EMANUEL BĂNCILĂ

S-a alăturat EY în 2013 și își desfășoară activitatea în biroul din București. Emanuel are peste 24 de ani de experiență în litigii fiscale, dintre care 16 ani a făcut parte din grupul companiilor din Big4. De asemenea, el a condus departamentele juridice ale diverselor companii multinaționale care se ocupă de un mediu foarte reglementat, în special de impozitare.

Emanuel este recunoscut ca un avocat de referință pentru domeniul litigiilor fiscale fiind singurul avocat din România care a reușit să redeschidă două dintre cele mai mari rafinării românești ce fuseseră închise de autoritățile fiscale.

► Emanuel a asistat și a reprezentat contribuabilii în legătură cu contestarea (i) deciziilor fiscale emise de autorități cu privire la pretinsa încălcare a reglementărilor privind plata tuturor tipurilor de taxe, facilități fiscale incluse în contractele de privatizare, autorizații aplicabile bunurilor accizabile și (ii) amenzilor impuse de autoritățile fiscale române.

► A asistat și a reprezentat contribuabilii cu privire la cererile de pronunțare a unei hotărâri preliminare a Curții Europene de Justiție în fața jurisdicțiilor naționale și europene din cauza încălcării legislației UE, ultima decizie favorabilă fiind C-441/16.

► Emanuel a reprezentat clienți în contestarea procedurii de executare în mod ilegal de către autoritățile fiscale (de exemplu, lipsa titlului, nerespectarea normelor procedurale privind executarea pasivelor bugetului de stat), precum și în suspendarea efectelor deciziei de evaluare fiscală pentru a împiedica autoritățile fiscale să efectueze orice procedură de executare împotriva contribuabililor.

► După ce a stabilit un precedent juridic important în obținerea dobânzilor legale implicite din partea statului, din cauza rambursării cu întârziere a TVA-ului solicitat de clienții săi, practica lui Emanuel a devenit jucătorul principal în domeniul juridic în ceea ce privește obligarea autorităților fiscale prin intermediul instanțelor de judecată să acorde contribuabililor dobânzi pentru rambursările cu întârziere.

Studii:

  • Licențiat în Drept la Facultatea de Drept din cadrul Universității București
  • Masterat în Drept European în cadrul Universității București
  • Specializare privind Contractele de Credit și Garanțiile Bancare în cadrul Institutului Bancar Român
  • Specializare privind Răspunderea pentru produse, Standarde de marketing, Freshfields, Geneva
  • Instruire media privind Managementul situațiilor de criză, Isherwood Communications, Londra

 

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.