2023.12.05 Articole

Se anunță companiile cu cel mai mare ranking al sustenabilității în România. Agenția The Azores Sustainability & CSR Services lansează a opta ediție a Romania CST Index

Companiile din România care adoptă și raportează transparent cele mai bune practici din domeniul sustenabilității vor fi anunțate marți, 19 decembrie, la București, în cadrul celei de-a opta ediții a evenimentului Best Practices in Corporate Sustainability, care va avea loc la GlobalWorth Nord Events Center și va fi găzduit de Teodora Tompea.
 
Conferința, desfășurată sub sloganul Sustainability is Unstoppable. So are you! reprezintă cea mai importantă evaluare a domeniului sustenabilității și responsabilităţii corporative din România. Speakerii evenimentului sunt László Borbély (Consilier de Stat la Cabinetul Prim-Ministrului și coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă), Dan Ceaușescu (GreenPoint Management), Valer Hancaș (Kaufland România), Andreea Ghiocel (The CSR Agency), Zuzanna Kurek (One United Properties), Ana Cocîrlea (Corporate  Sustanability & ESG Raiffeisen Bank) și Alina Liciu (The Azores Sustainability & CSR Services).
 
Agenția The Azores Sustainability & CSR Services analizează în această perioadă rapoartele de sustenabilitate depuse de zeci de companii mari din România, in principal cele care au minimum 500 de angajați. Aceste rapoarte, depuse pentru exercițiul financiar 2022, sunt evaluate pe baza unui scorecard (tabel de punctaj) care are 11 categorii, 78 de indicatori de sustenabilitate și 201 datapoints. Aceste rapoarte reflectă strategia și obiectivele de sustenabilitate, precum și impactul pe care companiile îl au din punct de vedere economic, de mediu și social.
 
Scorecard-ul utilizat pentru Romania Corporate Sustainability & Transparency Index este un instrument de evaluare aliniat la cele mai importante standarde sau referințe internaționale din domeniul sustenabilității corporative și responsabilității sociale:

  • Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU (ODD);
  • Directiva 2014/95/UE & Directiva UE privind Raportarea Sustenabilității Corporative (CSRD)
  • GRI Sustainability Reporting Standards (GRI Universal Standards 2021);
  • CDP (Carbon Disclosure Project);
  • Business for Societal Impact (cunoscut anterior ca LBG).

Punctajul final al fiecărei companii este ponderat în funcție de industrie, astfel încât la final obținem un procent (nu o adunare de puncte), iar metodologia este aliniată la practicile internaționale. 

Doar 43 de rapoarte publicate în 2023, deși există peste 750 de companii mari

Romania CST Index este o analiză complexă, unică în România, prin care sunt evaluați indicatorii de sustenabilitate ai companiilor din perspectiva nivelului de performanță și transparență în domenii precum schimbări climatice, guvernanță, politici privind diversitatea și anticorupție, responsabilitatea față de angajați, marketing responsabil sau lanț valoric.

Totuși, din cele 750 de companii cu mai mult de 500 de angajați, existente în România în prezent, un procent redus publică rapoarte de sustenabilitate.

„În 2016, de exemplu, erau 10 rapoarte de sustenabilitate pe piața din România, în general în domeniul bancar și Petrol și Gaze. În 2023 avem în jur de 40 de rapoarte de sustenabilitate publicate, aferente anului 2022. Numărul se menține scăzut dacă luăm în considerare că sunt peste 750 de companii care trebuie să crească gradul de transparență și să performeze în ritm accelerat în domeniul dezvoltării durabile”, declară Alina Liciu, Managing Partner The Azores, agenția care analizează rapoartele companiilor din România, pe baza scorecard-ului aliniat la nivel internațional.

Rapoartele, transparente și mai complexe, de la 1 ianuarie 2025

Din 2024, companiile aflate sub incidența NFRD vor fi nevoite sa înceapă colectarea informațiilor conform noii Directive (CSRD) care crește gradul de complexitate al unui raport de sustenabilitate. Rapoartele pregătite astfel vor fi publicate începând cu 2025. Mai mult, pentru anul financiar 2025, toate companiile care îndeplinesc cel puțin două din următoarele trei criterii: au peste 250 de angajați, au o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro și/sau active totale de 20 de milioane de euro, vor avea obligația de a pregăti un raport de sustenabilitate. 

