2016.04.14 Eveniment

O treime dintre medicamentele cu rețetă au risc mare de disponibilitate

 

BusinessMark a organizat cea de-a treia ediție a Health Forum, care a avut loc pe 12-13 aprilie 2016,  la Hotel Novotel din București.

În cadrul Health Forum s-au punctat tendințele din domeniul sanitar și farmaceutic, fiind punctate cele mai recente schimbări în ceea ce privește vânzările de medicamente, noile reglementări din sistemul de sănătate, acreditarea și modernizarea spitalelor sau posibilitățile de finanțare din sistemul medical, în vederea stabilirii direcțiilor pentru 2016.

Prima zi a fost dedicată PIEȚEI FARMACEUTICE ÎN 2016- NOI PREȚURI, NOI REGLEMENTĂRI.

Speakerii care au discutat problematicile acestui domeniu sunt: FLORIAN BODOG, Secretar de Stat, Comisia pentru sănătate publică, Senatul României, CORNELIU FLORIN BUICU, Președinte, Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților, NICOLAE FOTIN, Președinte, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, LAURENȚIU MIHAI, Director Executiv, APMGR, DANIEL POPESCU, Corporate Affairs Manager, Eli Lilly, IULIAN TRANDAFIR, Director General, Farmexpert, CRISTINA MUNTEANU, Director Executiv, ADRFR, PETRU CRĂCIUN, Director General, Cegedim, ZSUZSA BERESCHI, Managing Consultant, Horváth & Partners, ALINA DAVID, Tax Manager, PKF Finconta, GABRIELA MILCEV, Avocat Partener, SCA MILCEV BURBEA; Consilier în proprietate industrială și Partener, SCPI MILCEV BURBEA. Evenimentul a fost moderat de ALEXANDRA MĂNĂILĂ, Jurnalist.

 

”Problema dispariției medicamentelor de pe piață ne preocupă pe toți. Problema este deosebit de gravă pentru că trebuie să ne preocupăm foarte atent în ceea ce privește accesul populației la serviciile de sănătate și la medicamente. Există decizii luate de autorități și ministere care nu au fost analizate suficient în ceea ce privește impactul. Există un comportament necinstit în lanțul de distribuție farmaceutică. Importatorii și distribuitorii mari doresc să sancționeze acest comportament. Există firme care fac export paralel și nu asigură necesarul în piața internă, conform legii. E adevărat că acest necesar nu este foarte bine reglementat și nici sancțiunile pe care aceștia le-ar putea suporta nu sunt bine reglementate. Cred că și cei care fac distribuție profesionist ar trebui să își selecteze cu mai multă grijă colaboratorii și să ne asumăm anumite principii de etică. Comportamentul nostru, al tuturor factorilor implicați, este reflectat asupra stării de sănătate a pacienților și asupra imaginii noastre ca țară”, a declarat FLORIAN BODOG, Secretar de Stat, Comisia pentru sănătate publică, Senatul României.

Acesta a precizat că au existat întâlniri cu asociațiile de pacienți, cu producătorii de medicamente și reprezentanții autorităților pentru a dezbate această problemă.

”România nu are în prezent o politică publică privind medicamentele. Nu există o predictibilitate a businessului din domeniu având în vedere că prețul medicamentelor stă în pixul unui ministru. Principiile de stabilire a prețului medicamentelor ar trebui să fie introduse în Lege și să nu mai țină de culoarea politică a unui ministru. Am întrebat Ministerul care este modalitatea prin care va fi stabilit acest preț. În comisiile de specialitate sunt și specialiști. O să propunem o modificare la Legea 95 și apoi vom aștepta părerea Ministerul părerea pentru că am așteptat ani de zile propunerea acestei instituții”, a declarat CORNELIU FLORIN BUICU, Președinte, Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților.

health forum ziua 1 (1)

LAURENȚIU MIHAI, Director Executiv, APMGR, este de părere că România ar trebui să renunțe la reperul minimului european în stabilirea prețului medicamentelor.

”Vorbim despre o legislație strâmbă și șchioapă care este în curs de aplicare. Anul trecut lovitura a fost simțită în plin de generice, anul acesta va fi resimțit de originale. Avem produse similare pe piață. Statul garantează că sunt similare, dar același stat asigură un avantaj competitiv fostului original după expirarea patentului. În continuare nu vom ajunge nicăieri tratând numai efectele. Referitor la preț ar trebui să renunțăm la minimul european. Este aberant ca statul să fixeze prețul pentru medicamente care sunt libere pe piață. Statul are clawbackul cu care poate controla piața”, a afirmat LAURENȚIU MIHAI.

