Trendul în piața imobiliară este de creștere
În 2015 s-au înregistrat 900.000 de tranzacții imobiliare, în creștere cu 30%, față de 700.000 câte s-au înregistrat în 2007, anul de boom imobiliar, a declarat Dragoș Vîlceanu, Președinte, Asociația Brokerilor Imobiliari.
”Piața rezdiențială este cenușăreasa pieței imobiliare, deși toată lumea are nevoia de a locui undeva. În 2015 au fost 900.000 de tranzacții imobiliare. În 2007, anul de boom imobiliar, s-au înregistrat 700.000. Asta înseamnă o creștere de 30%. De aceea, cred că influența Legii dării în plată va fi nesemnificativă”, a declarat Dragoș Vîlceanu.
Potrivit acestuia, prețurile sunt pe un trend ascendent care nu va putea fi oprit. Asociația Brokerilor Imobiliari a analizat oferta de vânzare a apartamentelor din din București deținute de persoane fizice în perioada 2007 – 2015. Analiza făcută exclude locuințele făcute de dezvoltatori care vând deocamdată, în București, circa 5.000 de apartamente pe lună.
”Numărul de apartamente scoase pe piață, a atins vârful în 2008, când toată lumea voia să scape de apartamente. Conform INS, un apartament care costa acum câțiva ani 100.000 de euro, în 2015 se vindea cu 63.000 de euro, cu 1.000 de euro în plus față de trimestrul IV din 2014. INS lucrează cu datele din contractele de vânzare-cumpărare primite de la birourile notariale. Mai există statistica BNR privind creditele acordate populației, care evidențiază că din 2011 toate sunt pe plus. Avem iată 5 ani de când numărul de credite crește. În 2014, s-a înregistrat o creștere cu 180% a creditelor ipotecare în lei. Singurele care scad sunt creditele ipotecare în euro, dar scad cu 6%”, a explicat Dragoș Vîlceanu.
Președintele Asociației Brokerilor Imobiliari a mai precizat că deși România înregistrează creșteri constante ale creditării, țara noastră este mult sub media europeană.
”Cred însă că vom crește și asta pentru că creditele atrase de populație au fost în perioada 2007-2012 mai mari decât volumul de depozite. Acum statisticile arată că băncile au atras, din 2013 și până acum, cu 80% mai multe depozite decât au dat credite. De aceea cred că Legea dării în plată va avea influență 0. Băncile nu pot ține banii în bancă, ele vor trebui să îi dea în piață”, a afirmat Dragoș Vîlceanu.
El este de părere că ar trebui să se încerce salvarea proprietarilor aflați în situația de a-și pierde casele.
”Legat de legea dării în plată toată lumea vorbește despre cum arată aceasta, dar nimeni nu încearcă să facă lucruri pentru a salva aceste case pentru care oamenii au plătit rate chiar și 10 ani. Nimeni nu aduce în discuție felul cum ar putea fi oamenii ajutați să-și păstreze casele. Va fi foarte greu pentru oricine să profite de această lege. Nu văd ce persoană fizică ar dori să renunțe la o casă pentru care a plătit rate timp de 10 ani. Nu știm cum va arăta această lege. Nu am fost invitați la discuții. Le-am fi arătat cu cifre că acest proiect nu poate influența nici măcar cu 10% piața rezidențială”, a menționat reprezentantul Asociației Brokerilor Imobiliari.
Acesta a subliniat faptul că educarea populației este esențială.
”Ne dorim să educăm consumatorii să nu mai cumpere apartamente de la orice dezvoltator și să nu mai cumpere nimic după o singură vizionare. Le recomandăm să facă două-trei vizionări înainte să ia decizia de cumpărare”, a declarat Dragoș Vîlceanu.