
Worksounds, S02E07. Andreea Suciu & Mariana Cosenco: Acuzațiile de hărțuire la locul de muncă – de ce apar și cum le putem preveni?
În acest episod al podcastului Worksounds, Andreea Suciu, Managing Partner, Suciu – Employment and Data Protection Lawyers, și Mariana Cosenco, Psiholog relațional, 7Pillars, discută despre acuzațiile de hărțuire la locul de muncă: de ce apar și cum le putem preveni.
Invitatele discută, în cel de-al șaptelea episod al podcastului BusinessMark, despre: ce reprezintă hărțuirea la locul de muncă din punct de vedere legal – diferite tipuri de hărțuire recunoscute în legislație; implicațiile din punct de vedere psihologic și formele subtile de hărțuire; exemple concrete de comportamente care sunt considerate hărțuire în practica juridică; cum ar trebui să decurgă procesul de investigare a acuzațiilor de hărțuire; cazurile de acuzații false de hărțuire și măsurile legale ce pot fi luate de un angajator în acest context; aspectele psihologice ce pot contribui la apariția acestor acuzații și cum pot fi prevenite; cum pot fi restabilite încrederea și siguranța psihologică în echipă după un caz de hărțuire.
„Am identificat în jur de patru categorii de comportamente care pot fi asociate hărțuirii la locul de muncă. De exemplu, critica permanentă și nejustificată a muncii unui salariat. De obicei, când vorbim despre superiorul care își hărțuiește subalternul, critică în mod nejustificat și în mod permanent munca ta. Din nou, am pus accent pe nejustificat. Nu înseamnă că nu avem voie să dăm feedback, să evaluăm să evaluăm nu neapărat pozitiv, ci să aibă și rezultate negative, dar contează cum și contează să fie justificat. Fără să intrăm în detalii despre ce înseamnă justificat, de obicei trebuie să te bazezi pe niște criterii obiective, pe care să le aplici tuturor salariaților. De multe ori, acest comportament este dublat de acte de hărțuire, de intimidare. Adică ridic vocea, urlu, te șicanez. Apropo, cum ai zis tu, refuzul la replică. Se întâmplă foarte des – și de multe ori în cadrul unui meeting – când se întorc salariații de față, te provoc, îți critic munca în mod nejustificat da, în același timp, nici nu te las nu-ți dau dreptul la replică”, a explicat Andreea Suciu, vorbind despre hărțuirea la locul de muncă și comportamentele ce pot fi asociate.
Mariana Cosenco a oferit o perspectivă psiho-emoțională asupra motivelor pentru care apar acuzațiile de hărțuire.
„Există o cerere de atenție și de compasiune. Când avem noi nevoie de compasiune, când ne simțim răniți, când relaționăm cu celălalt din părțile noastre vulnerabile, când considerăm că ni s-a făcut o nedreptate, când, de exemplu, noi avem senzația că este o graniță foarte clară între viața personală și viața profesională și, de fapt, plecăm cu bagajul nostru emoțional în toate relațiile… Și foarte importantă în relațiile profesionale este figura de autoritate. Ce înseamnă figură de autoritate? Adică tot ce a însemnat profesor, învățător, mentor, oamenii care au contribuit la dezvoltarea mea. Dacă am avut un parcurs bun, atunci o să relaționez de la egal la egal cu autoritatea. Dacă am avut un parcurs nu tocmai ok, cu critică, cu nedreptate, s-ar putea să am impresia că și celălalt mă vede la fel. Deși sunt alte persoane, lentila prin care mă uit e tot aceea. Deci trebuie să ne curățăm ca să zic așa lentilele”, a punctat ea.
Urmărește episodul integral aici!
Andreea Suciu este Managing Partner al Suciu – Employment and Data Protection Lawyers, cu birouri în București și Dubai, clasificată drept „Firmă de avocatură de top în domeniul dreptului muncii” în 2024 de prestigiosul ghid Legal500, unul dintre cele mai importante anuare juridice la nivel global.
Cu o experiență de peste 19 ani în dreptul muncii, Andreea este recunoscută în cel mai important ghid juridic din România, Which Lawyer in Romania. Este apreciată nu doar pentru expertiza sa, ci și pentru pasiunea cu care își desfășoară activitatea și, mai ales, pentru abilitatea de a identifica soluții inovatoare în fața provocărilor complexe ale clienților săi.
Mariana Cosenco este psiholog clinician și psihoterapeut relațional, fiind formată atât în Psihoterapia Gestalt – Dinamici de Grup cât și în Psihoterapia Integrativă a Traumei. Practică această profesie din 2018 iar anterior a lucrat mai bine de 15 ani în organizații din domeniul financiar și software, în roluri de marketing și vânzări.
Ca psiholog lucrează cu segmentul de adulți și abordează diferite aspecte relaționale precum și traumele relaționale, fie că sunt de ordin personal sau din sfera profesională. De asemenea evaluează și creează planuri de intervenții cu privire la implicațiile stresului cronic și a riscului de burnout.
Din 2023 a lansat 7Pillars, un proiect de mentorat dedicat tinerilor care se află la început de drum profesional. Programul de mentorat sprijină tinerii să dezvolte competențe relaționale pentru a își atinge obiectivele profesionale.
Worksounds, un podcast BusinessMark
În cadrul acestui podcast, avem alături de noi profesioniști din mediul de afaceri din România, care discută despre misiunea lor, ca specialiști în Resurse Umane, despre cum munca, oamenii și organizațiile s-au schimbat și continuă să evolueze, despre ce îi motivează, ce îi inspiră, cum își doresc să transforme organizațiile în care activează.
Acest podcast este dedicat comunității de specialiști de resurse umane, cât și liderilor din organizații, dar și tuturor celor vor să descopere cum va arăta viitorul în ceea ce privește modul în care lucrăm. În ultimii 10 ani, prin proiectele dedicate comunităților de HR, BusinessMark a contribuit la consolidarea comunităților de specialiști nu doar la nivelul Bucureștiului, ci și în Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Timișoara, Brașov, Sibiu, unde a organizat peste 50 de evenimente.
Acest episod este susținut de Suciu – Employment and Data Protection Lawyers și 7Pillars.
Poți urmări toate episoadele Worksounds pe Spotify, Apple Podcast, RSS. Versiunile video sunt disponibile pe canalul nostru de YouTube.