2016.02.23 Articole

România, țara cu cele mai mari creșteri de preț ale asigurărilor auto din EMEA

Pe parcursul anului trecut, s-au consemnat creșteri de tarife pe segmentul asigurărilor auto în multe dintre țările EMEA. În 2015 tarifele au crescut cu o medie de până la 10% în zece țări, cu 10% – 20% în Irlanda, Polonia și Turcia și cu până la 20-30% în România.

Principalele cauze pentru consemnarea acestor majorări o reprezintă atât modificările cadrului legislativ pentru multe țări din regiune dar, mai ales, pierderile aduse de asigurările de Răspundere Civilă Auto – RCA, care au urcat costurile de subscriere pe această linie de business.

Marsh, liderul global în brokeraj de asigurări și gestionare a riscurilor, a lansat recent raportul anual dedicat piețelor de asigurări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) – Europe, Middle East and Africa (EMEA) Insurance Market Report 2016. Publicația prognozează un context favorabil, în acest an, pentru asigurații din regiune.

Potrivit raportului Marsh, capacitățile de asigurare rămân avantajoase pentru companiile cu portofolii atractive și un istoric bun al daunelor, în multe dintre piețele regiunii, pe fondul competiției intense dintre asigurători.

Tarifele pentru asigurările de răspundere D&O (Directors & Officers) s-au diminuat sau au rămas stabile în majoritatea țărilor din regiune. Reduceri medii de până la 10% au fost raportate pentru 12 țări, în timp ce Elveția a consemnat o diminuare a acestora cu până la 20%. Doar Norvegia și Slovenia au consemnat creșteri pentru D&O în regiunea EMEA în 2015.

Securitatea cibernetică, terorismul și violența politică sunt principalele riscuri care vor domina piața pe parcursul anului 2016. Marsh consemnează o creștere spectaculoasă în întreaga regiune a întrebărilor despre rolul asigurării în gestionarea riscurilor cibernetice. Pe fondul atacurilor teroriste de anul trecut, violența politică și terorismul sunt prezente pe matricele de risc ale majorității companiilor iar interesul pentru opțiunile de acoperire prin asigurare a acestor riscuri a crescut.

Alte concluzii ale raportului:

  • Companiile din întreaga regiune EMEA sunt din ce în ce mai conștiente cu privire la atacurile cibernetice, și există o cerere în creștere pe acest domeniu. Punerea în aplicare a Directivei Privind Protecția Datelor la nivelul UE începând cu anul 2018, va alimenta cererea pentru produse de asigurare a riscului cibernetic.
  • Numărul de asigurători care oferă asigurări de credit și asigurarea riscului politic a crescut substanțial în ultimii doi ani și, cu toate că frecvența pierderilor pe aceste segmente a crescut, Marsh se așteaptă la o diminuare a tarifelor, în 2016, chiar dacă într-un ritm mai lent.
  • Datorită încetinirii cererii de consum, a datoriilor mari precum și tendințelor negative ale ratei dobânzii, este de așteptat ca situațiile de insolvență să crească la nivel global între 3 și 4% în acest an. Tarifele pentru asigurările de credit se stabilizează la nivelul regiunii iar competiția dintre asigurători rămâne puternică dar selectivă. În situația în care frecvența și impactul pierderilor vor continua să crească atunci și tarifele vor fi majorate.
Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.