Interviu cu Paul-Georgian Turcu, Fondator EVOHouse Construct și EVOFacade; Cofondator INOVESS GROUP, Consortiul European pentru inovație
Am vorbit cu Paul-Georgian Turcu despre EVOHouse Construct și EVOFacade, cât și despre proiectele implementate.
Există o tendință pe care o observați în domeniul construcțiilor, a dezvoltatorilor imobiliari și a investitorilor în ceea ce privește zona de inovație?
Paul Georgian Turcu: Da, categoric! S-a transformat modul în care gândim și construim un proiect. Iar acest lucru îl datorăm provocărilor pandemice, dar și crizelor climatice. Privind lucrurile din această perspectivă, cred că inovația face diferența în acest moment între un viitor distopic și unul creat pentru nevoile societății noastre.
În plus, istoria demonstrează faptul că toate pandemiile din secolele trecute au adus o explozie de creativitate și inovație. Astăzi, avem inteligență artificială în aproape orice domeniu. Inclusiv în construcții.
INOVESS GROUP CONSORTIUM a creat facadele inteligente, ce incorporează inteligența artificială și soluții inteligente. De exemplu, o parte dintre soluțiile integrate în acestea, iSentinel®, soluții inteligente de protecție și avertizare seismică, sunt recunoscute la nivel internațional ca fiind, și aici subliniez:
- Nr 1 în lume ca sistem de protecție și avertizare seismică
- Nr 4 in lume, ca cele mai folositoare inovații
Au sute de medalii câștigate la marile saloane de inventică din lume, sunt soluții inteligente de tip gathering, unice în lume, iar inventatorul lor, un român se află acum cu noi în sală. Este vorba de domnul Dr. Ing, Mircea Manolescu, cel mai premiat inventator român al nostru. Îi mulțumesc că este alături de noi acum. Este partenerul nostru și se ocupă de partea de inovație din consortiu.
Ce înseamnă o facada inteligentă?
Paul Georgian Turcu: Un avantaj. Diferența dintre viață și moarte în unele cazuri. Atât pentru dezvoltator și investitor, cât și pentru beneficiarii finali. Poți opri propagarea unui incendiu, ba chiar poți opri pornirea lui prin soluția noastră inteligentă, care oprește gazul automat, datorită sprinklerelor integrate și a iSentinel®, soluțiilor noastre inteligente de protecție și avertizare seismică. Semnalizarea cu lasere îți trasează zonele sigure din jurul clădirii unde te poți adăposti, astfel încât să nu cadă bucăți de materiale peste tine.
Ce este iSentinel®?
Paul Georgian Turcu: Este o soluție de protecție și avertizare seismică, de protecție în caz de incendiu și chiar atacuri teroriste. Însă este versatilă și am putut să o aplicăm în domenii variante, conform cerinței pieții: de la rezidențial, comercial până la industrial și mai nou, minier.
Vorbim de iSentinel® HOME pentru rezidențial, iSentinel® IMMO pentru comercial și iSentinel® INDUSTRY pentru zona de industrie. Ele funcționează pe trei niveluri: detecție, decizie și acțiune.
- La primul nivel de detecție, avertizorul recepționează unda primară a seismului și transmite semnalul de alarmă cu secunde sau zeci de secunde înainte de sosirea undei de șoc a unui seism de peste 5.5 grade Richter.
- La al doilea nivel, cel de decizie, unitatea centrală primește semnalul de la avertizor și transmite automat decizia de declanșare a protecției.
- Și mai avem nivelul al treilea, elementul de execuție (electrovana, întrerupătorul automat etc.), care primește comanda de la unitatea centrală și blochează gazul, apa, electricitatea etc. Însă acest protocol poate fi stabilit și personalizat de către fiecare beneficiar în parte, în funcție de necesitățile industriei.
Vă mai spun încă ceva: România are astăzi o rezervă certă de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze. Ce înseamnă o explozie la o rafinărie care nu are acest sistem? Citeam într-o zi într-un raport că producţia internă de gaze naturale în luna iulie 2020, care a fost livrată spre consum, a fost de 5.087.514,972 MWh şi a reprezentat 77,18% din totalul surselor consumate. Gândiți-vă acum la un cutremur urmat de incendii. iSentinel® asta face: oprește totul automat, astfel încât să prevenim pierderea vieților omenești, pagubele materiale și asigurăm continuitatea business-ului.
