Opinie Cabot Transfer Pricing: Prima raportare de active în SAF-T trebuie făcută până la finalul lunii. Ce companii sunt obligate să depună această raportare
Începând din acest an, termenul pentru depunerea situațiilor financiare a devenit cu atât mai important cu cât de el depinde și transmiterea raportărilor de active prin intermediul fișierului SAF-T. Astfel, până la 30 mai 2023, trebuie depuse și primele declarații 406 de active, însă trebuie clarificat că obligația nu vizează în acest an toate companiile care au obligația generală de a face raportări SAF-T.
Cadrul legal care reglementează transmiterea fișierului SAF-T prevede că mijloacele fixe se raportează anual, iar termenul de raportare este până la data depunerii situațiilor financiare.
Potrivit unor clarificări făcute anul trecut de autoritatea fiscală, regula generală pentru depunerea declarației 406 active este aceea că această declarație se depune până la data depunerii situațiilor financiare în condițiile în care pentru anul financiar aferent au fost depuse anterior toate celelalte declarații 406 obligatorii, lunare sau trimestriale.
Cu alte cuvinte, prima raportare a modulului de active prin declarația SAF-T nu se face niciodată parțial, pentru fracțiuni de an financiar, ci doar pentru un an financiar integral, pentru care s-au transmis deja toate declarațiile 406 pe care contribuabilul avea obligația să le depună (lunar sau trimestrial, în funcție de perioada fiscală a TVA).
Regula se aplică la fel pentru toate companiile, indiferent de ce an financiar aplică -calendaristic sau de alt fel.
Marii contribuabili „istorici” sunt primii care fac raportări de active
Obligația de a depune raportările SAF-T, prin intermediul Declarației informative D406, a fost temporizată diferit, în funcție de mărimea contribuabililor, primele companii vizate de raportări fiind cele încadrate în categoria marilor contribuabili. Totuși, chiar și pentru acestea, au existat două termene diferite de implementare în 2022: unul la 1 ianuarie – pentru marii contribuabili istorici, cei care erau clasificați astfel la data de 31 decembrie 2021, și un altul, la 1 iulie, pentru noii mari contribuabili, cei care au fost încadrați în această categorie de la 1 ianuarie 2022, care nu mai făcuseră parte din această categorie în 2021.
Astfel, datorită acestor două termene, primii și singurii contribuabili care trebuie să facă raportările de active în 2023 sunt marii contribuabili care au avut obligația de a depune raportări SAF-T începând cu 1 ianuarie 2022 pentru că doar ei bifează până la momentul 30 mai 2023 un an complet, pentru care au transmis deja toate declarațiile 406 obligatorii.
Ceilalți mari contribuabili care au intrat în raportări SAF-T în valul doi, abia de la 1 iulie 2022, nu vor depune modulul de active decât în 2024, după ce vor fi împlinit și ei un an complet de depunere a raportărilor SAF-T lunare sau trimestriale.
Regula se va aplica în mod similar și pentru contribuabilii mijlocii care au devenit obligați să facă raportări SAF-T începând de la 1 ianuarie 2023 – aceștia urmează să depună primele raportări de active în 2024, până cel târziu la data depunerii situațiilor financiare aferente anului financiar 2023.
Companiile mici, pentru care obligația SAF-T apare de la 1 ianuarie 2025, vor trebui să depună raportările de active abia din 2026.