Referitor la termenele de plată, LAURENȚIU MIHAI este de părere că acestea s-au scurtat, dar nu sunt nici pe departe așa cum prevede procedura.

NICOLAE FOTIN, Președinte, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, a vorbit despre problemele semnalate în domeniu.

”Pregătim un studiu al situațiilor apărute din februarie 2015 până acum de când am lansat platforma. Cele mai mari deficiențe de medicamente nu au avut ca și cauză exportul paralel. În plus, aceste probleme nu sunt numai în România. Sper ca din materialul pe care îl pregătim să ne dăm seama unde sunt problemele din România. Au fost peste 1.000 de sesizări și majoritatea aveau același subiect: lipsa unui produs”, a spus NICOLAE FOTIN.

DANIEL POPESCU, Corporate Affairs Manager, Eli Lilly, a vorbit despre efectele reducerii prețurilor medicamentelor care a avut loc anul trecut.

”Profețeam anul trecut că după 1 iulie, după reducerea prețurilor la medicamente, vor dispărea anumite medicamente de pe piață. În ceea ce ne privește avem câteva medicamente fundamentale pentru tratamentul pacienților care dispar în mod constant. Prin urmare este clar că dacă până la 1 iulie 2015 acest fenomen era sporadic, de la 1 iulie ne confruntăm cu plângeri din partea pacienților pentru că nu-și regăsesc medicamentele necesare. Această măsură a fost în aparență una bună pentru pentru pacienți, dar în realitate a fost o măsură populistă care le dăunează”, a declarat DANIEL POPESCU.

  1. red.: Fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat, în iunie 2015, că de la 1 iulie 2015, România va avea cel mai mic preț european la medicamente.

”Modificarea clawback a fost o măsură de echilibru bugetar care și-a făcut efectele și este momentul ca sistemul să fie regândit. Nu știu însă de ce acest concept de clawback diferențiat presupune scăderea taxelor unora pe spinarea altora. Este corect ca o firmă care investește în România în produse inovative să fie încărcat cu o taxă suplimentară pentru niște reglementări care nu îi aparțin? Nu cred că este o abordare corectă pentru a reglementa și stimula producția de medicamente. O politică corectă poate stimula investițiile în acest domeniu”, a declarat DANIEL POPESCU.

IULIAN TRANDAFIR, Director General, Farmexpert, a punctat de asemenea motivele pentru care lipsesc medicamentele necesare de pe piață.

”Se discută foarte mult despre lipsa de medicamente care s-a cronicizat în a doua jumătate a anului 2015. Sunt trei motive pentru care pacientul nu găsește medicamentele: calitatea produselor, comerțul intracomunitar (cifrele sunt de 300 milioane pe an, părerea mea este că ar fi de 600 milioane pe an) și modalitatea de calcul a prețurilor. Revenind la comerțul intracomunitar, prețurile sunt stabilite pentru o piață cu o putere de cumpărare foarte mică. Nu cred că poate să spună cineva că prețul este controlat până la un punct și apoi să nu mai fie controlat. Medicamentele care merg la comerț intracomunitar nu sunt medicamentele ieftine pentru că nu este nimeni interesat. Sunt medicamente folosite pentru cancer, HIV/SIDA etc. Vă puteți uita pe siteul ANM pentru a vedea câte licențe sunt. Adaosul mediu este de 15-16% la export, adică undeva la 100 milioane de euro adaos”, a explicat IULIAN TRANDAFIR.

Directorul General al Farmexpert a vorbit și despre taxa de clawback. ”Taxa de clawback ar trebui să fie susținută de cei care au crescut piața. De ce să punem producătorii de generice să susțină piața creată de niște molecule foarte scumpe?”, a punctat acesta.

IULIAN TRANDAFIR este de părere că problemele apărute din cauza fluxurilor de numerar sunt foarte grave și se văd clar în farmaciile mici. Potrivit acestuia, în sector există o insolvență pe zi.

