2018.01.31 Articole

Tendințe și provocări în digitalizarea HR în companiile din România

Autor: Alexandra Cernian – Lector universitar, Facultatea de Automatică și Calculatoare

Profesioniștii din domeniul resurselor umane trec printr-o profundă transformare produsă de schimbările tehnologice și provocările legate de găsirea specialiștilor și retenția angajaților, după cum arată studiul “Tendințe și provocări în HR 2017”, realizat de Valoria în parteneriat cu BusinessMark. În ultimii ani funcția de HR a început să facă trecerea de la un rol tranzacțional, consacrat, la unul transformațional, cu o contribuție cu adevărat strategică pentru companie. În această evoluție un aport important îl are tehnologia, care preia povara proceselor rutiniere de pe umerii echipei de HR. Deoarece digitalizarea și automatizarea înlocuiesc seturile de competențe existente ]ntr-un ritm tot mai crescut, specialiștii HR vor trebui să își dezvolte capacitatea de a se adapta la acest nou peisaj.

Tehnologia digitală transformă departamentele de resurse umane …dar departamentul HR este gata să se schimbe? Iată ce relevă rezultatele studiului Valoria despre companiile din România.

Automatizarea proceselor de HR

În 2017, 5 din 10 companii respondente spun că au o soluție de automatizare a proceselor de HR, 34% spun că nu au dar vor să implementeze, iar 15% spun că nici nu au în prezent și nici nu intenționează să implementeze.

În majoritatea cazurilor, acolo unde departamentameneul HR folosește soluții informatice, acestea sunt punctuale și trateaza un anumit proces în mod individual (ce salarizare, pontaj etc.), component esențială care lipsește fiind integrarea acestor procese într-un singur tool mult mai puternic. Dacă 85% dintre companii spun că folosesc programe software pentru salarizare, numai 13% au programe software pentru managementul cursurilor și perfecționării angajaților. Doar 17% utilizează software pentru managementul programelor de compensații și beneficii, 19% spun că au soft pentru recrutare, iar 26% au programe software pentru managementul performanței angajaților.

Impact pozitiv al tehnologizării HR

Cu toate că 51% dintre companii au apreciat că utilizarea sistemele informatice pe care le utilizează în zona de HR au un impact pozitiv asupra activității, rezultatele studiului arată că 4 din 10 companii respondente spun că sistemele informatice existente pentru gestionarea recrutării nu au nici un impact asupra capacității companiei de a furniza un HR eficient, iar una din 10 consideră că impactul este unul negativ.

Dintre companiile respondente, 47% consideră că utilizarea tehnologiei în HR este de importanță crescută pentru măsurarea performanței (ROI) departamentului, 28% sunt indecise sau cred că este doar oarecum importantă și 19% consideră că este un element cheie cu importanță critică.

Inteligența artificială în HR

Pe lângă sistemele informatice de gestiune a proceselor HR, trend-ul la nivel global merge din ce în ce mai mult în direcția integrării inteligenței artificiale în automatizarea HR, mai ales în cazul activităților de rutină care consumă mult timp.

Doar 30% dintre companiile din România cred că inteligența artificială și automatizarea proceselor vor fi suficient de avansate pentru a influența funcția de HR în următorii 2-5 ani, pe când 17% se așteaptă ca această perioadă să fie de 6-10 ani.

43% dintre companii consider că inteligența artificială este una dintre cele mai importante tendințe care va schimba semnificativ funcția de HR, alte tendințe relevante fiind aplicațiile mobile și social media (47% dintre companii), evoluțiile politice și economice (43%) și evoluția demografică (42%).

Bugetul de digitalizare HR

6 din 10 companii au aproximativ același buget ca și anul trecut alocat pentru digitalizarea funcției de HR, 11% au crescut acest buget cu mai mult de 20% în 2017, iar 11% au avut o creștere cu mai puțin de 20%. Totuși pentru 7% dintre companii acest buget a scăzut în 2017 cu mai mult de 20% față de anul trecut, în timp ce 9% au avut o scădere cu mai puțin de 20% a acestui buget.

Concluzie

În următorii ani, într-o epocă a transformării digitale și Bid Data, se va resimți o schimbare semnificativă în ceea ce privește angajamentul angajaților. Rezultalele studiului “Tendințe și provocări în HR 2017” arată că cele mai mari provocări cu care se confruntă departamentele HR sunt găsirea specialiștilor și retenția angajaților cu potential ridicat, precum și creșterea gradului de implicare a angajaților.

În această luptă pe talentele din piață este probabil să câștige companiile care exploatează tehnologia pentru utiliza la maximum potențialul datelor din sistemele lor de resurse umane.

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.