2022.12.08 Opinii

Opinie Biriș Goran: Codul muncii a fost modificat. Șase drepturi noi pe care le-au primit angajații

Odată cu modificarea substanțială a Codului muncii prin Legea nr.  283/2022, salariații au câștigat drepturi noi în relația cu angajatorii lor. Astfel, printre altele, aceștia trebuie să fie mai bine informați asupra condițiilor de muncă din companiile la care se angajează sau la care deja lucrează, pot cere transferuri pe posturi vacante cu condiții de lucru mai favorabile sau pot solicita zile libere suplimentare pe parcursul unui an, în plus față de concediul de odihnă.

Codul muncii a fost modificat în luna octombrie prin Lege nr.  283/2022, care a transpus în legislație națională două directive europene din 2019. Noutățile sunt salutare pentru că ar trebui să îmbunătățească poziția salariaților în raporturile de muncă, asigurându-le acestora mai multă transparență și previzibilitatea a condițiilor de muncă, dar și un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală.

Am selectat mai jos șase dintre cele mai importante drepturi noi pe care le-au primit angajații prin amplele modificări aduse de Legea nr. 283/2022 în Codul muncii.

Dreptul de a fi mai bine informați la angajare sau pe parcursul relației de muncă

Odată cu noua reglementare, salariații au primit dreptul de a fi mai bine informați despre condițiile de muncă, pentru că angajatorii au fost obligați să includă în contractul individual de muncă și să comunice mai multe informații înainte de semnare, față de cele care erau deja obligatorii.

Spre exemplu, în cazul salariilor, angajații trebuie să afle de la angajatori nu doar care este salariul de bază pentru postul lor și modul sau periodicitatea cu care acesta se achită, ci trebuie să poată vedea separat și care sunt restul avantajelor salariale, în bani sau natură, la care au dreptul pentru postul pe care îl ocupă (bonusuri, prime, tichete, asigurări medicale private etc.). În plus, în cazul posturilor unde locul de muncă nu este fix, iar activitatea trebuie desfășurată în mai multe locuri, este obligatoriu ca salariatul sau candidatul să fie informat dacă cheltuielile de deplasare sunt sau nu decontate de angajator.

De asemenea, salariații (actuali sau viitori) mai trebuie să primească informații și despre condițiile de efectuare și de compensare a orelor suplimentare, modalitățile de organizare a muncii în schimburi, în organizațiile unde acest tip de organizare a muncii se aplică, sau despre condițiile privind formarea profesională oferită de angajator.

Pentru salariații noi, angajatorii trebuie să includă în contractele de muncă și informații mai precise despre perioada de probă și consecințele ei, astfel încât aceștia să fie mai conștienți că, în acea perioadă, relația de muncă se poate încheia oricând, chiar și de pe o zi pe alta, fără să fie necesară o justificare a deciziei.

Dreptul ca formarea profesională să se petreacă în timpul programului de lucru

Legea nr. 283/2022 aduce o precizare importantă și în ceea ce priveste programele de formare profesională pentru că impune ca participarea la cursurile sau training-urile inițiate de angajator să se realizeze în timpul programului de lucru al salariatului, atunci când acest lucru este posibil.

Mai mult, legea stabilește și că participarea la programele de formare profesională organizate de angajator trebuie să reprezinte timp efectiv de muncă. Cu alte cuvinte, salariatul este îndreptățit să fie pontat ca și cum ar lucra și să primească toate drepturile salariale de care beneficiază în mod uzual.

Dreptul la noi tipuri de concedii și zile libere

Din perspectiva unui echilibru mai bun între viața profesională și cea personală, legea introduce noi tipuri de concedii și zile libere, ce trebuie să fie acordate salariaților suplimentar față de concediul de odihnă.

Spre exemplu, salariații vor avea dreptul să își ia anual până la 10 zile libere pentru în situații de urgență familială, cauzate de boală sau accident. Aceste zile se acordă și separat de zilele pentru evenimente deosebite (cele pentru căsătorie sau decesul unei rude) și vor trebui recuperate ulterior, într-un mod stabilit cu angajatorul.

De asemenea, angajații vor avea dreptul și la un concediu de îngrijitor, de până la cinci zile lucrătoare/an, ce se poate acorda la cerere, atunci când salariații locuiesc cu o rudă sau o persoană cu probleme grave de sănătate, care are nevoie de îngrijiri.  

Dreptul de a solicita transfer pe un post vacant, cu condiții mai favorabile

Salariații cu o vechime de cel puțin șase luni la același angajator și care și-au încheiat perioada de probă vor avea dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care le asigură condiții de muncă mai previzibile și mai sigure.

Angajatorul nu este obligat să aprobe transferul salariatului, dar va trebui să ofere un răspuns răspundă motivat, în scris, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării salariatului.

Dreptul de a nu fi concediați dacă cer noile tipuri de zile libere sau trecerea pe un post mai favorabil

Atunci când solicită oricare dintre noile drepturi menționate anterior, salariații nu pot fi concediați, Codul muncii fiind modificat astfel încât să includă o interdicție expresă pentru angajatori în această direcție.

Material de opinie semnat de
  • Anca Iulia Zegrean

    Partener, Biriș Goran
Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.