2016.02.29 Articole

Industria MHC propune prelungirea cu un an a schemei de sprijin cu certificate verzi

Reprezentanții Asociaței Române pentru Microhidroenergie (ARmHE) propun prelungirea cu un an a schemei de sprijin cu certificate cu încă un an pentru a da posibilitatea investitorilor din industria microhidrocentralelor (MHC) să-și recupereze investițiile.

“Schema de sprijin cu certificate verzi expiră la sfârșitul lui 2016. Hidroelectrica încă mai are MHC-uri de vânzare. De bine, de rău, la ultima licitație au reușit să vândă 8 bucăți. Cumpărătorii trebuie să le retehnologizeze până la sfârșitul lui 2016. Teoretic, cine cumpără astăzi, are 10 luni timp să-și facă studiul de fezabilitate, să facă proiectul, să-și obțină aprobările, să aleagă furnizorul, să se fabrice echipamentul, să se monteze și să se pună în funcțiune. Imposibil. Numai fabricația echipamentelor durează 10-12 luni. Oare n-ar fi o idee bună să se prelungească termenul măcar până la sfârșitul lui 2017?”, a declarant președintele ArmHE, Bogdan Popa.

Acesta a mai spus, citând consultanții dela Steinberg Consulting, că o variantă viabilă care ar putea înlocui cu succes certificatele verzi ar fi feed-in tariff sau tariful reglementat.

“Legislația permite schema de sprijin cu feed-in tariffs încă din 2014, dar ANRE nu s-a ostenit să calculeze tarifele – câte unul pe tehnologie după cum neclar spune legea – nici până în ziua de astăzi. Dacă tarifele ar fi fost calculate cu bună credință, ar fi fost o alternativă viabilă la certificatele verzi”, a mai spus Bogdan Popa.

Potrivit literaturii de specialitate, sistemul feed-in tariff este un mecanism conceput pentru a accelera investițiile în tehnologiile folosite în producerea energiei regenerabile. Acest lucru se realizează prin oferirea de contracte pe termen lung producătorilor din acest domeniu, de obicei pe baza costului de generare a fiecărei tehnologii.

Conform datelor Transelectrica, la finalul anului 2015 erau funcționale 386 de microhidrocentrale care au beneficiat de 1.523.843 certificate verzi.

Săptămâna trecuta, reprezentanții Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au anunțat că s-a stabilit prețul minim al certificatelor verzi pentru anul 2016. Acesta este de 132,4 lei în ușoară creștere față de cel din 2015, care a fost de 131 de lei.

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.