2015.04.29 Eveniment

Suma creditelor noi acordate in acest an va depasi valoarea de 50 de miliarde de lei din 2014

BusinessMark, cu sprijinul Asociatiei Romane a Bancilor, al UNSAR si al ALB Romania, a organizat cea de-a doua editie a Romanian Financial Conference, eveniment care a avut loc pe data de 22 aprilie 2015, la Bucuresti, Hotel Radisson Blu.

Conferinta a constituit un prilej de analiza si dezbatere a sectorului financiar-bancar, reunind intr-un mediu dinamic reprezentanti ai managementului celor mai importante banci si institutii financiare prezente pe piata romaneasca.

Vorbitorii primei sesiuni de discutii au fost: Radu Gratian Ghetea, Presedintele Consiliului Director Asociatia Romana a Bancilor, Presedinte, CEC Bank, Petre Bunescu, Director General Adjunct, BRD – GSG, Laurentiu Gabriel Mitrache, Presedinte Executiv, Bank Leumi, Mihai Iordache, Director of Enterprise and Partner Group Romania, Microsoft, Simona Dan, Market Strategy Advisor, GfK Romania, Moderator: Gabriela Folcut, Presedinte Comisia de comunicare, Asociatia Romana a Bancilor.

BDS_8517 BDS_8529 BDS_8548

”Experienta ne-a aratat ca bancile se adapteaza relativ bine la ceea ce se intampla in piata. Bancile trebuie sa reziste cand dobanzile au trei, doua sau o cifra sau cand ne apropiem de dobanzi negative. Avand in vedere proiectul Uniunii Bancare Europene si noile cerinte in materie de reglementare la nivelul sistemului bancar european, imi doresc ca si in Romania sa aplicam aceste cerinte conform prevederilor aprobate de reglementatorii europeni si in spiritul gandit de emitenti”, a declarat Radu Gratian Ghetea, Presedintele Consiliului Director  al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Presedinte, CEC Bank.

Referitor la evolutia creditarii in acest an, Presedintele ARB este de parere ca daca ne referim la fiecare banca in parte probabil ca vom vedea institutii de credit care inregistreaza creșteri de două cifre pentru creditele noi acordate, dar acesta majorare de doua cifre nu este posibila pentru soldul creditului neguvernamental la nivelul sistemului bancar.

”Daca vorbim despre perspectiva creditarii, avem perspective complexe dar vom gasi solutii. In afara de elementele pe care cam toata lumea le-a recunoscut public – IMM-urile si companiile sunt din ce in ce mai putin eligibile – a mai aparut un lucru, de care trebuie sa tinem cont. Incepi si analizezi un business, un client si aproape inconstient trebuie sa-ti pui problema daca nu cumva are o problemă cu DNA sau cu Fiscul. Nu este o critica la adresa justitiei sau fiscului in ceea ce priveste demersurile care se fac, dar pentru noi este o problema noua”, a mai afirmat Radu Gratian Ghetea.

 

BDS_8537      BDS_8576      BDS_8591

 

Petre Bunescu, Director General Adjunct, BRD – GSG, a declarat ca suma creditelor acordate de banci in acest an va depasi valoarea de anul trecut de 50 de miliarde de lei.

”In Romania statul nu a investit, pentru ca nu a fost nevoie, nici măcar un leu pentru a salva vreo banca. Asta probeaza faptul că actionarii bancilor din Romania au aici investitii pe termen lung. Nimeni nu si-a propus sa vina in Romania numai pentru o perioada de vreme buna. Totusi, sunt peste 100 de mii de IMM- uri care au intrat in insolventa sau au disparut de pe piata prin faliment. Acest aspect a afectat si bancile pentru ca aveau in portofoliu credite acordate lor. Multi proprietari au golit firmele de active cand au vazut problemele pentru ca bancile sa nu mai aiba cum sa-si recupereze banii. Cred insa ca in buna masura aspectele crizei economice au trecut”, a mai precizat Petre Bunescu.

Laurenţiu Gabriel Mitrache, Presedinte Executiv, Bank Leumi, este de parere ca mediul economic nu poate functiona fara banci, dar ca nici bancile nu pot funcționa intr-un mediu economic necompetitiv.