”Suntem în fața unui eșec de reglementare pe care autoritățile nu sunt dispuse să și-l asume sau să-l reglementeze. Nu avem instituții adecvate la economia de piață. România deține mai puțin de 1% din piața de medicamente din UE. Așadar  România nu poate influența lucrurile la nivelul Uniunii. Recomandarea mea ar fi să ne rezolvăm problemele legate de preț. Referitor la comerțul intracomunitar, acesta reprezintă o chestiune pe termen lung pe care comunitatea europeană nu o va modifica de dragul nostru. Problemele noastre ne aparțin. Acest subiect putea fi rezolvat foarte simplu. Riscăm să construim tot felul de variante discriminatorii. Piața va crește probabil, dar datorită unui singur produs, cel destinat hepatitei, care a ajuns în cateva luni numărul 1 de pe piață. Este însă o expresie a modului dezechilibrat în care funcționează lucrurile”, a afirmat PETRU CRĂCIUN, Director General, Cegedim.

Acesta a subliniat și problemele demografice cu care România se confruntă.

”Mi se pare că stăm prost și ca instituții și ca societate în sensul că nu prețuim suficient viața. Avem o problemă serioasă demografică, o mortalitate mare a copiilor, dar nu luăm măsuri. Părerea mea este că greșim grav undeva. Mulți pacienți nu se tratează pentru că nu ajung să-și procure tratamentul”, a declarat PETRU CRĂCIUN.

Directorul General al Cegedim a mai precizat că nu vede retrageri ale companiilor din România decât în cazuri extreme.

”Companiile și-au limitat însă expunerea prin raționalizarea portofoliului de produse. Avem o treime dintre medicamentele cu rețetă cu risc mare de disponibilitate”, a mai declarat PETRU CRĂCIUN.

ZSUZSA BERESCHI, Managing Consultant, Horváth & Partners, a vorbit despre problema fluxului de numerar care afectează jucătorii din piața medicamentelor.

”Sunt evidente problemele care apar la producători și distribuitori care suferă din cauza blocajelor financiare. Sunt o serie de ”incendii” care trebuiesc stinse la nivelul fiecărui actor de pe piață. Se evidențiază problema capitalului de lucru, în condițiile în care creanțele sunt primite la un an de la momentul vânzării. Instabilitatea pieței afectează distribuitorii și duc la o situație dificilă”, a afirmat ZSUZSA BERESCHI.

ALINA DAVID, Tax Manager, PKF Finconta, a vorbit despre problemele pe care factorii implicați le pot întâmpina atunci când au controale din partea autorităților.

”Când vin inspectorii în control, încearcă să găsească portițe pentru aplicarea de sancțiuni. Se leagă inclusive de promovarea vânzărilor care se poate face prin organizarea de evenimente, distribuirea de produse gratuite etc. Recomandăm clienților să meargă către avocați pentru a revizui contractele atunci când le încheie cu parteneri, contracte care implică anumite gratuități”, a declarat ALINA DAVID.

GABRIELA MILCEV, Avocat Partener, SCA MILCEV BURBEA; Consilier în proprietate industrială și Partener, SCPI MILCEV BURBEA, a punctat problemele care pot surveni în ceea ce privește proprietatea industrială în cazul medicamentelor.

”Există dispoziții foarte clare referitoare la modalitatea de alegere a denumirii unui medicament.ANM are în vedere siguranța și sănătatea pacienților, dar ANM nu are în vedere conflictele care se pot naște pe piața din punctul de vedere al mărcii, al ambalajelor și al altor drepturi. De aceea, pentru a evita conflicte care pot apărea după lansarea pe piaţă a unui medicament este necesară verificarea a priori a drepturilor celorlalţi jucători din piaţă”, a explicat GABRIELA MILCEV.

La finalul conferinţei, a avut loc un seminar interactiv care a avut la bază două teme de discuţii:

CREATIVITATE ÎN FARMA. TRENDURI, SOLUȚII ȘI ABORDĂRI INTELIGENTE, susţinut de Teo Migdalovici,  Ambasador Cannes Lions România şi CRITERII RELEVANTE ÎN ALEGEREA DENUMIRII UNUI MEDICAMENT, susţinut de Gabriela Milcev, Avocat Partener în cadrul  SCA MILCEV BURBEA şi Iulia Burbea-Milescu, Avocat Partener în cadrul  SCA MILCEV BURBEA.

Eveniment organizat cu sprijinul: APMGR, UNSAR.

Partenerii evenimentului sunt: PKF Finconta, Horvath & Partners, Milcev Burbea, Klarmedia, Biroul de traduceri Champollion şi Graphtec Design.

 

 

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.