2018.03.14 Eveniment

Real Estate & Construction Forum: Evoluția pieței de imobiliare și construcții în anul 2018

Investitorii pe piața imobiliară, dezvoltatorii, companiile de construcții, reprezentanți ai birourilor de arhitectură, furnizori de materiale de construcții și tehnologii, societățile de avocatură au participat, pe 6 martie, la cea de-a șasea ediție a conferinței Real Estate & Construction Forum. Pe parcursul celor două sesiuni, Office – Retail – Construcții și RezidențialIndustrial & Logistic – Construcții, cei mai importanți jucători din domeniu au analizat principalele provocări și oportunități în anul 2018.

MIHAI PĂTRULESCUSenior Associate, Investment Services, Colliers International România a moderat dezbaterile și a lansat în discuții următorii invitați:

FLORIN FURDUI, Country Manager, Portland Trust a precizat faptul că singura zona premium rămâne cea a Bulevardului Expoziției. Deși consideră că este un proiect dificil, acesta menționează că se bazează pe existența mijloacelor de transport în comun, a Universităților care există în apropiere, a drumurilor care facilitează accesul către centru și aeroport. Consideră că este locul în care se va naște un mini-orășel. Cu privire la nevoile chiriașilor în zona de office, Florin Furdui a accentuat faptul că există o tendință foarte clară a companiilor datorită schimbărilor de mentalitate. Acesta a afirmat că, de exemplu, în ultimele clădiri au încerat să ia în considerare inclusiv aspecte ce țin de eficiența clădirilor pentru a permite angajatorilor să aibă costuri cât mai scăzute. În cele din urmă, Florin Furdui a adăugat că lucrurile nu se vor schimba radical și subliniază faptul că vor conta din ce în ce mai mult locațiile.  

ALEXANDROS IGNATIADIS, Co-fondator, Octagon Contracting & Engineering a precizat faptul că zona Barbu Văcărescu – Floreasca s-a dezvoltat în contextul desfășurării a două evenimente majore: dezvoltarea locuințelor în spațiul Pipera și dezvoltarea unui centru comercial în Băneasa. Acestea au mutat centrul gravitațional în sud. În ceea ce privește dezvoltarea zonei Dimitrie Pompeiu, Alexandros Ignatiadis accentuează că pentru a exista un țesut urban trebuie să existe mai multe funcțiuni. Consideră că datorită populației care lucrează în acea zonă era inevitabilă crearea de apartamente și spații de locuit. Cu toate acestea, este de părere că poate fi o zonă mult prea aglomerată și ar trebui să fie luate măsuri de decongestionare.

În cadrul evenimentului, ROXANA DUDĂU, Associated Partner, Head of Real Estate Department Noerr a discutat despre prevederile legislative cu impact asupra pieței de real estate. Aceasta a precizat o prevedere din legislația internă, cât și una din legislația internațională. Cea din urmă se referă la modificările care au avut loc prin publicarea celei de-a doua ediții a contractelor FIDIC (galben, roșu, argintiu). De asemenea, Roxana Dudău a precizat că, pe plan intern, este vorba despre legea parteneriatului public-privat. În acest sens, anul acesta urmează să fie publicate normele metodologice. Nu în ultimul rând, au fost aduse lămuriri cu privire la noua Lege a construcțiilor, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, prevedere care va înlocui legea 50.

DIMITRIS PERGAMALIS, Head of Construction and Development, Globalworth a punctat faptul că dezvoltarea zonei Dimitrie Pompeiu ține foarte mult, la fel ca și în cazul zonei Barbu Văcărescu, de proximitatea față de aeroport, accesul la principalele mijloace de transport. Totodată, consideră că aceasta este și va fi un centru de business important. Referitor la cerințele care există în piață, acesta consideră că dezvoltatorii ar trebui să-i asculte pe chiriași și pe clienți și să se adapteze la noile tendințe: well-being, digital office sau spații de co-working, trei aspecte esențiale care vin din necesitatea de a optimiza spațiile de birouri.

STEPHEN BURKE, Construction Director, Forte Partners a punctat că, în ceea ce privește evoluția pe piața de birouri, se pune tot mai mult accent pe nevoile forței de muncă (angajați), pe modul în care aceștia ajung de acasă la birou și care sunt rutele la care au acces, iar acest lucru se referă la dezvoltarea infrastructurii. De asemenea, consideră că flexibilitatea este primordială pentru o clădire modernă de birouri. Stephen Burke a precizat faptul că sunt deschiși pentru a diversifica dezvoltarea spațiilor de birouri din București (centru și vest).

În cadrul conferinței, ALEXANDRA SMEDOIU, Director, Consultanță fiscală, PwC România a menționat faptul că 2018 este un an destul de tumultos din punct de vedere al fiscalității, iar una dintre principalele arii afectate este cea a imobiliarelor. Acest aspect este cauzat de creșterea salariului minim și de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. O altă măsură care a fost introdusă și care ar putea să bulverseze piața în acest moment se referă la introducerea obligatorie a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. În acest sens, firmele a căror cifră de afaceri se încadrează în suma de până la 500.000 de euro vor trece de la plata impozitului pe profit, la cel pe venit, de 1%.

SÎNZIANA PARDHAN, Country Head Romania, P3 Logistic Parks a precizat faptul că, începând cu anul trecut, cererea a început să fie mai fragmentată, de sub 10 000 de metri pătrați. Aceasta a afirmat că, în general, se observă o extindere pe toate planurile, poate nu la fel de dinamică ca în 2017, dar cu siguranță într-o continuă creștere. 