“Noua Directivă UE privind Raportarea Sustenabilității Corporative (CSRD) modifică actuala Directivă de Raportare Nefinanciară (NFRD) și este aplicabilă unui număr mai mare de entități europene, care vor avea obligativitatea de a raporta conform unor standarde comune la nivelul UE (European Sustainability Reporting Standards – ESRS) începand cu 1 ianuarie 2025 (pentru anul 2024). În plus, rapoartele vor avea nevoie de un audit de specialitate, iar indicatorii de sustenabilitate trebuie să fie etichetați digital pentru a putea fi găsiți ușor de motoarele de căutare”, spune Alina Liciu, Managing Partner The Azores.

Cum va fi decis clasamentul Romania CST Index 2023

În urma analizei rapoartelor de sustenabilitate, respectând 11 categorii, 78 de indicatori de sustenabilitate și 201 data points, la data de 19 decembrie vom afla care sunt companiile din România care adoptă și raportează transparent cele mai bune practici din domeniul sustenabilității și al investițiilor în comunități.
Companiile care vor întruni peste 80% din punctajul total vor primi distincția Gold Level. Cele care vor avea peste 70% vor intra în categoria Silver Level, iar cele cu peste 50% în categoria Bronze Level.
 
De ce este important CST Index pentru România
 
Un index al sustenabilității corporative este util din mai multe motive, deoarece oferă o modalitate structurată și standardizată de a evalua performanța de sustenabilitate a companiilor în funcție de industrie.
 
„Pe lângă faptul că o companie poate să își compare nivelul de raportare în funcție de standardele internaționale din domeniu, aceasta poate să își compare performanța și nivelul de transparență cu alți jucători din industrie și cu cei considerați top performeri. Investitorii iau și ei în considerare din ce în ce mai mult factorii de mediu, sociali și de guvernanță (ESG) în procesele de luare a deciziilor. Un index de sustenabilitate poate ghida deciziile acestora de a investi, oferind acces la informații concise privind managementul și performanța ESG. În plus, indexul pune accent și pe creșterea nivelului de transparență privind un număr mare de indicatori de sustenabilitate”, încheie Alina Liciu, Managing Partner The Azores.
 
Companiile fruntașe la ediția precedentă

Anul trecut, la ediția cu numărul șapte a Romania CST Index, în trecut Romania CSR Index, au fost analizate și anunțate o serie de companii care au adoptat și raportat transparent, în 2021, cele mai bune practici din domeniul sustenabilității și al investițiilor în comunități.
 
Gold Level Recognition: Kaufland România, Coca-Cola HBC România, CEZ România, Raiffeisen Bank, HeidelbergCement România, Banca Transilvania, Greenpoint, Autonom, Romstal, Telekom România, Lidl România, Romgaz şi PENNY România.
Silver Level Recognition: Secom, Teraplast.
Bronze Level Recognition: Transelectrica, Groupama, Profi România.
Evenimentul Best Practices in Corporate Sustainability va fi transmis LIVE pe canalul de YouTube al agenției. Partenerii evenimentului sunt GreenPoint Management, Romgaz și Transelectrica.
Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul agenţiei: www.sustainabilityindex.ro

Despre The Azores Sustainability & CSR Services

The Azores Sustainability & CSR Services este o agenţie de consultanță in sustenabilitate, înființată în 2013, cu scopul de a sprijini companiile din România privind integrarea sustenabilității corporative în strategia de business. The Azores Sustainability & CSR Services are o abordare axată pe rezultate pe termen lung, utilizarea tehnologiei IT pentru un nivel ridicat de acuratețe a indicatorilor de sustenabilitate și analize/research care să sprijine decidenții din companii în definirea strategiei de sustenabilitate corporativă.
 
Cel mai important și complex proiect al agenției este Romania CST Index, în trecut denumit Romania CSR Index, ranking lansat în 2016 şi care este singurul din România care evaluează indicatorii de sustenabilitate ai companiilor: informaţii despre managementul sustenabilității, impactul economic, de mediu şi social. Indexul este lansat în fiecare an în cadrul conferinţei Best Practices in Corporate Sustainability.
 
În 2019, agenția a lansat Community Index, cel mai cuprinzător ranking al proiectelor corporate de investiții în comunități și un centralizator al celor mai bune campanii de CSR derulate în fiecare an de companiile din România. Rezultatele ranking-ului, împreună cu studii de caz şi interviuri ale unor experţi naţionali şi internaţionali sunt prezentate în fiecare an în Community Index Magazine, singurul anuar bilingv dedicat investițiilor în comunități derulate de companiile din România.
 

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.