HR cu mănuși și mască
Suntem deja în a opta săptămână de izolare și putem spune că am învățat într-un timp extrem de scurt, să trăim altfel decât ne putem imagina înainte de pandemia COVID-19.
Încă suntem izolați de cei dragi, virusul este prezent printre noi, unele afaceri s-au prăbușit, iar altele s-au reinventat sau chiar înflorit.
În această perioadă am încercat să surprind activitatea specialiștilor de HR, să înțeleg cum se descurcă, ce decizii iau și mai ales cum se adaptează la toate schimbările apărute.
Am discutat cu responsabili de HR din mai multe industrii, din companii multinaționale și locale, de la companii cu câțiva angajați, dar și cu sute sau mii, tocmai pentru a vedea diferențele, avantajele dar și dezavantajele create de această perioadă.
Unii profesioniști de HR, care au mai trecut și prin criza din 2008, par mai experimentați. Alții, care sunt la prima criză sunt mai îngrijorați.
Totuși, toți au identificat câteva elemente comune pe care merită să le amintesc:
- Rapididatea cu care au fost nevoiți să ia decizii: criza a venit brusc, ca o săgeată.
- Emoțional, toți au simțit presiunea dar și greutatea mai ales când trebuiau să comunice anumite decizii (cum ar fi șomajul tehnic).
- Suportul găsit în grupurile de HR, la colegii de breaslă din această profesie.
- Nesiguranța zilei de mâine, lipsa vizibilității și a unei traiectorii clare.
- Importanța planurilor strategice de criză, deoarece scenariile care se modificau de la o zi la alta.
- Importanța digitalizarii: în timp record companiile au reușit să implementeze procese sau să treacă în online, astfel încât activitatea să fie cât mai puțîn afectată.
- S-au creat parteneriate strategice și relații de colaborare mult mai puternice între management și oamenii de HR. HR-ul devenit un liant cu rol proactiv în companie.
- Munca la distanță a adus valoare: echipele au devenit mai coezive, oamenii mai responsabili și chiar mai eficienți.
- Din punct de vedere legislativ, echipele de HR au depus extrem de mult efort pentru a jongla prin toate modificările legislative, interpretările și reinterpretarile date, tocmai pentru a se asigura că se implementează corect tot ceea ce se poate face pentru oameni.
Am identificat și câteva elemente care au o relevanță deosebită la nivel de sectoare de activitate:
- Companiile din sectorul de IT&C, cu precădere cele care lucrează pentru clienți din Farma sau Retail, au continuat să angajeze și chiar au atras în echipe colegi extrem de valoroși.
- În FMCG, Farma sau Transport se lucrează foarte mult. De aceea au decis să ajute companiile care au fost nevoite să restructureze, oferind locuri de muncă noi, securizate.
- În cele mai afectate sectoare, HR-ul a devenit și el vulnerabil. S-au restructurat departamente și mulți oameni de HR (în special recrutorii) din intervievatori au devenit intervievați.
În concluzie
Nu este ușor să duci o bătălie cu un virus invizibil care a impactat economia globală și care a afectat viețile tuturor. Important este să rămânem optimiști și mai ales responsabili. În timp, afacerile își vor reveni, iar omul de HR va fi mai puternic!
Las și un citat care punctează o perspectivă pe care o împărtășesc de mult timp: „Nu judeca fiecare zi după recolta avută, ci după semințele pe care le-ai plantat.” – Robert Louis Stevenson
[divider height=”30″ line=”1″]
Autor: Adelina Roșca
Adelina este absolventă a Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Sociologie și Psihologie și a Masterului de Management Strategic al Resurselor Umane. În prezent este Country Manager al Federației Internaționale de Executive Search din România, Director General al RosMinds/Rosman Talent Solutions SRL și fondator al Career HUB. Cu experiență de peste 15 ani în head hunting, Adelina a coordonat, la nivel național și internațional, proiecte de executive search și talent acquisition în următoarele sectoare: IT&Technology, Producție, Logistică, Transport, FMCG, Medical, Farmaceutic, Financiar, SSC/BPO etc. Totodată s-a implicat direct în proiecte de market research, dezvoltare organizațională, a dezvoltat programe de consiliere a carierei și este pasionată de business networking.
[divider height=”30″ line=”1″]
Citește și:
Optimizarea fluxului de numerar și rambursarea TVA în perioada stării de urgență
Noua normalitate: audit și consultanță la distanță în economia post-COVID
Cum să lupți cu coronavirusul în spațiile de birouri, de producție și logistice
Ce măsuri au început să ia țările pe perioada crizei Covid-19
Importul, producția și distribuția de alcool sanitar – ce implică din perspectiva accizelor?
Cum putem limita expunerea personalului implicat în operațiuni vamale în contextul crizei COVID-19?
Economia colaborativă – evoluție și tendințe
Dați-ne un follow, pentru a rămâne la curent cu toate noutățile privind evenimentele organizate de BusinessMark:
➡️ www.facebook.com/BusinessMark/
➡️ www.linkedin.com/company/businessmark
➡️ www.instagram.com/business.mark/
➡️ blog.business-mark.ro
➡️ business-mark.ro/
Sursă foto: Unsplash.com
[divider height=”30″ line=”1″]