DRAGOȘ VÎLCEANU, Președinte, Asociația Brokerilor Imobiliari a accentuat faptul că piața imobiliară se află într-o continuă creștere: Suntem într-un moment bun, foarte bun pentru piața rezidențială. Mă aștept să vină cât mai mulți dezvoltatori, să aibă curaj să investească propriile finanțe, iar cererea se va manifesta.

ADRIAN VASCU, Senior Partner, Veridio și-a exprimat opinia cu privire la tendința generală de creștere a prețurilor, un subiect îndelung dezbătut în România. Acesta consideră că cererea este foarte mare pentru că  românii își doresc să locuiasă în casă proprie, iar cifrele demonstrează că suntem primii în Europa în ceea ce privește acest aspect: Această dorință există, dar ar trebui să fie dublată de fiecare dată de a putea, iar acest a putea este legat de bani. Chiar dacă salariile sunt relativ mici în comparație cu prețul locuințelor, volumele au fost în mișcare. De exemplu, creșterea la valorile de piață a fost aproximativ de 10%. În acest an, în primele două luni, în București și în Cluj-Napoca creșterea se încadrează între 1,5%- 1,6%. Ceea ce mai vreau să subliniez referitor la valorile de piață, este nivelul lor de acuratețe. Din perspectiva statisticilor pe care le cunoaștem, constatăm că a fost o tendință de ușoară creștere atât în ceea ce privește prețurile, cât și la volume.

RODICA TÂRCAVU, Partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox a accentuat faptul că, în ultima perioadă, oamenii au devenit conștienți de ceea ce își doresc, iar perspectivele au fost analizate din mai multe puncte de vedere: tehnic, comercial, geografic. În opinia sa, chiriașii își doresc o certitudine de extindere, ca angajații lor să ajungă rapid și în siguranță la locul de muncă. De asemenea, aceștia au devenit preocupați și de perspectiva condițiilor tehnice, la standardele actuale de construcții. De exemplu, își doresc depozite care să fie bine izolate, să aibă o pardoseală de calitate sau platforme exterioare foarte bune. În esență, Rodica Târcavu a precizat că toate aceste elemente se referă direct la costuri și eficiență.

SIMONA CHIRICĂ, Partener Real Estate, Schoenherr și Asociații a adus în discuție principalele modificări ce au loc la nivel legislativ pe piața de imobiliare: În domeniul imobiliar au avut loc câteva modificări relevante. Una dintre acestea se referă la modificarea Regulamentului de recepție a lucrărilor și cea de-a doua (2018) cu privire la lucrările de construcții, autorizația, câteva clarificări cu privire la terminologie, cât și concepte noi. În ceea ce privește prima modificare, Simona Chirică a subliniat faptul că observăm modificări de substanță în ceea ce privește conceptul. Dacă înainte exista posibilitatea de a admite o lucrare cu obiecțiuni, în prezent această posibilitate a fost eliminată. Aceasta poate fi admisă, respinsă sau, dacă se observă vicii defecte atunci, există posibilitatea suspendării lucrurilor.

Pe parcursul intervenției sale, ALEX SKOURAS, Managing Partner, Alesonor a abordat un subiect de actualitate: potențialul pieței de real estate în dezvoltarea proiectelor green. Este de părere că piața din România este pregătită pentru crearea locuințelor verzi/ a caselor pasive, eficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, Alex Skouras a precizat că sunt încântați că proiectul lor este primul din România certificat de către Romania Green Building Council. În viitor, aceștia își doresc să extindă ansamblul rezidențial Amber Gardens, un ansamblu ce cuprinde locuințe verzi de lux și să demareze noi proiecte de acest tip în București.

AHMET EMRE BUYUKHANLI – CEO, Opus Land Development a făcut câteva precizări cu privire la evoluția pieței rezidențiale, acum și în viitor. Acesta este de părere că piața a cunoscut o creștere semnificativă, în special în ultimii trei ani, iar așteptările sunt ca aceasta să se dezvolte din ce în ce mai mult. În ceea ce privește cererea, acesta a afirmat că nu vede schimbări foarte mari, ci o continuitate a lucrurilor de până acum.

INGE ABDULCAIR, Senior Manager, PwC România a adus în discuție principalele modificări de natură fiscală cu privire la investiții și finanțări. Aceasta a precizat faptul că, una dintre cele mai importante modificări se referă la Regimul de impozitare a microîntreprinderilor. În acest sens, aproximativ 80% din companiile românești sunt obligate să plătească impozit pe cifra de afaceri. O altă mdificare importantă este cea a limitării deductibilității. Inge Abdulcair a completat faptul că: La finalul anului anterior, am discutat despre split TVA – din acel scenariu negru când practic toate companiile trebuiau sa intre în acest sistem și să aplice split TVA, acesta s-a limitat doar la anumite categorii de companii: cele aflate în insolvență sau cu datorii la bugetul de stat peste anumite plafoane.

Evenimentul Real Estate & Construction Forum a fost organizat de BusinessMark alături de: CTP România, BRISK, Noerr, Veridio, Biroul de Traduceri Champollion, Rent For Comfort, Camera Franceză de Comerț și Industrie în România (CCIFER), Plantăm fapte bune în România, Asociația The Social Incubator.

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.