=”30″ line=”1″]