2022.01.17 Articole

Studiu EY CEO Outlook: Peste jumătate dintre directorii generali își vor accelera investițiile și activitatea de fuziuni și achiziții în 2022

  • 54% dintre respondenți acordă prioritate investițiilor în activitățile existente
  • 59% dintre respondenți intenționează să realizeze tranzacții chiar și după un an record
  • Atenția acordată sustenabilității în detrimentul profiturilor trimestriale provoacă tensiuni în relația cu investitorii

Pe măsură ce lumea intră într-o nouă fază a pandemiei de COVID-19, majoritatea directorilor generali (CEO) sunt pregătiți să-și accelereze planurile de investiții și fuziuni și achiziții (M&A) pentru a crește business-ul, conform studiului EY 2022 CEO Outlook, care analizează răspunsurile a peste 2.000 de directori generali din întreaga lume cu privire la perspectivele, provocările și oportunitățile cu care se confruntă.

În privința direcțiilor de investiții, mai bine de jumătate dintre respondenți (54%) consideră prioritare activitățile de business existente, transformarea digitală și sustenabilitatea. În plus, peste trei sferturi dintre respondenți (79%) și-au ajustat deja sau plănuiesc să își ajusteze lanțul de aprovizionare pentru a reduce costurile și a diminua riscurile, astfel încât companiile să fie pregătite în cazul unor viitoare perturbări. 

După un an al recordurilor, în care s-au înregistrat tranzacții M&A în valoare totală de 5 trilioane de dolari, tranzacțiile vor rămâne un instrument cheie pentru directorii generali în 2022, în completarea altor zone de investiții. Aproape două treimi dintre respondenți (59%) preconizează că organizațiile lor vor realiza achiziții în următoarele 12 luni, în creștere de la 48% la începutul lui 2021.  

Peter Latos, Partener, lider al departamentelor de Consultanță și Strategie și Tranzacții, EY România: „Ne așteptăm ca ritmul din zona fuziunilor și a achizițiilor locale să se intensifice și mai mult în 2022, pe măsură ce directorii generali continuă să caute oportunități pentru a accelera transformarea afacerii lor și consolidarea pozițiilor din piață. Cu toate acestea, odată cu creșterea concurenței pentru active de bună calitate, așteptările vânzătorului privind prețurile sunt în creștere și va fi important ca directorii generali să mențină o abordare riguroasă a deciziilor de evaluare a investițiilor, având în vedere semnalele inflaționiste nefavorabile date de creșterea costurilor cu energia, salarii, costul materiilor prime și ratele dobânzilor, precum și de perturbarea continuă a lanțurilor de aprovizionare cauzată de pandemie.” 

Planurile de investiții ale directorilor generali ar putea fi totuși afectate de riscurile provenind din exteriorul companiilor lor. Majoritatea directorilor generali intervievați (87%) și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea prețurilor materiilor prime și au identificat tensiunile comerciale (18%), impactul schimbărilor climatice (17%) și intensificarea concurenței (13%) drept cele mai importante riscuri la adresa creșterii companiilor lor în viitor.

Care sunt perspectivele pentru tranzacțiile M&A în 2022?

În următoarele 12 luni, directorii generali vor acorda prioritate tranzacțiilor care ar putea îmbunătăți capacitățile operaționale (26%), poziționarea în legătură cu aspectele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) și amprenta de sustenabilitate (20%), potrivit studiului.

SUA, Regatul Unit, China, India și Germania sunt destinațiile preferate ale directorilor generali care intenționează să realizeze o achiziție în 2022, iar tehnologia, sănătatea și producția avansată sunt primele trei sectoare menționate pe zona achizițiilor de active.

În privința principalelor tendințe de pe piața M&A în 2022, directorii generali se așteaptă la o intensificare a ofertelor ostile și competitive (72%), ca fondurile de investiții private să devină un cumpărător important (70%), la o creștere a tranzacțiilor transsectoriale (68%) și transfrontaliere (65%), precum și la mai multe megatranzacții (56%).

Potrivit studiului, aspectele legate de ESG și sustenabilitate devin tot mai importante pentru investitori. Un procent covârșitor de 99% dintre directorii generali respondenți au declarat că țin cont de aceste aspecte în dezvoltarea strategiilor lor de achiziții, în timp de 6% dintre respondenți au declarat că au existat cazuri în care au renunțat anul trecut la tranzacții din cauza problemelor legate de ESG ale activelor vizate.

