
CFOlogy, S01E04. Mitel Spătaru în dialog cu Florin Bărbuță: Mitul informatizării ANAF: chiar ajută mediul de afaceri?
În acest episod al podcastului CFOlogy by BusinessMark, Mitel Spătaru, Tax Partner, Crowe România, discută cu jurnalistul Florin Bărbuță despre mitul informatizării ANAF și efectele asupra mediului de afaceri.
Episodul abordează teme precum: evoluția generală a fiscalității în România din ultimii ani și cum se pot pregăti contribuabilii pentru schimbările legislative; cum s-a schimbat relația dintre contribuabili și administrația fiscală în ultimii ani; cum poate fi asigurată conformitatea fiscală în 2025; implicațiile digitalizării ANAF asupra contribuabililor; aspecte privind controalele fiscale și direcția spre care ne îndreptăm; verificarea documentară pe fond de handicap și cum a influențat digitalizarea procesul de verificare documentară; comunicarea companiilor cu ANAF – ce implică și ce provocări apar.
„Revin puțin la începutul discuției noastre legată de digitalizare. Ne putem gândi, având în vedere că se cer tot mai multe date de la contribuabili, că mai degrabă acționează ca o sperietoare în momentul de față? Adică se sperie contribuabilul dacă, peste câțiva ani, vine ANAF, având în vedere că avem e-Factura?”, a întrebat Florin Bărbuță.
„Are și acest efect practic de transparentizare a tuturor datelor. Are și acest efect de a determina contribuabilul să fie mult mai atent la zona de conformare voluntară, știind că informațiile sunt la dispoziția autorității în timp real, ceea ce, din nou, nu e neapărat rău. Doar că volumul acestor informații este foarte mare. Erorile umane pot fi inerente, în anumite situații. Sistemele, după cum discutam și mai devreme, nu sunt chiar corelate, puse de acord, și așa mai departe. Vedem povestea asta cu e-TVA, care a debutat destul de abrupt și după aceea au mai îndulcit-o puțin”, a explicat Mitel Spătaru, vorbind despre impactul digitalizării asupra contribuabililor.
Totodată, Florin l-a întrebat pe invitat care sunt pașii ce trebuie realizați de contribuabili pentru a se pregăti pentru o verificare documentară. În acest context, Mitel Spătaru a răspuns: „În zona aceasta de comunicare, se spune că ca să poți să fii și mai empatic și să-l înțelegi pe celălalt. Primul lucru pe care trebuie să-l faci nu este să-i negi ideea, ci să te miri. Deci asta face prima oară contribuabilul: se miră prima oară, pentru că este, de multe ori, o surpriză. Se miră pentru că se întâmplă să-i să ceară documente – nu foarte puține ca volum – și se miră pentru că, de multe ori, cererile sunt seci și nu știi ce se urmărește. Adică ok, dăm balanțe, dăm jurnale, dar nu știi exact…”
Urmărește episodul integral aici!
Cu o vastă experiență profesională de 20 de ani în domeniul financiar-contabil și de peste 10 ani în aria de expertiză fiscală, Mitel Spătaru a asistat de-a lungul carierei sale numeroase companii cu capital privat, românești sau internaționale, să identifice și să gestioneze cu succes problemele fiscale, a coordonat numeroase proiecte, de la revizii și audituri fiscale până la asistență în tranzacții și controale fiscale.
Florin Bărbuță este specialist PR cu accent pe zona fiscală și jurnalist, cu o experiență de peste 17 ani în domeniu. De-a lungul timpului a lucrat la HotNews.ro, Agerpres și a colaborat cu Televiziunea Română și cu fostul ziar ZIUA. Are un master Politică și Economie Europeană la SNSPA.
CFOlogy, un podcast BusinessMark
CFOlogy este un podcast despre știința de a crește un business, de a lua decizii strategice și de a genera impact în mediul de afaceri românesc. CFOlogy va explora intersecția dintre finanțe, tehnologie, leadership și strategie de afaceri și va ajuta liderii financiari să navigheze prin incertitudinile viitorului, oferind analize și previziuni despre tendințele emergente în finanțe și business.
Importanți lideri financiari vor aborda teme de interes pentru mediul de business din România, precum: context macroeconomic și volatilitate, evoluția pieței, schimbarea așteptărilor clienților și angajaților, tehnologii noi & AI, decizii data-driven, schimbarea setului de skill-uri necesar pentru angajați, conformarea la normele ESG, noutăți fiscale și tendințe internaționale.
Podcastul CFOlogy vine ca o continuare naturală a proiectului „CFO Conference” – o serie de evenimente dedicate directorilor financiari, cu ediții în București, Timișoara, Brașov, Sibiu, Iași, Oradea și Cluj-Napoca, dar și a celor peste 70 de proiecte de specialitate organizate în cei 11 ani de activitate ai companiei.
CFOlogy este disponibil pe toate platformele importante de streaming audio, inclusiv Spotify și Apple Podcast și în format video pe canalul de YouTube al BusinessMark.
Noi episoade vor fi lansate lunar, oferind conținut proaspăt și relevant pentru comunitatea financiară.
Episod susținut de Crowe România