2023.06.16 Dialogurile BusinessMark

#dialogurileBusinessMark. Hermina Mihaela Radu (Primark): „Echilibrul dintre viața profesională și cea privată, precum și abordarea holistică a bunăstării angajaților, joacă un rol din ce în ce mai important în căutarea unui nou loc de muncă”

Hermina Mihaela Radu, Director People & Culture, Primark, a acordat un interviu pentru BusinessMark, în care a vorbit despre flexibilizarea muncii, beneficiile pentru angajați, nevoile acestora în perioada post-pandemie și oportunitățile de creștere.

Cu o experiență de 12 ani în retail, trecerea de la roluri din zona operațională, de vânzări, la zona de HR, a contribuit la înțelegerea profundă a modului în care inițiativele și strategiile de resurse umane au impact în business.

Din 2022, Hermina a acceptat provocarea de a se alătura fashion retailerului Primark, punând astfel bazele intrării brandului pe piața din România. Cu obiectivul de a crea o cultură incluzivă și deschisă, care încurajează dezvoltarea în toate formele ei, Hermină a regăsit la Primark aceste valori comune.

BusinessMark: Bună, Hermina! Ne bucurăm să te avem din nou alături de noi! Ceva ce ai spus în timpul panelului de la HR Uncovered de anul trecut ne-a atras atenția, și anume că impactul pe care fiecare persoană simte că îl are în business este important, că fiecare persoană simte că are un cuvânt de spus, indiferent de poziția pe care o deține. Într-o companie precum Primark, cu peste 400 de magazine în 15 țări, cum poate fi atins acest obiectiv și cum se transpune concret în organizație?

Hermina Mihaela Radu: Vă mulțumesc pentru invitație! Mă bucur să mă aflu din nou alături de o comunitate atât de dinamică cum este cea formată de BusinessMark.

Într-adevăr, impactul resimțit în organizație atunci când fiecare coleg simte că își poate aduce contribuția, este unul semnificativ și în mod special, într-o industrie cum este cea de fashion retail. Colegii care au șansa de a fi cu adevărat implicați în activitatea lor profesională sunt mai productivi și mai motivați cu atât mai mult cu cât pot vedea rezultatele propriilor inițiative.

La Primark un element important care contribuie la cultura noastră organizațională este faptul că în tot ceea ce facem, păstrăm în minte ca oamenii să fie pe primul loc.

Implicarea și impactul pe care îl poate crea fiecare membru al echipei Primark se regăsesc și în sondajul „Vocea ta”, (Your Voice), o inițiativă internă bianuală prin care ne propunem să aflăm opinia tuturor membrilor din organizație cu privire la experiența lor la Primark. Toate rezultatele sunt discutate cu membrii echipei de la fiecare nivel și planurile de acțiune sunt concepute împreună. Tot împreună ne bucurăm de aspectele pe care le considerăm drept pozitive, dar, în același timp, contribuim cu toții cu idei și ne asigurăm că ne  îmbunătățim în acele domenii de care suntem mai puțin mulțumiți.”

BusinessMark: Totodată, ai vorbit despre atitudinea incluzivă în cadrul organizației. Care sunt provocările în crearea unei culturi organizaționale bazată pe principiile diversității, echității și incluziunii?

Hermina Mihaela Radu: Credem în diferență – stiluri de modă diferite, perspective diferite, idei diferite. Diversitatea și incluziunea fac parte din ADN-ul Primark.

Eforturile noastre pentru a susține în practică aceste convingeri vii, în viața de zi cu zi, în materie de diversitate și incluziune încep adesea cu etapele inițiale de recrutare și continuă cu inițiative constante de a construi echipe mai puternice, care comunică și lucrează bine împreună. Primark tocmai a intrat pe piața românească, cu toate acestea, în magazinele noastre din București avem angajați de vârste și de etnii diferite și suntem convinși că unicitatea Primark se datorează chiar acestui motiv.

