2023.05.17 Opinii

Opinie Genesis Property: Silozurile organizaționale afectează interacțiunea și colaborarea dintre angajați. Biroul, esențial pentru un stil echilibrat de lucru și viață

Starea de bine a angajaților a devenit tema centrală a discuțiilor despre revenirea la birou și a strategiei companiilor pentru motivarea și retenția angajaților, în contextul provocărilor și efectelor ultimilor ani asupra coeziunii echipelor. Ca urmare, angajatorii mizează pe reintegrarea biroului în viața angajaților, într-un mix dinamic și personalizat, pentru a consolida relațiile în interiorul echipelor și a contribui, astfel, la starea de bine și la performanțele acestora.

Doar 33% din angajați, la nivel global, spuneau recent că se simt implicați la locul de muncă, iar acest procent este mai mic decât în urmă cu trei ani, potrivit studiului „State of the Global Workplace: 2022”.

Activitatea în mare parte independentă și colaborarea restrânsă la nivel de departamente au dus, în ultimii ani, la formarea de silozuri organizaționale, un concept care implică lipsa de comunicare și colaborare eficientă la nivelul organizației. Conceptul este tot mai vizibil în companiile cu număr ridicat de angajați și o structură organizatorică amplă, iar efectele se resimt inclusiv în conexiunea cu valorile companiei, în nivelul de implicare, angajament și gradul de retenție.

Studiile arată că, atunci când angajații se simt conectați cu echipele lor, există o creștere de 55% a angajamentului față de angajator și o majorare cu 83% a frecvenței muncii de calitate. Din acest motiv, schimbul de resurse și informații este esențial și duce la apariția inovației, datorită perspectivelor, experiențelor anterioare și abilităților diverse de lucru.

În plus, acest aspect încurajează mentalitatea de echipă, ce determină angajații să meargă dincolo de sarcinile lor zilnice și să ia parte la activități suplimentare și conexe, ce nu se regăsesc neapărat în fișa postului.

În acest context, revenirea la birou și regândirea mediului și spațiilor de lucru pot reprezenta soluții eficiente pentru susținerea comunicării și prevenirea segmentării echipelor în grupuri. Redesenarea spațiului de lucru, astfel încât să fie cât mai deschis și propice interacțiunilor, este esențială, deoarece favorizează colaborarea și cooperarea între persoane cu abilități distincte și conexe. Mai mult decâtt atât, angajații care colaborează își pot dezvolta setul de competențe existente, fapt ce, pe termen lung, duce la îmbunătățirea productivității și performanței, atât la nivel individual, cât și la nivel de companie.

Acest aspect stă și la baza YUNITY Park, un nou concept imobiliar dezvoltat de Genesis Property, iar în acest model inovator de business campus oamenii vor avea parte de suport, infrastructură urbană și de multiple experiențe adaptate timpului și stilului de viață personal, nu doar timpului petrecut la birou.

Material de opinie semnat de
  • Roxana Albu

    Genesis Property
Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.