2016.08.26 Articole

Modificări legislative pentru returnarea certificatelor verzi

Ministerul Energiei va pune în dezbatere publică, în aproximativ o săptămână, noile modificări legislative pentru legea acordării certificatelor verzi, potrivit declarațiilor Corinei Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

“Într-adevăr analizăm posibilitatea de a eșalona altfel returnarea certificatelor verzi. Nu le vom acorda la sfârștul finalizării schemei, ci ne-am gândit să le dăm pe o perioadă mai lungă de timp și nu din 2017, ci din 2018″, susține Corina Popescu.

Potrivit legii, pe 31 decembrie 2016 intrarea pe schema de suport prin certificate verzi se suspendă.

De altfel, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a atenționat că dacă Ministerul Energiei nu intervine în modificarea Legii 220/2008 România poate rata obiectivele de energie regenerabilă asumate pentru 2020.

“Am semnalat inclusiv faptul că, dacă nu intervenim să modificăm Legea 220, cota care rezultă matematic pentru anul următor este extrem de primejdioasă şi ar pune sub semnul întrebării obiectivul României de atingere a ţintei de energie regenerabilă. Am sugerat ca această cotă să crească de la 8,3% la 12,5% în anul următor”, a spus Emil Calotă.

Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în şedinţa din 30 decembrie 2015.

Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.