Chiar luna aceasta desfășurăm campania „Familia aleasă” pentru a susține clienții și colegii Primark care fac parte din comunitatea LGBTQI+. “Familia aleasă” este un termen folosit pentru a descrie un grup de persoane care au ales să se accepte, să se sprijine, să se respecte și să se iubească reciproc, împotriva diferențelor lor regionale, culturale, etnice, matrimoniale, de orientare sexuală și de gen. La urma urmei, o familie aleasă este definită prin dragoste, respect și sprijin reciproc acordat tuturor membrilor unității familiale. Anul acesta sărbătorim „familia pe care am ales-o și familia care ne-a ales pe noi” și înțelegem foarte bine că acest concept se extinde mult dincolo de comunitatea LGBTQI+.

Campania noastră de anul acesta spune poveștile a patru astfel de familii, în propriile cuvinte, prin intermediul unor filme și imagini personale, surprinse de ei înșiși. Pentru noi, este vorba despre reprezentarea și incluziunea reală pentru o întreagă comunitate. Pe lângă campanie, am lansat o nouă colecție de îmbrăcăminte care include tricouri colorate cu slogan, hanorace și veste.

Știm că sprijinul nostru pentru colegii noștri este la fel de important ca și munca pe care o facem în exterior. Anul trecut am lansat un sistem de comunicare intern, iar rețeaua LGBTQI+ este o comunitate de colegi activă care celebrează incluziunea și diversitatea, și care a dat startul „familiei alese” la Primark România. Rețeaua este un spațiu sigur pentru ca membrii comunității să se simtă reprezentați, sprijiniți și auziți. Este o comunitate care acceptă personalitățile diferite ale colegilor și își dorește ca aceștia să fie respectați, apreciați și tratați în mod egal.

BusinessMark: Deoarece grupul Primark este nou pe piața din România, am dori să te întrebăm cum a fost pentru voi, departamentul de resurse umane, să construiți echipa? Care au fost cele mai mari provocări în ceea ce privește adaptarea principiilor pe care se bazează cultura organizațională, la nivel de grup, la piața din România? Mai precis, cum este să traduci valorile globale la nivel național?

Hermina Mihaela Radu: Cred că flexibilitatea este foarte importantă, iar Primark a înțeles că fiecare piață este diferită, Acest lucru a contribuit semnificativ la încrederea fiecărui membru care s-a alăturat și care a împărtășit mai departe acest sentiment de încredere al unei culturi organizaționale în care oamenii și părerea lor este importantă.

Sunt destul de multe schimbări în ultimii ani cu privire la modul în care angajații abordează relația cu jobul, iar angajatorii trebuie să țină cont de acest lucru. În industria de retail se vorbește mult despre observarea comportamentului consumatorilor și adaptarea la cerințelor clienților. Așadar, la Primark, adoptăm o abordare similară în ceea ce ii privește pe colegi noștri și să căutăm să înțelegem schimbările de la nivelul nevoilor lor, să-i ascultăm și să ne adaptăm abordarea în consecință.

BusinessMark: Să vorbim puțin despre experiența angajaților. Continuăm să auzim la conferințele noastre că angajații actuali sunt cei mai buni ambasadori pe care îi poate avea un brand. Astfel, am dori să te întrebăm care sunt, în opinia ta, „ingredientele” care contribuie la o experiență pozitivă a angajaților în organizație?

Hermina Mihaela Radu: Cred că fiecare etapă a parcursului unui nou coleg în cadrul companiei este esențială pentru a garanta cea mai bună experiență profesională.

Primul contact cu organizația este în procesul de recrutare, iar acesta este punctul in care noi am adaptat procesul în concordanță cu durata și modalitatea prin care am înțeles că și-ar dori candidații să fie aceasta prima interacțiune.

Evident că după acest prim pas, programele de formare, cultura organizațională și experiența zilnică a colegilor, împreuna cu claritatea pe care o au asupra procesului de dezvoltare, sunt elemente cheie care contribuie la acestă experiență pozitivă.