Sunt deja instalate? Unde?
Paul Georgian Turcu: Desigur! Atât în țară cât și în afară. Printre primii clienți au fost Tower Center International (cel mai înalt bloc din țară în acel moment), Banca Națională a României, Agenția Națională a Medicamentului, Asociația Română a Băncilor, Distrigaz, Radet. Au urmat apoi M&D Pharma, fabrica Puratos, blocuri de locuințe individuale, cabinete medicale, spitale, biserici, mânăstiri, grădinițe, școli, primării și multe altele, dar și dezvoltatori de spații de birouri mari precum IBM, Green Gate, Skanska etc. În afară, avem case și clădiri în America De Nord, Elveția, Grecia, Turcia, Albania. Și uite o informație în premieră: acum, în America Latină, suntem în discuții pentru crearea primului program de acest fel din lume, Gaia by INOVESS Group, care va demonstra utilitatea acestor soluții. Mai multe detalii vor veni pe parcursul următoarelor luni.
Ce avantaj are o clădire, fie din zona office, fie din zona rezidențială, dacă își instalează soluțiile voastre?
Paul Georgian Turcu: Hai să vorbim în situații concrete. Suntem ingineri și ne plac cifrele.
Vă dau exemplul clădirii Equilibrum, construită de SKANSKA. Clădirea CAMPUS 6.1 ( 22.000 mp, 53 Mil. Euro) este protejată cu soluția iSentinel® IMMO, soluție recomandată de noi pentru zona de office.
Solicitarea clienților a fost într-o primă fază de protejare a instalațiilor de gaze, apă și curent. Sistemul instalat adresează direct două electrovane pe instalația de apă, împiedicând astfel inundarea spațiilor de lucru. Apoi, aceasta transmite informația despre iminența unui cutremur către centrală de incendiu, care închide gazele, declanșând două electrovane și curentul, care la rândul său declanșează închiderea centralizată. Datorită faptului că electrovanele de pe instalația de apă sunt cu sertar și au nevoie de cca. 20 de secunde să se închidă, iar sistemul nostru are un timp de reacție sub 0,5 secunde, tabloul electric inteligent este cuplat alături de ceilalți consumatori vitali, pentru a permite alimentarea în continuare a electrovanelor cu sertar până la închiderea lor completă.
Că perspectiva în clădirea CAMPUS 6.1 se va adaugă și modulul de alarmare a ocupanților și/sau cel de difuzare a unui mesaj vocal cu instrucțiuni de salvare cu câteva secunde sau zeci de secunde înaintea sosirii undei de șoc a următorului cutremur major. Sistemul va fi instalat și la clădirile Campus 6.2 și 6.3 în faza finală a construcției lor.
Prin scaderea primei de asigurare, ca urmare a micșorarii riscului seismic, investiția se recuperează în proporție de 97% încă din primul an.
Alte avantaje pe care le putem menționa, în special pentru zona de malluri și office:
- Fiabilitate maximă
- Autonomie totală
- Independență
- Amovibile se demonteaza in 5 minute (senzor + uc)
- Eficiente
- Nu au transmis alarme false
- Protejează viața utilizatorilor
- Protejează clădirea și bunurile
- Personalizabile în funcție de specificul și necesitățile fiecărui beneficiar, iar prin capacitatea sistemului de a comunica cu alte sisteme de tip BMS, SCADA și Centrală de Incendiu participă la realizarea protecției integrate a clădirii
- Evită poluarea mediului
- Permite continuitatea business-ului prin evitarea pierderilor omenești și a distrugerilor
Știu că ați câștigat medalia de aur la Euroinvent și iCan Canada pentru iSentinel EVOBuilding, o clădire inteligentă. Unde vrei să ajungeți?
Paul Georgian Turcu: Astăzi deja s-au implementat și încă se implementează soluții pentru a avea un smart city. Însă noi credem că e timpul să gândim și smart buildings. Seniorii noștri au nevoie de acest suport, iar noi, prin stilul de viață adoptat, avem nevoie de o clădire inteligentă. EvoBuilding reprezintă viitorul în construcții, fie că vorbim de spații de birouri sau de locuit.
