Opinie Biriș Goran: Modificări substanțiale de salarizare și taxare în construcții și sectorul agro-alimentar din noiembrie 2023: Ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare
Salariile minime diferențiate, aplicabile în construcții și industria agro-alimentară au fost majorate, iar transmiterea creșterilor salariale în Revisal trebuie făcută până la finalul lunii noiembrie. Această creștere de salarii, devenită efectivă din 1 noiembrie 2023, impune adaptări semnificative pentru firme, contabili și specialiștii în resurse umane, mai ales în contextul în care, tot din această lună, și facilitățile fiscale salariale acordate în aceste domenii de activitate au suferit modificări importante.
Recent, Guvernul României a oficializat Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 93/2023, care stabilește noi praguri pentru salariul de bază minim brut pe țară în sectoarele construcțiilor, agricol și industria alimentară.
Astfel, din 1 noiembrie 2023, salariul minim în construcții a fost majorat la 4.582 lei lunar, calculat pentru un program de lucru mediu de 165,333 ore pe lună. Această valoare se aplică strict pentru domeniile specificate în Codul fiscal la art. 60 pct.5 și exclude indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri.
Similar, în sectorul agricol și industria alimentară, salariul minim se ridică la 3.436 lei lunar, valabil și el tot de la 1 noiembrie 2023. Acesta se aplică strict în domeniile menționate în Codul fiscal art. 60 pct. 7 și, la fel ca în construcții, nu include alte forme de remunerație adițională.
Reamintim că, din perspectiva obligațiilor legale, angajatorii trebuie să reflecte majorările de salarii și în sistemul Revisal. Transmiterea acestor modificări către autoritățile de muncă trebuie realizată în termen de până la 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării. Astfel, pentru modificările aplicabile de la 1 noiembrie 2023, angajatorii au timp până pe 28 noiembrie să opereze aceste actualizări în sistem. Termenul este reglementat de HG 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, care stabilește și sancțiuni substanțiale din partea inspectorilor de muncă pentru angajatorii care nu operează la timp modificările salariale (amenzi cuprinse între 5.000 și 8.000 de lei).
Aceste schimbări ale salariilor minime în sectoarele construcțiilor, agricol și industria alimentară survin după un proces îndelungat de dezbatere și ajustare derulat pe parcursul lunilor septembrie și octombrie. Inițial, propunerile vizau majorări diferite, dar acestea au fost adaptate pentru a evita diminuarea salariilor nete din cauza modificărilor care au intervenit și la facilitățile fiscale acordate sub forma reducerilor de taxe salariale, pe care le pot accesa angajatorii din aceste industrii.
Este crucial ca firmele, contabilii și specialiștii HR să se adapteze rapid la aceste schimbări pentru a asigura conformitatea și eficiența în gestionarea resurselor umane și a finanțelor. Subliniem că firmele trebuie să se asigure că respectă noile praguri salariale pentru a beneficia de facilitățile fiscale permise în aceste sectoare, prin urmare este necesar pentru angajatori să ia măsuri prompte astfel încât să reflecte corect și la timp în Revisal noile salariile, atât pentru a evita posibilele sancțiuni, cât și pentru a beneficia de facilitățile oferite de legislația fiscală.