Deși suntem încă la început de drum pe piața din România, am demarat deja programul de dezvoltare internă, care se dovedește a fi un real succes în rândul colegilor noștri. Prin inițiativa  „Amazing talents”, fiecare coleg își poate schița parcursul de carieră împreună cu managerul său încă de la angajarea în Primark. Acest lucru înseamnă că știu încă de la început care este fiecare pas necesar în dezvoltarea lor, beneficiind de feedback și îndrumare pe tot parcursul acestui proces, simțindu-se susținuți, dar fiind cei care decid cu privire la ritmul și timpul de învățare și creștere. Inițiem acest proces încă de la început, deoarece ne dorim ca fiecare coleg să crească odată cu dezvoltarea noastră.

BusinessMark: Cum pot liderii și echipele de HR să creeze un mediu în care angajații se simt în siguranță, încrezători să-și împărtășească luptele, să ceară ajutor și să se simtă încurajați să-și depășească limitele? Sunt liderii pregătiți pentru o astfel de abordare de tipul „people first”?

Hermina Mihaela Radu: Situația macroeconomică actuală înseamnă că unii angajați au incertitudini în legătură cu  schimbarea locului de muncă, ceea ce poate genera dificultăți mai mari în procesul recrutării de noi talente. Potrivit companiei de cercetare Hays – în 2023, nu mai puțin de 72% dintre companii se așteaptă să întâmpine provocări în a atrage angajați. Din punctul meu de vedere, un element-cheie într-o astfel de situație este comunicarea clară în cadrul echipei. Prin crearea unui spațiu de dialog, colegii sunt încurajați să ofere feedback, opinii, iar noi putem astfel să răspundem mai rapid la probleme specifice și să îmbunătățim continuu mediul de lucru și oportunitățile de dezvoltare. După cum am menționat, realizăm un sondaj global bianual în rândul colegilor, numit „Vocea ta” (Your Voice), care ne ajută să înțelegem cu adevărat ce simt colegii legat de munca lor în cadrul Primark. Tocmai am finalizat primul sondaj din 2023 și vom analiza acest feedback în următoarele săptămâni. În concluzie, ascultăm și răspundem la nevoile colegilor noștri, la fel cum facem și când vine vorba de clienții noștri.

BusinessMark: Vorbim despre depășirea limitelor, pentru că vedem că astăzi salariul nu mai este cel mai important factor în alegerea unui loc de muncă. Oamenii trebuie să simtă că fac parte din ceva mai mare, ceva care contribuie la bunăstarea planetei, că munca lor are un scop. Cu bătălia acerbă pentru talente, ce pot face organizațiile pentru a atrage oamenii potriviți și, mai departe, cum îi menținem pe acești oameni în echipele noastre cât mai mult timp posibil?

Hermina Mihaela Radu: Colegii noștri sunt elementul central pentru Primark, prin urmare acordăm o mare importanță angajării și formării celei mai bune echipe și asigurării unui mediu de lucru pozitiv și echilibrat. În retail, este foarte important să oferim un pachet salarial și de beneficii corect. Lucrăm în mod constant pentru a menține salarii competitive pentru echipele noastre, inclusiv pentru consultantii de vânzări, al căror salariu este cu mult peste salariul minim național din România. Suntem transparenți în această privință și în fiecare anunț de angajare precizăm și intervalele de salarizare aferente. În plus, oferim un program de lucru flexibil, inclusiv posibilitatea de a lucra cu timp parțial, seara și în weekend, pentru a ne adapta la diferitele stiluri de viață ale colegilor noștri și pentru a-i ajuta să își mențină echilibrul între viața profesională și cea privată. Oferim, de asemenea, o serie de beneficii pentru angajați, cum ar fi indemnizație de transport, tichete de masă la valoarea maximă, un program de asistență pentru angajați și reduceri pentru colegii nostri. În plus, deoarece dorim să încurajăm perfecționarea talentelor în cadrul companiei, oferim programe extinse de dezvoltare a carierei, astfel încât colegii talentați să poată promova.

Un program interesant, și cred că unic pe piața de retail, este Bolster, program prin care colegii din toate funcțiile pot contribui la deschiderea de magazine în alte țări, fie în regiunea lor, fie la nivel global. De fiecare dată când se deschide un nou magazin, au posibilitatea de a candida pentru a merge și a oferi sprijin noilor colegi din țara respectivă și pentru a împărtăși cunoștințele dobândite și bunele practici.

