2015.12.11 Eveniment

Vămuirea mărfurilor nu se mai finalizeză odată cu obţinerea liberului de vamă

Pe 8 decembrie echipa de consultanţă vamală a Deloitte România, coordonată de Mihai Petre, a vorbit celor 50 de participanţi despre provocările Noului Cod Vamal Comunitar ce va intra în vigoare începând cu 1 mai 2016. 

 Noul Cod Vamal Unional transformă vămuirea marfurilor într-un proces complex, care nu se mai finalizeză odata cu obţinerea liberului de vamă, potrivit lui Mihai Petre.  Cooperarea între departamentul financiar şi logistică prinde noi valente, lipsa ei ducând la o determinare eronată a valorii în vamă, care atrage taxe suplimentare, dobânzi şi penalităţi.

 În acest context, Codul Vamal Unional aduce un instrument suplimentar de asigurare ca vamuirea mărfurilor a fost facută corect.  Este vorba despre Informaţia de Valoare în Vama Obligatorie, care reprezintă un document emis de autoritatea vamală centrală şi care certifică modul de calcul al valorii în vamă. 

poza deloitte

 

Folosirea acestor instrumente de asigurare oferite de legiuitor ( Informaţia Tarifară Obligatorie, Informaţia de Origine Obligatorie şi Informaţia de Valoare în Vama Obligatorie ) este extrem de importantă, în contextul în care 90% din disputele cu autorităţile vamale se învart în jurul acestor trei elemente (încadrarea tarifară, originea mărfurilor şi valoarea în vamă). Potrivit lui Mihai Petre, ele vor oferi certitudine şi predictibilitate agenţilor economici implicaţi în operaţiuni de vamuire şi vor permite determinarea corectă a datoriei vamale fără riscuri viitoare. 

 Importanţa acestor Informaţii Obligatorii creşte exponenţial prin prisma penalităţii de nedeclarare de 0.08%/zi (adică 29% pe an) introdusă începând cu 1 ianuarie 2016 de Codul de Procedură Fiscală. 

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul: BusinessMark Event Management.

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.