2022.11.16 Articole

Raport: Situația actuală a spațiilor de tip flex

aSpace este o companie de coworking înființată în 2018 și care operează în patru locații în București. aSpace este partenerul ideal pentru sute de companii în plină dezvoltare, oferind suportul de care acestea au nevoie în materie de spațiu de lucru, de la unu până la patruzeci de persoane.

Acesta este cel de-al treilea raport anual al spațiilor de coworking din România făcut de aSpace. Scopul acestor rapoarte este de a urmări evoluția spațiilor atât la nivel național cât și internațional.

În România conceptul de coworking începe sa fie cunoscut de tot mai mulți oameni, iar aSpace prin rapoartele anuale își propune să contribuie la educarea pieței în această privință.

Piața spațiilor de coworking post pandemie este într-un trend ușor ascendent atât la nivel național cât și la nivel internațional. Motivele principale sunt:

  • FLEXIBILITATEA – în urma pandemiei a crescut interesul pentru munca tip „hybrid”. Astfel, multe companii închiriază spații subdimensionate iar angajații vin prin  rotație la birou.
  • COMUNITATE ȘI SOCIALIZARE – nevoi de care oamenii au fost privați în perioada restricțiilor/ lock-down.
  • IMPREDICTIBILITATEA ECONOMICĂ – implică prudență din partea companiilor, un aspect important fiind nevoia de contracte de închiriere pe termen scurt.

În urma colectării și analizei informațiilor, rezultatele arată că suntem într-un trend descrescător ca număr de locații dar în trend ascendent când ne uităm la suprafețele spațiilor existente (multe dintre ele s-au extins în ultimul an) cât și din punct de vedere al adopției de către populație.  

Cauzele pentru care unele locații de coworking s-au închis în ultimul an sunt: 

  • Locații nepotrivite 
  • Management defectuos 
  • Spații de dimenisuni prea mici care nu sunt sustenabile 

La fel stă și situația la nivel internațional. A fost înregistrată o scădere ușoară a numărului de locații dar cele care au rămas deschise au luat o cotă de piață mai mare și s-au consolidat, ba chiar s-au extins. 

Fiind un business de volum, jucătorii mari de pe piață au reușit să profite de închiderea spațiilor mici de coworking și să capteze o cotă chiar și mai mare de piață. 

În comparație cu anii precedenți putem observa și o îmbunătățire a înțelegerii acestui concept de clienți și adoptarea acestui stil de lucru de tot mai mulți oameni. Piața este mai educată și recunoaște avantajele aduse de spațiile de coworking. 

Previziuni în baza contextului actual 

În București: în următorii ani ne așteptăm ca jucătorii existenți să deschidă locații noi dar vedem și câteva brand-uri internaționale intrând pe piața locală/capitală. 

Aceste intrări se vor face fie direct, fie prin achiziția unor operatori locali. 

Estimăm că numărul locațiilor cu suprafețe de până în 300 m2 va scădea sau acestea se vor repoziționa, targetând doar membrii în funcție de industrie (artă, imobiliare, tech, design, non-profit). 

În țară: adopția va fi în continuare mult mai lentă pentru că în orașele principale (Cluj, Timioara, Iași, Brașov, etc) încă nu există o piață suficient de dinamică. Credem totuși că cererea va crește fiind influențată de migrarea din capitală (și din țările occidentale) a persoanelor care lucreaza în industria IT. Aceste persoane își vor păstra locul de munca dar vor prefera să se relocheze în orașe mai mici, care promit un stil de viață mai accesibil și mai linștit.  

 RomâniaBucureștiRestul României
Suprafața Medie (metri pătrați)9461.293576
Cost Hot Desk Mediu (euro)164185128
Cost Private Office per Persoană Mediu (euro)246256220
Cost Dedicated Desk per Persoană Mediu (euro)234246209
Cost Mediu Meeting Room per Oră (euro)151614
Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.