2024.01.31

Worksounds, S01E9. Mihaela Berechet și Mihaela Colesnic: Sectorul IT în anul 2024. Schimbări legislative și răspunsul pieței muncii

În acest episod al podcastului Worksounds by BusinessMark, Mihaela Berechet, Head of HR, MassMutual Romania, și Mihaela Colesnic, Tax & Legal Manager, Romanian Software, discută despre sectorul IT în anul 2024, cu focus pe schimbările legislative și răspunsul pieței muncii în contextul actual.

Ca să îți zic o statistică, anul trecut a fost o modificare legislativă la 2,5 zile. Nu toate cu impact în zona de IT, dar în zona de Resurse Umane și de impozitare a persoanelor fizice, atât salariați, cât și partea de PFA-uri, 2,5 zile. Te mai lovea câte una, fie că era anunțată, fie că nu. Și, variante multiple de modificări, atunci când erau anunțate, era anunțat un draft. Apoi, când se consultau, peste o lună era altceva în draftul respectiv. Cumva, complet diferit față de ce era în prima versiune”, a precizat Mihaela Colesnic.

Ce înseamnă, mai exact, acest lucru pentru oamenii din departamentul de Resurse Umane și pentru activitatea lor? Și cum pot companiile să țină pasul și să se conformeze la toate aceste modificări, ce se întâmplă într-un ritm accelerat?

Cele două invitate au abordat acest subiect, prin prisma departamentelor din care fac parte. Vorbind despre modificările legislative care au vizat sectorul IT, Mihaela Berechet a subliniat că acesta este unul favorizat în piața din România.

Este încă în continuă creștere – a ajuns la o cifră de afaceri de peste 9 miliarde de euro. Înțeleg că, cei care fac analize și previziuni spun că în viitorii ani va depăși 12 miliarde de euro. Inclusiv în 2020, în plină pandemie, industria de IT a crescut cu peste 1 miliard de euro – doar în 2020 (…) Cred, în continuare, că este o industrie favorizată din punctul ăsta de vedere. Cred, în continuare, că sunt foarte multe proiecte care se întâmplă în zona de IT. Este, într-adevăr, o industrie în plină transformare și s-ar putea ca lucrurile să încetinească puțin din perspectivă de creștere și din prisma acestor noi modificări, dar și din prisma ritmului în care s-a crescut până acum în industria asta. Cumva, vine firesc și mi se pare că ar veni firesc ca această încetinire să se întâmple”, a explicat ea.

Mihaela Berechet a continuat vorbind despre măsurile pe care le-au luat la nivel intern, pentru ca angajații să înțeleagă implicațiile acestor modificări.

Noi ce am încercat să facem pentru a ne pregăti a fost să luăm în calcul organizarea unor seminarii interne de educare a angajaților. Deși taxele acestea salariale au fost mutate încă din 2011 către angajați, atâta timp cât ele vor fi plătite de angajatori, angajații nu or să se educe vis-a-vis de ce înseamnă taxele pe care ei le plătesc către stat. Prin urmare, organizarea acestor seminarii a fost foarte benefică – oamenii au avut ocazia să pună întrebări, să își clarifice anumite lucruri”, a adăugat ea.

Urmărește episodul integral aici!

Mihaela Berechet are peste 19 ani de experiență în HR. Ea se simte confortabil în a jongla cu proiecte diverse și își păstrează concentrarea în contexte complexe, specifice unei companii în creștere.

A a fost alături de MassMutual Romania încă de la început, alăturându-se companiei în septembrie 2020. Încă din prima zi, strategia ei a fost de a crește MassMutual Romania cu un brand și o cultură puternica, atât pe plan intern cât și extern.

Mihela Colesnic face ca legislația muncii și fiscalitatea să fie mai ușor de înțeles de peste 10 ani. Este consultant, formator și împărtășește puțin din ceea ce știe oricând are ocazia. Cu o pregătire economică și juridică solidă, reușește să explice spețele pe înțelesul tuturor și găsește soluții pentru fiecare provocare legislativă în parte.

Până în prezent, a ajutat zeci de companii, a susținut dezvoltarea profesională a sute de oameni în calitate de trainer și a împărtășit întotdeauna cele mai bune practici în HR, indiferent de context.

Worksounds, un podcast BusinessMark

În cadrul acestui podcast, avem alături de noi profesioniști din mediul de afaceri din România, care discută despre misiunea lor, ca specialiști în Resurse Umane, despre cum munca, oamenii și organizațiile s-au schimbat și continuă să evolueze, despre ce îi motivează, ce îi inspiră, cum își doresc să transforme organizațiile în care activează.

Acest podcast este dedicat comunității de specialiști de resurse umane, cât și liderilor din organizații, dar și tuturor celor vor să descopere cum va arăta viitorul în ceea ce privește modul în care lucrăm. În ultimii 10 ani, prin proiectele dedicate comunităților de HR, BusinessMark a contribuit la consolidarea comunităților de specialiști nu doar la nivelul Bucureștiului, ci și în Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Timișoara, Brașov, Sibiu, unde a organizat peste 50 de evenimente.

Acest episod este susținut de Romanian Software

Puteți urmări toate episoadele Worksounds pe SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastRSS. Versiunea video este disponibilă pe YouTube.

Disponibil si aici:

Spotify Google Podcasts Apple Podcasts RSS Youtube
Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.