BusinessMark: Unde găsim candidați în 2023? Este suficient un anunț de angajare pe LinkedIn sau o platformă de angajare? Cum ajungem la generațiile native digitale și creăm mesaje care le captează atenția?

Hermina Mihaela Radu: Recrutarea rămâne un obiectiv-cheie pentru noi – compania are planuri ambițioase de extindere atât pe piețele noi, cât și pe cele existente, iar atragerea talentelor potrivite este o prioritate pentru succesul nostru. Acum ne concentrăm pe inaugurarea celui de-al doilea magazin din România, în AFI Cotroceni, pe 20 iunie. În prezent ne aflăm în etapele finale de pregătire a magazinului și suntem pe punctul de a ne completa echipa actuală cu aproximativ 250 de angajați. Pentru procesul de recrutare am plasat anunțuri pe toate portalurile relevante de recrutare, iar pentru rolurile de management avem un partener extern. Primul magazin este deschis de șase luni și am primit, de asemenea, destul de multe recomandări din partea angajaților noștri, ceea ce vine ca o confirmare extraordinară și autentică a valorii locului de muncă pe care am reușit să îl creăm.

BusinessMark: Pandemia a pus în centrul atenției „lucrătorii din prima linie”, cei care nu au avut ocazia să lucreze de la distanță și care, în multe organizații, nu au beneficiat de mult vorbita flexibilitate. Ce putem face pentru ca acești angajați să beneficieze și de flexibilitate în modul în care lucrează?

Hermina Mihaela Radu: Pandemia a schimbat semnificativ mediul de lucru și așteptările angajaților. Echilibrul dintre viața profesională și cea privată, precum și abordarea holistică a bunăstării angajaților joacă un rol din ce în ce mai important în căutarea unui nou loc de muncă sau în decizia de a rămâne la locul de muncă actual. Flexibilitatea programului de lucru este, de asemenea, crucială în acest sens, iar companiile trebuie să facă programele mai flexibile și să creeze posturi pe măsura actualelor nevoi de natură profesională și socială. Este totodată o mare oportunitate pentru studenți și tineri, de exemplu, care, în primul rând, nu dispun de obicei de opt ore pe zi timp de o săptămână întreagă și, în al doilea rând, doresc să experimenteze diferite tipuri de locuri de muncă și nu sunt atât de atașați de un singur angajator, așa cum sunt colegii lor cu mai multă senioritate.

La Primark, oferim un program de lucru flexibil, inclusiv posibilitatea de a lucra cu timp parțial, seara și în weekend, pentru a ne adapta la diferitele stiluri de viață ale colegilor noștri și pentru a-i ajuta să își mențină echilibrul între viața profesională și cea privată.

BusinessMark: Să vorbim puțin despre viitor. Se estimează că până în 2030, 1 miliard de locuri de muncă vor fi transformate de tehnologie. În acest context, care sunt abilitățile pe care trebuie să le dobândească angajații de astăzi pentru a rămâne relevanți pe piața muncii de mâine?

Hermina Mihaela Radu: Primark este un brand de fashion retail care acordă o mare importanță magazinelor fizice și experienței oferite clienților. Dacă analizăm datele studiilor, schimbarea obiceiurilor consumatorilor va impune noi cerințe in retail și, pe măsură ce retailul fizic evoluează, angajații vor juca un rol crucial ca reprezentanți ai brandului. Pentru noi, crearea unei experiențe valoroase pentru clienți începe cu o experiența excelente pentru angajați. Chiar și în cazul marilor magazine, clienții se așteaptă acum la disponibilitate, personalizare și o experiență excepțională în relația cu echipa din magazin. În același timp, viitorul este digital și, prin urmare, angajații din retail vor fi nevoiți să țină pasul cu aceste competențe digitale și să dea dovadă de curiozitate și pasiune pentru noile tehnologii care pot îmbunătăți atât afacerea, cât și interacțiunea cu clientul.

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.