2015.10.20 Articole

Un fost trader al Deutsche Bank pledează vinovat în SUA pentru manipularea Libor

Un fost trader senior la Deutsche Bank AG a pledat vinovat cu privire la manipularea nivelului dobânzii Libor pe piața internațională, rata dobânzii de referință aflându-se în centrul investigațiilor care implică la nivel mondial mai multe bănci internaționale, se arată într-un comunicat de săptămâna trecută al Departamentului de Justiție al SUA.

Michael Ross Curtler (43 de ani), a pledat vinovat la tribunalul federal din Manhattan pentru acuzația de conspirație și participare la un sistem destinat să manipuleze una dintre principalele dobânzi de referință ale pieței internaționale, dobânda Libor, influențând profitabilitatea tranzacțiilor în care el și alții au avut un interes financiar.

Cazul este primul în care o persoană fizică a fost acuzată în cadrul anchetei care are legătură cu Deutsche Bank, care în luna aprilie a fost de acord să plătească 2,5 miliarde de $ pentru a scăpa de acuzațiile de manipulare a pieței financiare internaționale, acuzații făcute de către autoritățile americane și britanice.

Liborul, rata dobânzii interbancare de pe piața financiară londoneză, este o rată de dobândă calculată pentru împrumuturile pe termen scurt dintre bănci, pe baza tranzacțiilor zilnice efectuate de un panel de bănci pe piața menționată. Rata respectivă de dobândă stă la baza unor tranzacții în valoare de sute de mii de miliarde de dolari la nivel global pentru produse financiare ce merg de la credite ipotecare la împrumuturi pe cardul de credit.

Autoritățile europene și americane au probat faptul că mai multe bănci ce activează pe piața internațională au încercat să manipuleze Liborul în scopul de a face profit pentru propriile poziții de tranzacționare. Aceste investigații au condus la acuzații împotriva a 22 de persoane din Statele Unite și Marea Britanie și amenzi de aproximativ 9 miliarde $ pentru instituțiile financiare.

Curtler, care este cetățean britanic, a pledat vinovat pentru conspirație și participare la comiterea de fraude bancare în perioada 2003-2011, conform documentelor instanței.

Judecătorul districtual american Vernon Broderick a stabilit ca dată a pronunțării sentinței de condamnare ziua de 19 ianuarie 2016. La cererea presei de a comenta situația, Curtler nu a făcut niciu comentariu.

Sursa: reuters.com

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.