”Bancile sunt pe prima pagina in aproape toate publicatiile si exista un discurs public directionat catre acestea. Nu pot sa nu apreciez multitudinea de aprecieri care se fac cu privire la sistemul bancar si profesionalismul celor care impun anumite puncte de vedere. Totusi nu pot sa nu remarc ca s-a ajuns la ceea ce se intampla cu cateva mii de ani in urma pe vremea lui Socrate. Pe Socrate nu l-a interesat adevarul sau neadevarul ci puterea de a convinge. Spre nemultumirea mea, remarc asta si in zilele noastre, am această insatisfactie a discursului public”, a afirmat Laurentiu Gabriel Mitrache.

Acesta a subliniat faptul ca disciplina creditarii este in masura sa limiteze creditele neperformante. Totusi, datele arata ca si in luna ianuarie deteriorarea portofoliilor a continuat, pentru ca a continuat curatarea portofoliilor de credite neperformante.

 

BDS_8615    BDS_8743    BDS_8557

Mihai Iordache, Director of Enterprise and Partner Group Romania, Microsoft, a declarat ca domeniul digital a devenit noul stil de viata al multora dintre clientii companiei, iar in sectorul bancar se poate remarca inceputul perioadei post-criza. Accentul pe inovatie este insa necesar.

”In ultimii 10 ani au aparut noi jucatori: Google, Apple etc. Au aparut tehnologii, sisteme, iar marketshare-ul Microsoft a ajuns la 15%. Nu ne mai adresam un piete PC ci uneia post-PC. Marketshare-ul nostru a devenit 15% din peste 90%. Asta ne-a determinat sa investim cel mai mult in inovatie, fiind pe locul doi din acest punct de vedere la nivel mondial”, a afirmat Mihai Iordache.

Simona Dan, Market Strategy Advisor, GfK Romania, a prezentat rezultatele unui studiu care arata cat de importanta este loializarea clientilor.

”Durează luni de zile sa castigi un client nou si cateva secunde sa pierzi unul. Un client satisfacut nu este neaparat un client loial, adica acela care promoveaza serviciile de care beneficiaza si de care este mulțumit. Loialitatea a surclasat iata satisfactia clientilor. Referitor la banci, studiul a relevant că 80% dintre clientii atasati de banca sunt cei care achiziționeaza alte produse si recomanda brandul mai departe”, a explicat Simona Dan.

Cea de-a doua sesiune de discutii i-a avut ca invitati pe: Iulian Panait, Head of Market Research and Statisics, Autoritatea de Supraveghere Financiara, Ileana Botez, Director de Comunicare & Marketing, Bursa de Valori Bucuresti, Mihaela Cojocaru, Deputy CEO & Vice President of the Board, CertAsig, Alexandra Smedoiu, Senior Manager, Consultanta fiscala, PwC Romania, Adriana Ahciarliu, Secretar General, Asociatia Societatilor Financiare din Romania – ALB.

 

BDS_8758        BDS_8760        BDS_8601

Iulian Panait, Head of Market Research and Statisics, Autoritatea de Supraveghere Financiara, este de parere ca nici in 2015 piata asigurarilor nu va inregistra cresteri.

”2015, probabil, ca nu va fi un an de crestere semnificativa pe piata asigurarilor, asa cum nici 2014 nu a fost un an de crestere, din contra. Exista si motive legate de efortul de a face fata schimbarilor legislative care exista in aceasta perioada. Sunt multe proiecte care consuma resurse si care contribuie la aceasta evolutie. Situatia nu este un caz exceptional al Romaniei. La nivel european, in 2015, piata asigurarilor va stagna, iar din 2016 ar putea exista o usoara tendinta de crestere a primelor subscrise pentru asigurarile generale si cele de viata”, a explicat Iulian Panait.

Potrivit acestuia, evolutia sectorului financiar-nonbancar este o provocare, avand in vedere toate noile masuri care vor sa asigure mai multa transparenta, dar a caror implementare este destul de dificila.

