2023.02.06 Eveniment

Zece lecții la 10 ani de BusinessMark

Pentru noi, ziua de 5 februarie are o semnificație aparte: acum 10 ani, apărea proiectul BusinessMark, co-fondat de Andreea Drăgan, Daniel Drăgan și Dan Popescu. Am pornit la drum, în 2013, cu 15 proiecte, ne-am confruntat cu numeroase provocări – cea mai mare dintre ele fiind pandemia, care ne-a scos din mediul offline și ne-a forțat să ne reorientăm rapid spre online -, din care am ieșit, însă, mai înțelepți, mai puternici și mai dornici să facem lucruri cât mai relevante și utile pentru comunitatea noastră. În acești 10 ani, am organizat peste 400 de evenimente, am avut alături 4450 speakeri și 67 000 participanți. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile fără susținerea primită, în mod constant, de la comunitatea BusinessMark.

De #BusinessMark10, Andreea Drăgan, Managing Partner, ne împărtășește cele mai importante lecții învățate în toți acești ani.

1. Nimic nu e definitiv

Teoretic, toți știm, am auzit de multe ori: în antreprenoriat trebuie să te aștepți la suișuri și coborâșuri. Dar, sincer, chiar știm? Practic, emoțional, suntem realmente pregătiți pentru acele momente când totul pare că alunecă pe o pantă periculoasă? Chiar dacă rațional știm că vor exista momente dificile, când ele apar, ni se par tot surprinzătoare. Pentru că emoțional nimic altceva nu te pregătește pentru ele. Dar e o lecție la mijloc. Nimic nu e definitiv, nici succesul, nici eșecul. Totul se poate schimba mai repede decât ai putea crede.

2. Să presupui ce cred oamenii este o capcană

Probabil cea mai importantă lecție de învățat despre relațiile inter-umane. Fie că este vorba de colegi, parteneri, colaboratori, să presupui ce au de spus este ineficient și contraproductiv. Oamenii sunt surprinzători și diferiți, nu le poți afla opinia decât întrebându-i.  

3. Antreprenoriatul nu este (neapărat) despre a cuceri lumea

Da, există povești de business de succes incredibile care ne inspiră. Antreprenori care au reușit ce părea imposibil, branduri locale ce au devenit globale, evoluții spectaculoase. Putem să le apreciem și în același timp să admitem că nu este nimic în neregulă cu „micul” antreprenor, acela care nu visează neapărat să cucerească piețele internaționale. Ca toți oamenii, antreprenorii sunt diferiți între ei, iar antreprenoriatul nu este doar despre poveștile de succes ce țin titlurile ziarelor.

4. Cine se aseamănă se adună

Și relațiile profesionale se contruiesc tot pe bază de compatibilitate. În business, te poți lăsa ușor pradă tentației de a încerca prea multe variante, prea multe abordări. Adevărul este că în acest fel ajungi să te deghizezi. Respectându-ți valorile și principiile, îți aduci lângă tine exact partenerii de care ai nevoie.

5. E important să fii corect față de tine și față de ceilalți

Câte campanii de marketing nu conțin exprimări de tipul: „cel mai bun”, „cel mai important”, „cel mai mare”? Marketingul bun se bazează pe autenticitate, transparență și corectitudine. Ar trebui să ne întrebăm mai des lucruri de tipul: „Cine a hotărât că produsul meu e cel mai bun?”, „Chiar este produsul meu cel mai bun?”.  O abordare și o comunicare cinstite te pot duce mai departe decât crezi.

6. Nicio schimbare nu este ultima

Da, lumea se schimbă continuu și nu mereu ne convine. Putem refuza o schimbare azi, putem să ne agățăm de status quo-ul confortabil, dar o schimbare nu vine niciodată singură, iar lumea nu prea merge înapoi. Schimbarea este inevitabilă și este continuă.

7. Concentrează-te pe tine

Este esențial să știi ce fac competitorii, dar nu ajută cu nimic să îi urmărești obsesiv. Toată lumea se luptă pentru a fi mai bun, să urmărești evoluția altora în loc să te concentrezi pe a ta îți va face o defavoare. Să te concentrezi pe „ce pot face mai bine” e mult mai eficient decât să te concentrezi pe „ce fac alții mai bine”

8. Creativitatea este în orice

Creativitatea nu este rezervată unui anumit set de industrii sau de meserii. Loc de creativitate este în absolut orice. Uneori, o inovație acolo unde te așteptai cel mai puțin trage după sine întregul sistem și poate face diferența.

9. Orice ar fi, important este să te miști

Uneori mișcarea este inutilă. Uneori oricât ai da din mâini, curenții tot te trag în jos. Deci de ce să te agiți degeaba? Pentru că atitudinea se creează în timp. Să ai atitudinea care să te împingă înainte, să te facă să nu te oprești, se cultivă. Este mai bine să te miști când nu e nevoie decât să nu te miști când e nevoie.

10. Nu există altă cale de a câștiga încrederea cuiva decât ținându-te de cuvânt

Promovarea este foarte importantă, să ai aspirații înalte este lăudabil, dar să promiți fără să livrezi este inacceptabil. Este mai bine, pe termen lung, să admiți de la început că nu poți livra ceva decât să promiți imposibilul și să nu îl faci să se întâmple. Încrederea se câștigă. Iar odată câștigată, în cele mai grele momente, cineva va fi acolo pentru tine. Când ne-a fost cel mai greu am găsit acei câțiva parteneri care să ne sprijine. Nu mereu cine ne-am fi așteptat, dar cineva a fost mereu acolo pentru noi.

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.