Imaginați-vă o zi oarecare. La un moment dat simți că se clatină clădirea. Îți dai seama că este un cutremur. OK, ce faci acum? Dacă ești la birou sau în mall nu prea ai multe opțiuni. Iar dacă rămâi prins între dărâmături, să fie foarte clar, suntem fiecare pe cont propriu! Potrivit Ro Risk, programul IGSP finanțat cu bani europeni, doar 1 din 3 români care trăiește în zone de risc la curtremur ar fi demonstrat că stăpânește pregătirea teoretică și că știe ce să facă în caz de cutremur.
Conform unui alt studiu, IRES, 77% dintre cei chestionați spun că nu au încredere că ar fi protejați de autorități în caz de cutremur, în timp ce 13% sunt optimiști. Atenție! Vorbim despre optimism astăzi când toți avem gadgeturi, smart device-uri peste tot, ne gândim cum e să populăm Marte.
EVOBuilding are un sistem audio și vizual care te ghidează prin sisteme luminoase cu laser și te ajută să ajungi într-un loc sigur. Chiar daca clădirea ar cădea, tu tot ai fi ferit de potențialele pericole deoarece sistemele integrate se updatează și îți reconfigurează traseul în timp real.
Deocamdată, o parte din acest sistem o implementăm în minele din America de Sud.
Ce planuri aveți pentru termen mediu și lung?
Paul Georgian Turcu: La nivel internațional dorim să ne extindem în America de Sud, o zona puternic seismică. Ne consolidăm poziția de pionieri și lideri pentru că nu mai există nimeni pe piața care să aibă soluțiile noastre.
Pentru România ne dorim clădiri protejate la cutremure și incendii. Statisticile internaționale arată că anual au loc cel puțin 180 de dezastre, din care 66% sunt hazarduri naturale și 34% sunt antropice. Un raport ISU din 2016 relevă faptul că cele mai multe victime sunt provocate astfel: 41 % de seisme, 30 % de inundații, 14 % de furtuni și 2% de vulcani, restul de 13 % fiind antropice.
Și lucrăm intens la acest lucru, la un program național în care statul ne este partener de a implementa această soluție în toate construcțiile vechi și noi. Cred că deja știți, nu ne este ușor, dar nu ne dăm bătuți. Ne bazam totuși pe partenerii noștri, companii private, care, prin HUB-ul nostru de calcul, începem să normalizăm viața. Îi invităm pe cei interesați să ni se alăture, să oferim siguranță în construcții. Vorbim despre un viitor îndepărtat în teorie, dar care se poate întâmpla oricând.
În București, din 1.000 de blocuri cu problema, echipele de intervenție specializate pot acoperi cca. 30, deci cam 3% din necesar. Restul se descurcă cum pot și știu. Iar noi venim să spunem: hai să inovăm piața de real estate și în România!
[divider height=”30″ line=”1″]
Despre Paul-Georgian Turcu:
Paul și-a propus să ducă construcțiile la alt nivel, incluzând ultimele tehnogii, el însuși fiind pasionat de inovație. Anul acesta, alături de colegii săi, Dr. Ing Mircea Manolescu și Diana-Mihaela Calotă, a câștigat medalia de aur la EuroInvent (European Exhibition of Creativity and Innovation) și iCan Canada (International Invention Innovation Competition) cu iSentinel® EVOBuilding, o clădire inteligentă ce oferă protecție în cazul unui cutremur. Aceasta a fost recunoscută de iCan Canada ca fiind a patra cea mai bună invenție din lume.
Inginer în construcții civile, cu background diplomatic, Paul-Georgian Turcu are peste 15 ani experiență în leadership, business development în zona construcțiilor și planificare strategică, ce oferă un avantaj unic tuturor clienților săi și proiectelor în care este implicat. Este fondatorul și directorul executiv al companiilor EVOHouse Construct, EVOFacade și, începând de anul trecut, este cofondator INOVESS Group, un consortiu european pentru inovație în industria construcțiilor.
[divider height=”30″ line=”1″]
Dați-ne un follow, pentru a rămâne la curent cu toate noutățile privind evenimentele organizate de BusinessMark:
➡️ www.facebook.com/BusinessMark/
➡️ www.linkedin.com/company/businessmark
➡️ www.instagram.com/business.mark/
➡️ blog.business-mark.ro
➡️ business-mark.ro/
[divider height=”30″ line=”1″]