
Worksounds, S02E06. Corina Neagu & Aurelian Chitez: Managementul fără leadership este o iluzie, iar leadership-ul fără management este un haos
În acest episod al podcastului Worksounds, Corina Neagu, Managing Partner, DARE, și Aurelian Chitez, Director of Sales, colorful.hr by SD Worx, discută despre cum și când un manager ajunge să devină lider și care sunt limitele și responsabilitățile celor ce conduc echipe.
Cei doi invitați abordează, în acest episod, teme precum: trăsăturile care diferențiază un lider de un manager, cum își rafinează un manager abilitățile specifice unui lider, cum arată un proces corect de selectare a liderilor și de pregătire a lor, cum ar trebui să arate toleranța companiilor la greșeală și cum se cultivă, în mod real, o astfel de cultură, unde greșesc, de cele mai multe ori, managerii când vine vorba de plecarea oamenilor din companie, care sunt efectele unui mediu toxic de muncă asupra oamenilor și care este rolul liderilor în procesul schimbării și digitalizarea organizațiilor.
„De foarte multe ori, am ajuns la concluzia că leadership-ul este o stare. Nu este neapărat o funcție pe o carte de vizită. Leadership-ul știm că poate să fie formal sau informal și, în mod evident, în organizații ne dorim managerul-lider, cel care are capacitatea de a inspira oamenii să facă lucruri. Și aici o să fac o mică analogie: dacă managerul este cel care se asigură că trenurile ajung la timp, managerii sunt cei care se ocupă de partea operațională, de implementare, de execuție. Se asigură că există obiective foarte clare. În schimb, liderii sunt cei care se ocupă de oameni. Există diferențe considerabile. Și orice manager poate să ajungă lider la un moment dat. Astfel de management este dorit: managerul-lider, managerul inspirațional și liderul care să ghideze prin întuneric. Sunt luminița aceea care ghidează prin întuneric. De asemenea, dacă este să dau un citat, el spune așa: că managementul fără leadership este o iluzie, iar leadership-ul fără management este un haos, un dezastru. Pentru că noi nu putem să disociem munca de viața noastră, de cine suntem. Sunt niște concepte pe care le vedem extrem de frumoase, vorbim despre ele, dar când este să ne ancorăm în realitatea vieții noastre, observăm că leadership-ul se poate educa și se poate forma”, a spus Corina Neagu, Managing Partner, DARE, vorbind despre trăsăturile ce diferențiază un lider de un manager
Cei doi invitați au vorbit și despre acele organizații în care există un mediu de lucru toxic, cu implicații profunde asupra oamenilor, dar și asupra companiilor. În acest context, cei doi au adus în discuție necesitatea ca liderii să încurajeze o cultură în care angajații să se simtă în siguranță să greșească.
„Cred că cea mai mare frică este zona dată de schimbare – când încerci ca lucrurile să le faci diferit, când îți e frică să-ți asumi că poți greși. atunci rezultatele nu sunt cum ar trebui să fie. Practic, din punctul meu de vedere, ar trebui să lăsăm zona operațională, să ne asigurăm că funcționează zona operațională și să inspirăm, să dăm încredere. Să oferim colegilor – fie că vorbim de colegi din echipă, fie că vorbim de colegi din aceeași industrie – să le oferim o zonă confortabilă, care aduce încredere, care inspiră, și de ce nu, să îi lăsăm să greșească. Este normal. Și eu greșesc și probabil cu toții greșim. Iar limita asta în care facem aceleași task-uri zi de zi, urmărim mai mult KPI-uri – vorbim de KPI-uri valorice aici, vorbim de target-uri și așa mai departe – și uităm să ieșim un pic din acea cutie, să vedem lucrurile de sus. Pentru că asta face cu adevărat diferența între un manager și un lider”, a spus Aurelian Chitez, Director of Sales, colorful.hr by SD Worx, în acest context.
Urmărește episodul integral aici!
Corina a fondat Dare (Development Advice & Resources) în 2016 fiind cu adevărat conștientă că pot aduce valoare multor oameni și multor companii prin ceea ce fac cel mai bine: descoperind potențialul în oameni și făcându-l să funcționeze pentru a-și atinge obiectivele. Lucrul cu oameni din întreaga lume (susține workshop-uri de resurse umane și management în Asia din 2015 și este profesor de business și HR la Link Academy, Școala de HR, Edu Jobs din București) este uimitor, prin urmare își propune să ofere excelență în tot ceea ce face: recrutare, design organizațional și dezvoltare, formare, centre de evaluare, coaching, mentoring, consiliere și orientare vocațională, consultanță în resurse umane.
De asemenea, scrie pentru diferite publicații online, este formator și evaluator autorizat și partener al două companii ale căror instrumente le folosește în procesele de design și dezvoltare organizațională, recrutare, centre de evaluare etc. Îi place foarte mult fiecare zi din viața sa, fiind pe deplin susținută de familie, și crede că misiunea ei este să contribuie la conștientizarea că educația este baza oricărei societăți sănătoase, să facă bine, să contribuie la schimbări pozitive în viețile oamenilor și să readucă umanul în „resursele umane”.
Aurelian aduce digitalizarea mai aproape de business-urile românești în fiecare zi în calitate de Director of Sales, colorful.hr by SD Worx, unul dintre liderii pieței de software în domeniul resurselor umane prin platforma colorful.hr. Aurelian are peste 10 ani de experiență în promovarea soluțiilor software ce transformă modul în care lucrează departamentele HR. În tot acest timp, datorită echipei pe care a format-o, colorful.hr a devenit un partener de încredere pentru peste 750 sute de business-uri din toată țara. Mereu la curent cu trendurile, dar și cu provocările cu care se confruntă specialiștii HR, Aurelian este gata să ofere informații valoroase și soluții aplicate pe nevoi reale. Scopul lui este să facă posibilă inovarea proceselor de HR pentru a oferi timp sarcinilor ce nu vor putea fi niciodată automatizate.
Worksounds, un podcast BusinessMark
În cadrul acestui podcast, avem alături de noi profesioniști din mediul de afaceri din România, care discută despre misiunea lor, ca specialiști în Resurse Umane, despre cum munca, oamenii și organizațiile s-au schimbat și continuă să evolueze, despre ce îi motivează, ce îi inspiră, cum își doresc să transforme organizațiile în care activează.
Acest podcast este dedicat comunității de specialiști de resurse umane, cât și liderilor din organizații, dar și tuturor celor vor să descopere cum va arăta viitorul în ceea ce privește modul în care lucrăm. În ultimii 10 ani, prin proiectele dedicate comunităților de HR, BusinessMark a contribuit la consolidarea comunităților de specialiști nu doar la nivelul Bucureștiului, ci și în Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Timișoara, Brașov, Sibiu, unde a organizat peste 50 de evenimente.
Acest episod este susținut de colorful.hr by SD Worx
Poți urmări toate episoadele Worksounds pe Spotify, Apple Podcast, RSS. Versiunile video sunt disponibile pe canalul nostru de YouTube.