Concentrarea pe sustenabilitate naște tensiuni între directorii generali și unii investitori

Tranziția către transformarea sustenabilă devine o schimbare permanentă în rândul directorilor generali în lumea de după conferința COP26. Deși veniturile rămân un factor esențial, mai bine de trei sferturi dintre respondenți (82%) consideră aspectele ESG drept extrem de importante sau importante în luarea deciziilor strategice. Totodată, 28% dintre respondenți văd clar avantajul competitiv al poziției de lider în materie de sustenabilitate.

Cu toate acestea, 65% dintre respondenți recunosc că s-au confruntat cu rezistență din partea investitorilor și acționarilor față de strategia de tranziție către sustenabilitate, iar aproape un sfert (21%) au declarat că investitorii nu manifestă susținere față de planurile de investiții pe termen lung sau că aceștia sunt fixaţi pe profiturile trimestriale.

Despre studiul EY 2022 CEO Outlook

Studiul EY 2022 CEO Outlook este o analiză a atitudinii directorilor generali (CEO) față de provocările globale, strategia de creștere și sustenabilitate, optimizarea portofoliului și M&A. Scopul acestuia este să ofere informații valoroase privind principalele tendințe și evoluții care au un impact asupra companiilor de top ale lumii, precum și așteptările liderilor de companii în ceea ce privește creșterea viitoare și crearea de valoare pe termen lung. Este un studiu efectuat cu regularitate în rândul conducerilor executive superioare ale marilor companii din toată lumea, derulat de Thought Leadership Consulting, o companie care face parte din grupul Euromoney Institutional Investor. Eșantionul cuprinde clienți și persoane de contact ale EY din toată lumea, precum și contribuitori obișnuiți ai Thought Leadership Consulting.

În perioada noiembrie – decembrie 2021, Thought Leadership Consulting a intervievat în numele organizației globale EY un eșantion format din peste 2.000 de directori generali (CEO) din 53 de țări și 14 sectoare. Respondenții au provenit din următoarele sectoare: servicii financiare, telecomunicații, produse de consum și comerțul cu amănuntul, tehnologie, media și divertisment, bioștiințe, spitale și furnizori de servicii medicale, industria auto și transporturi, industria petrolului și gazelor, energie și utilități, minerit și prelucrarea metalelor, producție avansată și imobiliare, sectorul hotelier și construcții.

Structura veniturilor globale anuale ale companiilor cuprinse în studiu a fost următoarea: sub 500 milioane de dolari (20%), între 500 milioane de dolari și 999,9 milioane de dolari (22%), între 1 miliard de dolari și 4,9 miliarde de dolari (31%) și peste 5 miliarde de dolari (28%).

Distribuția numărului de angajați ai organizațiilor la nivel global a fost următoarea: sub 999 (9%), 1.000 – 4.999 (39%), 5.000-9.999 (15%), peste 10.000 (37%).

Seria EY CEO Imperative oferă răspunsuri și măsuri de importanță critică, menite să ajute directorii generali să regândească viitorul organizațiilor lor. Pentru mai multe informații cu privire la această serie, vizitați ey.com/en_gl/ceo

[divider height=”30″ line=”1″]

Citește și:

Florentina Șușnea, PKF Finconta: Cum ratează companiile obiectivul de a fi agile?

Răzvan Ungureanu, EY România: Impozitul pe profit 2022, trei beneficii pentru companii

Analiză Deloitte: Utilizarea energiei electrice în industrie, construcții și transporturi poate contribui la atingerea obiectivului zero emisii nete de gaze cu efect de seră

Mihai Petre, EY România: Taxa pe carbon, o nouă taxă propusă de Comisia Europeană asupra importurilor

Studiu EY: Exigențele clienților plasează securitatea și sustenabilitatea pe radarul riscurilor din sectorul de telecomunicații

Opinie Deloitte: Strategia ANAF în plină criză sanitară – transformările așteptate în privința inspecțiilor fiscale

Studiu EY: Europa de Est își intensifică eforturile în atingerea țintei de emisii „net zero”. România ocupă primul loc în energie regenerabilă

Opinie Deloitte România: Fiscalitatea internațională, adaptată la era digitală

Raport EY: Activitatea IPO globală din primele trei trimestre ale anului depășește numărul și valoarea tranzacțiilor din întregul an 2020


Dați-ne un follow, pentru a rămâne la curent cu toate noutățile privind evenimentele organizate de BusinessMark:

➡️ www.facebook.com/BusinessMark/
➡️ www.linkedin.com/company/businessmark
➡️ www.instagram.com/business.mark/
➡️ blog.business-mark.ro
➡️ business-mark.ro/


FotoPexels.com

[divider height=”30″ line=”1″]

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.