2024.09.19

CFOlogy, S01E01. Alina Andrei & Octavian Avram: Oameni și algoritmi. Cum redefinește CFO-ul viitorul finanțelor

În primul episod al podcastului CFOlogy by BusinessMark, Alina Andrei, Partener, Cabot Transfer Pricing, și Octavian Avram, CFO, SelfPay, discută despre transformarea digitală a organizațiilor și impactul la nivel de business.

Episodul „Oameni și algoritmi: Cum redefinește CFO-ul viitorul finanțelor” explorează subiecte esențiale, precum: impactul digitalizării asupra departamentelor financiare, strategii pentru a naviga transformarea digitală cu succes, rolul AI și machine learning în analiza financiară și luarea deciziilor, evoluția setului de competențe necesar în finanțele moderne, provocările și oportunitățile aduse de noile tehnologii în industria financiară.

Aflăm de la cei doi invitați cum privește un CFO transformarea digitală, de ce au nevoie organizațiile să treacă prin acest proces și cum ar trebui să arate digitalizarea la nivelul departamentului financiar. Ce ar trebui să aibă în vedere un CFO înainte de a porni un proces de transformare digitală? De ce și care sunt investițiile necesare în tehnologie?

O lipsă de cunoaștere în ceea ce privește tehnologia și care sunt riscurile și oportunitățile poate duce la un dezastru. De aceea, este foarte important ca o companie să aibă oameni foarte bine pregătiți, care să revină sau să limiteze, pe cât posibil, orice risc de acest fel. De altfel, rolul CFO-ului primordial acesta este: de a asigura conformarea la prevederile legale, de a se asigura că profitul generat de companie este unul sustenabil și poate fi generat și în viitor și oferă o predictibilitate pentru acționari și pentru administratorii societății”, a spus Octavian Avram.

În acest context, Alina Andrei a completat adăugând că: „Un aspect cheie pe care trebuie să îl îndeplinească oamenii și organizațiile (este – n.red) adaptabilitatea. Cred că avem nevoie să fim adaptabili atunci când vorbim de digitalizare, iar digitalizarea ar trebui să acționeze ca un asistent pentru partea umană, pentru oameni.”

Cei doi invitați au discutat și despre RO e-Factura și digitalizarea ANAF.

Au fost introduse foarte multe obligații de conformare: e-Factura, e-Transport, e-SAFT-T, mai nou și e-TVA. ANAF va colecta foarte multe date, va avea acces la foarte multe date, o cantitate enormă de date. Datele sunt baza pentru machine learning și pentru viitorii algoritmi (…) Știu că ANAF doar le colectează, dar cred că va fi foarte important cum le va analiza și ce va face cu ele, cum le va folosi, practic (…) Digitalizarea ANAF a venit și ca o nevoie pentru acoperirea unei părți, cel puțin, din deficitul bugetar, pentru că România are o mare problemă de care vorbesc toți specialiștii fiscali, toți finanțiștii. Avem un deficit mare și ne așteptăm la modificări mari în zona fiscală de anul următor, după alegeri. Rămâne de văzut, în schimb, când vom primi aceste modificări – probabil undeva în jurul Crăciunului”, a spus, la rândul său, Alina Andrei.

Urmărește episodul integral aici!

Până în prezent, Alina a asistat mai mult de 400 de societăți locale și din Uniunea Europeană în pregătirea și documentarea dosarului prețurilor de transfer și mai mult de 40 de societăți la controale ale dosarului TP.  Alina este membru CCF și a absolvit  programul de Executive MBA al Wien University of Economics and Business. Este o promotoare a bazei de impozitare cât mai mare în România (și care respectă, bineînțeles, principiile de prețuri de transfer), având în vedere cota unică de impozitare mult mai atractivă față de impozitarea din Vest.

Absolvent al ciclurilor de licență și master în cadrul Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică – ASE București, Octavian are 16 ani de experiență în domeniul financiar. Octavian și-a început cariera în departamentele de analiză financiară și controlling din cadrul unor instituții financiar-bancare importante precum GE Capital, BCR, Volksbank – Banca Transilvania, iar în perioada 2016-2017 a ocupat rolul de Head of Finance în cadrul Orange Money, în procesul de lansare a serviciilor financiare ale Grupului Orange România.

În 2018 s-a alăturat echipei SelfPay în poziția de CFO, unde coordonează activitățile financiare ale grupului și, alături de echipa, participă la extinderea națională și internațională a serviciilor furnizate de SelfPay.

CFOlogy, un podcast BusinessMark

CFOlogy este un podcast despre știința de a crește un business, de a lua decizii strategice și de a genera impact în mediul de afaceri românesc. CFOlogy va explora intersecția dintre finanțe, tehnologie, leadership și strategie de afaceri și va ajuta liderii financiari să navigheze prin incertitudinile viitorului, oferind analize și previziuni despre tendințele emergente în finanțe și business.

Importanți lideri financiari vor aborda teme de interes pentru mediul de business din România, precum: context macroeconomic și volatilitate, evoluția pieței, schimbarea așteptărilor clienților și angajaților, tehnologii noi & AI, decizii data-driven, schimbarea setului de skill-uri necesar pentru angajați, conformarea la normele ESG, noutăți fiscale și tendințe internaționale.

Podcastul CFOlogy vine ca o continuare naturală a proiectului „CFO Conference” – o serie de evenimente dedicate directorilor financiari, cu ediții în București, Timișoara, Brașov, Sibiu, Iași, Oradea și Cluj-Napoca, dar și a celor peste 70 de proiecte de specialitate organizate în cei 11 ani de activitate ai companiei.

CFOlogy este disponibil pe toate platformele importante de streaming audio, inclusiv Spotify și Apple Podcast și în format video pe canalul de YouTube al BusinessMark.

Noi episoade vor fi lansate lunar, oferind conținut proaspăt și relevant pentru comunitatea financiară.


Episod susținut de Cabot Transfer Pricing

 

Disponibil si aici:

Spotify Apple Podcasts RSS Youtube
Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.