2023.08.29 Articole

Katarzyna Chwalbińska-Kusek, Savills: De ce este atât de important ESG astăzi?

Pe 6 octombrie 2023, BusinessMark revine la București cu un nou eveniment dedicat sustenabilității, Positive Business – a talk about ESG, sustainabilty and positive impact in business. În cadrul conferinței, ce se va desfășura la Radisson Blu Hotel București, specialiști din domeniu vor vorbi despre responsabilitatea organizațiilor de a avea un impact pozitiv asupra mediului, societății, și de a răspunde nevoilor generațiilor viitoare de angajați.

Una dintre temele ce vor fi abordate în cadrul conferinței vizează raportarea ESG. Cum aliniem raportarea la noile standarde, integrând indicatorii de sustenabilitate și mediu în planul de audit intern? Care sunt provocările aduse de lipsa unui cadru de raportare uniform și unitar? Cum cuantificăm strategiile de sustenabilitate? Ce presupune evaluarea performanței unei companii pe baza factorilor de mediu, sociali și de guvernanță?

Acest subiect a fost abordat și de Katarzyna Chwalbińska-Kusek, Head of ESG & Sustainability, Savills, invitat special la conferința ESG:ro – Environmental, Social, and Corporate Governance for a Sustainable Future, ce a avut loc pe 26 mai 2023 la București.

ESG a fost cuvântul anului 2022 și pare să fie pe buzele tuturor, dar nu toată lumea îl înțelege. Numărul persoanelor cu funcții în zona de ESG este în creștere, ceea ce este foarte bine, deoarece nu există cale de întoarcere. Din păcate, există multe companii ce recurg la greenwashing, iar asta este foarte periculos.

Oamenii întreabă adesea: este ESG ceva nou? Ca acronim, a fost folosit pentru prima dată în 2005 într-un raport intitulat «Who Cares Wins». Înainte să vorbim despre ceea ce înseamnă cu adevărat ESG în sectorul imobiliar comercial, aș dori să încep cu ceea ce nu este. Sunt adesea întrebată dacă ESG este același lucru cu certificările de construcții ecologice, iar răspunsul este nu. Totodată, nu este un metric financiar în sine și nu este relevant doar pentru companiile mari. Mai mult decât atât, nu se referă la greenwashing și, de fapt, există multe politici care sunt create la nivelul Uniunii Europene pentru a interzice greenwashing-ul. Și nu, nu este un cuvânt la modă și atât”, a precizat ea.

În acest context, Katarzyna a explicat că organizațiile trebuie „să ia în considerare impactul asupra mediului, responsabilitatea socială și modul în care ambele sunt guvernate”.

„La nivel de afaceri, implică înțelegerea oportunităților și riscurilor legate de aspectele de mediu, sociale și de guvernanță. De ce este atât de important ESG astăzi? Principalele motive pentru programele ESG provin din nevoia de aliniere cu valorile individuale ale organizației – avem o nouă generație care insistă asupra transparenței și care dorește să lucreze pentru companii care au ca scop să devină mai sustenabile. Deci aceștia sunt clienții noștri, chiriașii noștri, angajații noștri care vor cere mai mult în domeniul sustenabilității. Există și investitori care au așteptări foarte mari în ceea ce privește ESG – datorită propriilor strategii de leadership, dar și a presiunii reglementărilor”, a continuat ea.

Totodată, Katarzyna a vorbit și despre Directiva CSRD, precizând că „ pe lângă date, trebuie să includem modelul de business și să precizăm cum este acesta rezilient la schimbările din mediul normativ și din cauza schimbărilor climatice”.

Trebuie să menționăm ce strategie avem și care sunt obiectivele ESG pe care le avem, ce progres am făcut în a le realiza. Totodată, trebuie să arătăm ce face top managementul pentru chestiunile privind indicii ESG, cât de motivați sunt pentru realizarea acestor obiective. În plus, trebuie să includem și informații privind obiectivele pe termen mediu și lung – trebuie să precizăm cum ne imaginăm viitorul companiei pentru anul 2030, 2050. Trebuie să includem informații ce includ întregul lanț, ce include distribuitori, clienți și să vorbim despre posibile efecte negative și cum vom gestiona riscurile. Trebuie să includem și informații financiare și că ne supunem standardelor de raportare”, a punctat reprezentanta Savills.

Despre Katarzyna Chwalbińska-Kusek

Katarzyna este o lideră experimentată în ESG și sustenabilitate, precum și consilier la nivel de bord. Ea are peste 15 ani de experiență în lucrul cu clienți internaționali și în consilierea privind implementarea strategiei de sustenabilitate și a raportărilor non-financiare.

Are experiență în conducerea echipelor internaționale și multifuncționale de experți, având, totodată, abilități de dezvoltare strategică a afacerii și competențe de marketing.

Din 2008, este implicată activ în implementarea măsurilor de sustenabilitate, eficiență energetică, standarde de construcții verzi și sănătate și bunăstare în clădiri, colaborând cu organizații internaționale de top. Ea are abilități foarte bune în ceea ce privește cadrele internaționale de raportare non-financiară și obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) incluse în Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Vrei să afli toate noutățile pe acest subiect? Rezervă-ți locul la conferința Positive Business – a talk about ESG, sustainabilty and positive impact in business aici!

Material de opinie semnat de
  • BusinessMark

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.