2016.04.20 Articole

O alternativă de finanțare pentru instituțiile de credit din România

Obligațiunile ipotecare prezintă numeroase beneficii, atât pentru emitenți, cât și pentru investitori – de la posibilitatea obținerii unui rating ridicat și accesul la o bază largă de potențiali investitori (din perspectiva emitenților), la praguri mai permisive de investire, un tratament favorabil din punctul de vedere al adecvării capitalului pentru instituțiile de credit și posibilitatea utilizării acestui instrument financiar ca garanție pentru obținerea de finanțare de la bănci centrale (din perspectiva investitorilor).

Legea privind emisiunile de obligațiuni ipotecare a intrat în vigoare în data de 3 martie 2016 și este rezultatul mai multor ani de consultări și colaborare intensă între autorități și industria bancară asistată de avocații Clifford Chance Badea.

 „Legea privind emisiunile de obligațiuni ipotecare înlocuiește vechea Lege nr. 32/2006. Ea aliniază legislația românească din domeniu la standardele și practicile europene, oferind un cadru legislativ cu protecție sporită pentru investitori și, în același timp, o sursă alternativă de refinanțare accesibilă pentru instituțiile de credit din România. În plus, efectele pozitive se pot transfera în cascadă de la industria bancară către clienții finali ai băncilor, prin costuri de creditare ipotecară mai mici pentru persoanele fizice”, subliniază Mădălina Rachieru, Partener Clifford Chance Badea și coordonatorul ariei de practică Piețe de Capital.

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.