RADU GRAȚIAN GHEȚEA

Președinte al Consiliului de Administrație al CEC Bank, Preşedinte de onoare ASOCIAȚIA ROMÂNĂ A BĂNCILOR.

Domnul Ghețea este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați bancheri din România. A fost Președinte – Director general al CEC Bank din anul 2007, an în care acționarul Băncii, Statul Român, a aprobat „Strategia de dezvoltare a CEC pentru perioada 2007–2011”. Atunci s-au pus bazele unuia dintre cele mai ample procese de transformare a bătrânei Case de Economii și Consemnațiuni într-o bancă comercială universală-CEC Bank S.A. Din septembrie 2018, domnul Ghetea ocupă funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al CEC Bank.

Licențiat în matematică la Universitatea din București (1972) și în economie la Academia de Studii Economice București (1985), doctor în economie (2000), absolvent al “Modern Gouvernance în Banking Programme” la INSEAD (2018-2019), domnul Ghetea și-a început carieră la Centrul de calcul al Sistemului Financiar Bancar, unde a lucrat la proiectul de automatizare pentru Banca Română de Comerț Exterior (B.R.C.E.), la care s-a și transferat în scurt timp. În B.R.C.E. a parcurs toate treptele ierarhice, culminând cu funcția de director general și membru al Biroului Executiv (1986-1994).

Între anii 1991 și 1994 a fost membru în Consiliul de Administrație al Anglo-Romanian Bank Ltd London, reprezentând principalul acționar (B.R.C.E.) în această instituție de credit.

În 1994 domnul Ghețea a acceptat oferta Alpha Bank Grecia de a se alătura echipei și de a pune bazele unei subsidiare a acestei bănci în București, în calitate de prim vicepreședinte și membru în Consiliul de Administrație. În perioadă 1 februarie-11 mai 2007 a fost președinte al Consiliului de Administrație al Alpha Bank România.

Din 1997, domnul Ghețea a fost ales că membru în Consiliul de Administrație al Asociației Române a Băncilor (ARB) și din 2000 a fost ales președinte-funcție deținută până în mai 2015 când i-a fost oferită funcția de Președinte de onoare. Pentru activitatea desfășurată în ARB, a fost distins cu Ordinul Național “Pentru Merit” în gradul de Cavaler (2000).

A adus o importantă contribuție la stabilirea unor elemente de infrastructură bancară, precum Fondul de Garantare a Depozitelor, Sistemul Electronic de Plată, Biroul de Credit, Transfond. Domnul Ghetea este profesor asociat și membru de onoare al Institutului Bancar Român și membru al Asociației Române pentru Clubul de la Romă.

Pe parcursul anilor a fost distins cu numeroase premii și distincții oferite de publicații și asociații prestigioase cum ar fi: „Bancherul Deceniului”, „Bancherul anului”, Premiul Senatului IAA România etc.

Este căsătorit și are un copil.

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.