Mihaela Cojocaru, Deputy CEO & Vice President of the Board, CertAsig, a detaliat noile sisteme si norme la care piata asigurarilor va trebui sa se alinieze pana la 1 ianuarie 2016.

”1 ianuarie 2016 este data limita pana la care societatile de asigurare trebuie sa treaca la noul regim de reglementare Solvency II. Este o mare provocare pentru companiile romanesti. Este adevarat ca firmele care fac parte din grupurile internationale sunt ceva mai pregatite pentru acolo pregatirile au inceput in urma cu mai multi ani. Se va pune accent pe evaluarea riscurilor, modul in care este analizat un risc, profitabilitate ( mai mult decat pe volum si cota de piata ), se va pune accent pe fiecare clasa de asigurare”, a declarat Mihaela Cojocaru.

Potrivit acesteia, 1 ianuarie 2016 va insemna si trecerea la noul sistem de contabilitate IFRS.

BDS_8772 BDS_8785 BDS_8793 BDS_8798

” In România sunt peste 400.000 de IMM-uri. Nu toate au o viata lunga. Din statisticile referitoare la modul in care evolueaza firmele noi, se remarca faptul ca in ultimul an s-au infiintat 60.000 de businessuri noi, in medie, acestea nu rezista mai mult de 2-3 ani. Stam foarte prost la nivelul inovatiei. Desi Romania castiga an de an premii pentru inventii si inovatii acestea nu sunt puse in practica. Prin AeRo, BVB ofera companiilor posibilitatea sa se dezvolte si sa foloseasca piata ca alternativa de finantare”, a declarat Ileana Botez, Director de Comunicare & Marketing, Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Aceasta a subliniat importanta educatiei financiare. BVB a implementat in ultimii ani mai multe programe cu acest scop. Prin intermediul unuia dintre ele, peste 6.000 de elevi si studenti au vizitat BVB.

”Am observat ca leasingul functioneaza ca un barometru al economiei. Daca urmarim in paralel evolutia PIB-ului Romaniei, leasingul este cu un an inainte. Daca leasingul inregistreaza scaderi intr-un an, in anul viitor si PIB-ul va scadea. Leasingul poate sa sustina economia, dar are nevoie in schimb de sprijin fiscal, legislativ si politic”, a afirmat Adriana Ahciarliu, Secretar General, Asociatia Societatilor Financiare din Romania – ALB.

Aceasta a prezentat concluziile unei analize a sectorului din ultimii ani. Potrivit studiului, registrele BNR indica o reorientare a IFN-urilor catre principiul ”one stop shop”, leasingul financiar domină piata finantarilor IFN cu 60%, iar piata de leasing este concentrata in zona primelor 10 companii.

” Este nevoie sa analizam fiecare segment al pietei si sa ințelegem cum a fost influentat de fiscalitate, daca l-a ajutat sa creasca, sau din contra l-a inhibat. Un cadru fiscal stabil da credibilitate oricarui plan de afaceri. Ma refer la legile aplicabile, dar si la felul cum sunt aplicate in cadrul controalelor efectuate de organele fiscale. In ultimele doua luni de zile am auzit despre noul Cod Fiscal, pe langa modificarile cu caracter macro este foarte usor sa trecem cu vederea anumite precizari care vor influenta major anumite domenii. In ceea ce privește societățile de leasing, fiscalitatea a adus costuri suplimentare. Această industrie este cea mai activa in incercarea de a modifica lucrurile care nu sunt corecte”, a subliniat Alexandra Smedoiu, Senior Manager, Consultanta fiscala, PwC Romania.

 

BDS_8748 BDS_8807

 

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ARB, UNSAR, ALB.

Partenerul principal al evenimentului a fost Microsoft, iar sponsorii: Valoris, Advantage, Biroul de Traduceri Champollion.

Partenerii media au fost: Jurnalul de afaceri, Promoafaceri, Business24, Ziare.com, Calendar evenimente, Portal finante, Start Ups, DeBizz, Legal Magazin, Brightway, Learn & Go, 4 Career, Social Media Romania, Revista Valoare, Roportal.ro, Bucuresteni.ro, Actmedia, Efin, 1asig.ro, Imobiliare.net si Indaco.

 

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.